luki_111 Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Poszukuję porady co do przyczyny dziwnego zacięcia gearbox-a w ak boya.Kumpel wymienił tłok,głowicę,sprężynę 120,łożyska i dyszę.Wszystko strzela dobrze do pewnego momentu gdy nagle silnik tak jak by naciąga do pewnego momentu tłok i staje.Silnik się grzeje kable i batka też.Po odkręceniu silnika i ręcznym obracaniem zębatek tłok dale się naciąga aż do strzału.Sprawdzałem na innym tłoku i jest to samo.Jakieś propozycję co może być?? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Zasilanie. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 4, 2014 Author Report Share Posted January 4, 2014 (edited) Baterie od 8.4 do 12 i jest to samo. Edited January 4, 2014 by luki_111 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 NiMh jak mniemam. LiPo sobie załatw i będzie po problemie. Skoro ręcznie tłok przepchać idzie. Bezpiecznika nie ma ? Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 4, 2014 Author Report Share Posted January 4, 2014 Dokładnie NiMh.Bezpiecznik jest.Zobaczę na lipo tak jak piszesz. Quote Link to post Share on other sites
jajeczkowiec Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Daj Lipola 7.4 jakiegoś niewielkiego :P i wymień kable na niskooporowe ;) Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 14, 2014 Author Report Share Posted January 14, 2014 Temat dalej aktualny.Wymieniłem kable założyłem nowe łożyska i dalej jest jak było.Ma takie dziwne zacinki czasami na prawie naciągniętej sprężynie a czasami gdzieś w połowie.Wymieniłem na chwile zębatki i dalej dupa.Jakieś propozycje Panowie?? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Sprawdź czy styki się dobrze zwierają, tzn nie robią łuku elektrycznego. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 14, 2014 Author Report Share Posted January 14, 2014 Są nowe razem z kablami i wszystko jest z nimi ok.Czy to może być wina szkieletu??może jakiś krzywy albo coś?? Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Zobacz czy tłok (bez sprężyny i prowadnicy) w gb lekko chodzi, nie zacina się. Sprawdź czy sprężyna chowa się w tłoku. Zerknij jak stan kostki stykowej wygląda, a jeżeli wszystko gra to zmień batke. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 14, 2014 Author Report Share Posted January 14, 2014 Zrobiłem tak jak napisałeś bez sprężyny i prowadnicy i w końcowej fazie ciężko na zębatkach się zrobiło.Zmieniłem tłok na inny i też tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Więc albo podkładkowanie masz nie teges albo któraś z zębatek jest krzywa/jajowata. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 14, 2014 Author Report Share Posted January 14, 2014 Dzisiaj już se daje spokój jutro będę walczył dalej.Dzięki za porady.Mam nadzieję że zamknę ten temat bardzo szybko :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 A silnika nie sprawdzałeś? Bo skoro da się naciągnąć zębatki "ręcznie", żeby tłok wystrzelił to winowajcą może być już tylko silnik(zakładając, że zmieniłeś kable, oraz źródło zasilania). Może szczotki starte czy coś w tym stylu. Quote Link to post Share on other sites
luki_111 Posted January 20, 2014 Author Report Share Posted January 20, 2014 Trochę zaniedbałem temat ale tak jak napisał destructor zająłem się tematem silnika i chyba to właśnie tu tkwi problem.Na słabszej sprężynie śmiga aż miło.Nie brałem na początku silnika jako sprawca gdyż mamy w ekipie dwie takie same repliki i jedna śmigała a druga nie.Okazało się przy wymianie dyszy w tej działającej są inne zębatki i dla tego śmiga.Jak dopadnę mocniejszy silnik to wszystko się wyjaśni. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Zrobiłem tak jak napisałeś bez sprężyny i prowadnicy i w końcowej fazie ciężko na zębatkach się zrobiło.Zmieniłem tłok na inny i też tak samo. Skoro na samych zębatkach tłok ciężko chodzi jak to opisałeś to winowajcą może być złe podkładkowanie albo problem z zębatkami tak jak napisał verb. Na słabej sprężynie śmiga bo sprężyna daje mniejszy opór a jak dasz silniejsza to i przez ten tłok i dodatkowo silniejsza sprężyna wszystko blokuje. Mocniejszy silnik może to przeciągnie ale to nie rozwiąże problemu tylko go pogłębi. Daj spokój z silnikiem na razie, sprawdź zębatki i podkładki. Quote Link to post Share on other sites
Gelayev Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 Poluzuj śruby gearboxa i zrób próbę. Jak kręci, to podkładki, jak nie, to silnik. Możesz przed wymianą silnika sprawdzić czy za bardzo nie jest dociśnięty śrubą regulacyjną, bo wtedy zębatka podnosi się do góry i stawia opór. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Dokładnie, sprawdź dobrze zębatki, bo jak stawiają jakikolwiek opór to tutaj tkwi problem. Potem możesz dla świętego spokoju sprawdzić silnik, czy też jak to napisał przedmówca, jego docisk. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts