Powała Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 (edited) Znaczna wiekszość? Co obecnie produkuje kałaszki w systemie TM? No, słucham? CYMA i TM. Odezwała się "znawczyni tematu", jeśli już to nie "co produkuje" tylko "kto produkuje"... :sciana: Edited January 16, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Obecne kałaszki to w większości pochodne systemu VFC a nie TM. Jedyne co mają wspólnego z TM to konstrukcja GB. W systemie TM są klepane no na przykład te wspomniane CYMY. Spoza kałaszków mamy przykładowo... o, weźmy emki. W systemie TM mamy co? No, dawno temu to pierwsze WELLE były w systemie TM. Potem Chiny szybko się nauczyły, żeby jesli już to kopiować rozwiązania z CA i G&P. Zdaje się jeszcze, że w systemie TM z emek były robione bardzo wczesne JG lub A&K (nie pamiętam które z nich). MP5: w systemie TM mamy już więcej: galaxy, niższe, dawne cymy, JG a z firmowych to choćby ICS. Czy jednak większość to jest? Już wyzsze modele cymy są w systemie bodaj G&P. Były też klony CA B&T. Gutki: obecnie popularne CYMY to kopie rozwiązania jak w ARESie, nie w TM (TM to JG przykładowo). Zaś poprawność formy której użyłam sprawdzę u jakichś źródeł specjalnie dla pana powyżej i dopiszę. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Zwracam uwagę na słowo "bazuje" w mojej wypowiedzi. Zwracam też uwagę, że pisałem nie tylko o "kałaszkach". Tm stworzyło pewien standard i zapewniam, że jeszcze bardzo długo producenci z tego standardu będą korzystać. Odniosłeś się do mojej wypowiedzi o Cm.028 więc? :icon_lol: @ferekande chyba wystarczająco dobrze opisała czym różni się system TM od systemu VFC, nie będę kalkował jego wypowiedzi. Dalej nie widzę sensu w braniu cm.028 za 400zł gdy w tej cenie przy dobrych wiatrach można mieć stalowego Boyi. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Buniek, Ferekande to dziewczyna... :icon_biggrin: Mój, błąd. Już poprawiam :icon_lol: Buniek92 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts