Obi-Wan Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Cześć chłopcy Podłączam naładowaną batkę 9,6 NiMh do mojej emki - ledwo zipie. To samo z lipolem 7,4. Dopiero na jedenastce ładnie chodzi. Ale wykończyłem tę jedenastkę na jednej strzelance. A moja batka 9,6 chyba jest dobra, bo po podłączeniu do innej repliki ładnie chodzi. Z tego też względu podejrzewam, że problem leży w mojej replice. Co może być przyczyną? Jakieś opory w elektryce GB? Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Zbyt ciasne podkłądkowanie, brak smarów, silnik jest za bardzo "dokręcony" do gb - możesz go spróbować poluzować tym imbusem w chwycie pistoletowym. To pierwsze co mi do głowy przyszło. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Jaka sprężyna, jakie przełożenie zębatek i jaki silnik? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Jaka pojemność baterii ? Ile oddałeś na tej baterii strzałów zanim padła ? Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 9, 2014 Author Report Share Posted February 9, 2014 Sprężyna (M120, 400 fps), silnik i zębatki stockowe. Emka SRC. Wybaczcie, przełożenia zębatek nie znam. Pojemność tego lipola co go wykończyłem to 1200. Nie wiem ile strzałów oddałem. Starczyła mi na prawie całą niedzielną jebankę. Ze dwa-trzy hajkapy? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 1 strzał - 1mAh 3x400kulek = 1200kulek 1200kulek = 1200mAh Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 (edited) @Verb, z ciekawości pytam, skąd wziąłeś ten 1mAh ? @Obi - to się stało nagle ? Czy po jakiś zmianach w replice ? Replika jest nowa, czy wiekowa ? Edited February 9, 2014 by Padaka Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 To taka uśredniona wartość, nie jest to dokładny wyznacznik, ale na spokojnie można to przyjąć za prawdę. Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 No ja wystrzelilem gdzies 2500kulek na lipo 7,4 1000mah w gfg 14 wiec to chyba bledny wyznacznik Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 To "chyba" to mało powiedziane... 11.1 1050mAh w moich testach osiągnęło wartość około 2k pestek. Rozłóż, spodkładkuj, nasmaruj, oczyść/wymień styki, i zobacz czy nie zalęgły się chomiki. Powinno pomóc Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Jak już pisałem jest to mocno wyciągnięta średnia miedzy 350-500fps. Wiadomo że na słabszej replice więcej kulek wystrzelimy niż na replice po tuningu. Druga sprawa to rodzaj prowadzonego ognia, tylko semi, semi + auto, auto + długi serie. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 10, 2014 Author Report Share Posted February 10, 2014 @Obi - to się stało nagle ? Czy po jakiś zmianach w replice ? Replika jest nowa, czy wiekowa ? Po raz pierwszy zauważyłem to na poprzedniej strzelance (w sensie, nie ostatniej, tylko jakby 'przedostatniej'). Sądziłem wtedy że z baterią nie halo, bo i zimno było. Teraz się przekonałem, że z repliką jest coś nie tak. Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi się, że to się stało jakby stopniowo. Już od jakiegoś czasu nie byłem zadowolony z ROF-a i reakcji na spust na batce 9,6. O ile mnie pamięć nie myli, replika kupiona w 2010 roku. Jedna z pierwszych emek SRC z którejśtam generacji na polskim rynku :D. W międzyczasie była serwisowana ze 2 razy u poldka. Wymienione okablowanie (!), głowica tłoka i gumka HU. Poza tym stock. Sprężyna 120. Chyba niepotrzebnie zawracam wam gitarę, po prostu oddam do serwisanta jakiegoś i już. Bo sam nie mam cierpliwości do grzebania w GB. Quote Link to post Share on other sites
Hajmer Posted February 12, 2014 Report Share Posted February 12, 2014 A multimetr masz? Sprawdź rezystancję obwodu, bo mi to wygląda na zużyte styki lub kończące/wypalone się szczotki. Jeżeli GB robił poldecki to mechanicznie GB bym nie obwiniał. Dobra instalacja z podłączonym silnikiem powinna mieć max 0,5 Ohma. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts