Micro Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Witam. Link do kurtki: http://www.camostore.pl/kurtka-pentagon-artaxes-sf-jacket-level-v---olive-p-349-59-56.59.html Czy ktoś wie coś o tej firmie? Albo o samym produkcie? Jak z jakością? Krój bardzo fajny, ale czy warto brać za tą cenę? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Baaardzo przypomina Helikon Gunfighter. O tej nic nie powiem bo nie znam ale za to Helikonowi GF się bardzo udał i polecam gorąco. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted January 18, 2014 Report Share Posted January 18, 2014 Jeśli nie zależy Ci na polarze wszytym na stałe, to można zaoszczędzić 100 i kupić troopera helikona. Moim zdaniem lepsze rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
Micro Posted January 18, 2014 Author Report Share Posted January 18, 2014 Właśnie ze względu na wszyty polar i wysoki kołnierz skusiłbym się, ale nie wiem jak z jakością. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Powiem Ci, że wcale nie jestem do wszytych polarów przekonany. Do wpinanych podszewek polarowych też nie (to akurat sprawdzałem w praktyce). Dlaczego? Jak masz wszyty polar, to musisz go zdejmować razem z resztą kurtki.Czyli odpada jedna warstwa przy regulacji termiki. Nie dasz też rady rozpiąć kurtki, ale zostawić zapiętego polaru. Jeżeli masz wpiętą (zwykle na suwak, normalnie zamykajacy bluzę) podpinkę / bluzę polaorwą, to tracisz jedną warstwę ociepliny z przodu, tam, gdzie jest zamek kurtki. Jak jest chłodniej, to potrafi być bolesnie odczuwalne. I ponownie - jak rozepniesz kurtkę, to od razu wystawiasz na świat to, co pod nią. Jesli to sa dwa odrębne ciuchy, np. polarowa bluza i kurtka windshirt, zapinasz i rozpinasz jedno lub drugie zaleznie od potrzeb. Np. jezeli jest niezbyt zimno, ale wieje - polar rozpiąć, kurtkę zapiąć. Odwrotnie - zimno, ale nie wieje, a Ty się akurat ruszasz - rozpiąć kurtkę, zapiąć polar. Zimno jak diabli - zapiąć wszystko, i wtedy masz dwie pełne warstwy - a nie dwie, ale tam gdzie przód kurtki, to tylko jedną i to złożoną z suwaka... Edited January 21, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 bierz troopera od helikona, a za reszte kasy kup jakis cienki polar 100 lub alpha od helikona (sam uzywam zestawu trooper + alpha i sprawdza sie b dobrze) Quote Link to post Share on other sites
Micro Posted January 21, 2014 Author Report Share Posted January 21, 2014 @Errhile Dzięki, przekonałeś mnie. Jestem w posiadaniu Patriota od Helikona, więc myślę, że połączenie tego z windshirtem (trooperem) i bielizną termoaktywną powinno styknąć do -10 stopni. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 21, 2014 Report Share Posted January 21, 2014 (edited) Mnie zestaw bielizna termo + polar (brytolski demobil - one są nieprzyzwoicie ciepłe :icon_smile: ) + Trooper sprawdzał się w marcu zeszłego roku nad Bałtykiem. -8 / -10 było spokojnie, plus wiało jakby kogo powiesili (mewy chwilami latały tyłem). Edited January 21, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts