kfercik Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Na pewno nie tylko mi przyda się ten temat, bo niedługo przewiduję wysyp takich tematów innych użytkowników forum.;) Jak w temacie ;) Poszukuję butów na lato, typowo na lato, czyli temperatury 20 - 35 stopni Celsjusza. Co musi być wzięte pod uwagę? - zastosowanie 70% miasto - użytek codzienny, 20% góry, 10% airsoft - muszą być przewiewne, nie grzać stopy - niski profil - rozmiar wkładki 30,5cm (47EU, 12UK) - nie muszą być taktyczne - cena do 450zł wraz z przesyłką Buty muszą być do kupienia w Polsce. Osobiście poszukałem też trochę samemu i myślę nad tym: http://www.bates.pl/buty-damskie/kolekcja-meska/03360-c3-buty-wojskowe-bates.html - ja wiem, ze to półroczny Bates, ale ten model został mi polecony przez obsługę jednego ze sklepów, Ten za to, został wybrany w tym sklepie: http://www.termoaktywne.net.pl/product-pol-14023-XA-Pro-3D-Ultra-2-SALOMON.html A Wy coś ciekawego polecicie? Planuję zakupić buty w okolicach kwietnia. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Protektor Grom jest całkiem przewiewny. Quote Link to post Share on other sites
Fokuz Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 http://www.trekkinn.com/outdoor-gory/the-north-face-scend-leather-tnf-yellow-man/61526/p Z nastawieniem na miasto i góry. Asg? - jednym może nie pasować wygląd i kolor, drugim sam styl buta (mało taktyczny, bojowy i groźny :) Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted February 11, 2014 Author Report Share Posted February 11, 2014 Akurat bardziej od taktycznosci preferuje komfort ;D Quote Link to post Share on other sites
karolstec82 Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Poszukuję czegoś dla kobiety, orientuje się ktoś? Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Dla kobiety do jakich zastosowań? Jeżeli w teren to moja żona używa Gromów od Protektora (zresztą za moją namową) i jest zadowolona. Zaletą z kobiecego punktu widzenia jest dostępność małych rozmiarów - od 36. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted February 14, 2014 Report Share Posted February 14, 2014 Skoro na miasto to nie preferowałbym taktycznych, przejdź się do sklepu i wybierz jakieś wygodne obuwie, które będzie dobrze dopasowane do Twojej stopy. W tej cenie na pewno dostaniesz buty w z dobrej firmy takiej jak: Merrell, Asolo, Salomon (akurat tutaj uważam, że są lekko przereklamowane), Zamberlan itd. Pamiętaj, że musisz mieć 0,5-1cm luzu, inaczej przy schodzeniu z gór będą mega niewygodne. Quote Link to post Share on other sites
apache12 Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Ja sie podepne pod temat. Co z butów taktycznych kupić na lato. Aktualnie mam desanty, ale w tym to się noga ugotuje. Czy modele butów w kolorze piaskowym oferują większą przewiewność, bo jeżeli tak to szukałbym czegoś z "pustynnych modeli". Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted February 23, 2014 Author Report Share Posted February 23, 2014 (edited) Sporo ludzi polecało mi po prostu buty trekkingowe. Ewentualnie Jungle :) Edited February 23, 2014 by kfercik Quote Link to post Share on other sites
apache12 Posted February 27, 2014 Report Share Posted February 27, 2014 Ok, a cos dobregto z pustynnych taktycznych? Quote Link to post Share on other sites
EtreCon Posted February 27, 2014 Report Share Posted February 27, 2014 (edited) Ok, a cos dobregto z pustynnych taktycznych? Meindl Desert Fox Meindl Safari Mid Meindl Sahar (już mniej "taktyczne") Lowa Elite Desert Haix P9 Desert Belleville (masa modeli) Altama Desert Altama Ortho-TacX Desert M92 Holenderskie (http://armyworld.pl/...l-Demobil-.html) Można sporo wymieniać. Edited February 27, 2014 by EtreCon Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted February 27, 2014 Report Share Posted February 27, 2014 Lowa Zephyr Mid Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted March 13, 2014 Author Report Share Posted March 13, 2014 Skoro na miasto to nie preferowałbym taktycznych, przejdź się do sklepu i wybierz jakieś wygodne obuwie, które będzie dobrze dopasowane do Twojej stopy. W tej cenie na pewno dostaniesz buty w z dobrej firmy takiej jak: Merrell, Asolo, Salomon (akurat tutaj uważam, że są lekko przereklamowane), Zamberlan itd. Pamiętaj, że musisz mieć 0,5-1cm luzu, inaczej przy schodzeniu z gór będą mega niewygodne. Ostatnimi dniami naczytałem się sporo o obuwiu Merrela. Podobno to takie trekingowe Batesy - 6 miesięcy użytkowania i do śmieci... Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Belleville 550 - mają wywietrzniki, bardzo wygodne, jeśli zależy Ci na wyglądzie to stwierdzam, że wyglądają. Jeśli zależy Ci na tym by noga w nich wyglądała na "szczuplejszą" - tak, wygląda. Przemakać nie przemokną jeśli nie wejdziesz w nich do strumyka. Chodziłem w nich w zimę, chodziłem po polach w deszczowe dni jak i po nich - nic. Całoroczne. Koszty tylko mogą być dla Ciebie szokujące, ale to i tak lepiej niż np. Belleville 500 :D Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted March 14, 2014 Report Share Posted March 14, 2014 Mam merell ventilator chameleon gtx( fota poniżej). Przełaziłem w nich cały rok łącznie z zimą 2012-2013. Jedyne co się rozsypało to sznurówki. Teraz łażę w nich tylko w lato bo dorobiłem się butów zimowych :F Najpierw trzeba pójść do merrella bo mają nietypową rozmiarówkę. Podeszwa jest dość sztywna i wytrzymała jak w przypadku większości podeszw vibram. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted March 19, 2014 Author Report Share Posted March 19, 2014 A czy czasem przez GTX nie jest w nich w lato za ciepło? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Nie - są przewiewne :). Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted March 19, 2014 Author Report Share Posted March 19, 2014 Hmmm... no to mam sprzeczne informacje ;) W mnóstwie tematów jakie przeczytałem, pisali, by na lato nie brać z Gore Texem, właśnie z powodu tego, że but aż tak dobrze nie oddycha, przez membranę. To już nie wiem ;) Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Nie czytaj opinii o butach w technologii goretex tylko o konkretnym modelu. Ja piszę konkretnie o Merrell Chameleon 3 ventilator gtx które nosiłem do na codzień jak i do asg. but jest gtx ale ma wstawki wentylując. Jest też poniżej kostki, czyli nie grzeje tak bardzo. Odsyłam do gogla w poszukaniu recenzji lub testów tego buta. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted March 19, 2014 Author Report Share Posted March 19, 2014 A jeszcze nietypowa rozmiarówka bo? Musisz kupić większe niż zwykle, czy mniejsze? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Wg tego co widzialem to mają lekko zaniżoną rozmiarówkę W adidasie biorę ok 44 a w merrellu mam 45. Najlepiej pójść do sklepu i przymierzyć. Plusem merrella jest to że dorwiesz to i w lepszym sportowym i w masówce typu intersport. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted March 28, 2014 Author Report Share Posted March 28, 2014 Niestety, nie polecanych modeli przez Was, ponieważ nigdzie nie znalazłem rozmiaru odpowiedniego. Wszędzie za małe ;) Zakupiłem polecany przez Was model - http://www.amazon.com/Merrell-Mens-Proterra-Sport-Hiking/dp/B00BLQ9JHM I tak jak kolega Axel pisał - musiałem wziąć rozmiar większe, ponieważ w normalne by były za ciasne ;) Dzięki za rady :) Quote Link to post Share on other sites
Fokuz Posted March 31, 2014 Report Share Posted March 31, 2014 No ładne ładne :) Możesz opisać je troszkę? Jak się noszą i czy są ciężkie? Tylko tak szczerze :) Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted March 31, 2014 Author Report Share Posted March 31, 2014 http://www.testyoutdoorowe.pl/buty/merrell-buty-proterra/ W 90% się zgadzam z tą recenzją. Nie wiem tylko jak w deszczu (czy rzeczywiście tak przemiękają) i nie wiem, jak w gorące dni się będzie sprawować ;) Musze zaznaczyć, że buty są takie. Ja za swoje zapłaciłem 280zł, a jeśli masz mniejszy rozmiar to i taniej znajdziesz ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts