walec54 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Witam.Mam pytanie.Mam stokową baterię nimh 1200mha gdzie każde ogniwo posiada 1,2V. 1,2V*7(gdyż jest siedem ogniw)=8,4V Na ładowarce trzeba ustawić liczbę ogniw w baterii.Z tyłu ładowarki jest plakietka z rozpiską ile ogniw jakie napięcie np. 4 ogniwa 5,6V 8 ogniw 11,2V Problem w tym że na plakietce 7 ogniw(czyli tyleterii) ma n ile w mojej baapięcie 9,8V. A równanie wyżej wskazuje że powinienem ustawić 8,4V a na plakietce 8,4V jest ustawiane na 6 ogniw. I nie wiem czy ustawić na 6 ogniw czyli 8,4V czy na 7 ogniw(tyle ile ma moja bateria)9,8V. Jest to moja pierwsza bateria i chciałbym ją dobrze uformować a nie mam żadnego znajomego który mógł by mi pomóc. Z góry dziękuje Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Bo z tyłu masz napisane napięcie w pełni naładowanej baterii czyli naładowana w 100% batka 8,4V pokaże 9,8V a 9,6V pokaże 11,2V Sprawdzone i rzeczywiście tak było. Ustaw na tyle ile masz ogniw i nie kombinuj nic z tym. Quote Link to post Share on other sites
walec54 Posted January 27, 2014 Author Report Share Posted January 27, 2014 Dzięki wielkie i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Nie. Z tego co pamiętam to tam z tyłu po prostu jest błąd napięcia dla tej ilości ogniw. Błąd tak stary, że można datować węglem. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Czy ja wiem? Każdego nicd-a siedmioogniwowego ładowało właśnie do 9,8V, a każdego mojego nimh-a ośmioogniwowego ładowało równo do 11,2V Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Z tego co pamiętam to na etykiecie każde inne ogniwa mają podaną wartość napięcia 1.2V * ilość ogniw a tylko te 7 ma napięcie zupełnie z czapy. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 W pełni naładowane ogniwo NiMH ma 1,5V. Tak samo z lipo, niby 3,7V, ale naładowane pod korek ma 4,2V. Po prostu na bateriach podaje się napięcie które utrzymuje się najdłużej podczas pracy akumulatora. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts