EtreCon Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Otóż rozglądam się za soft shellem w granicach 250zł (no max 300zł). Czytam, szukam i nie mogę trafić na coś jednoznacznego. Wiem, że jeśli Helikon to tylko trooper. Może jakieś inne w tej granicy cenowej? Fajnie by było gdyby miał ten smaczek taktyczności, lecz nie jest to mus. Kolory olive, coyote, odmiany green (RG, OD, AG), szary. Czarny odpada. Kaptur musi mieć (widziałem shelle bez kaptura). Noszony byłby w większości na co dzień po mieście: wiosna-lato-jesień i co jakiś czas na niedzielne wypady na łono natury. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Kup jakiegoś niedrogiego turystycznego softshella i tyle. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Helikon Gunfighter - polecam. Użytkuje intensywnej niż w opisie EtreCon i daje radę. Jego krój średnio nadaje się na rower. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Gunfighter nie za gruby na lato? Tam jest polar. Quote Link to post Share on other sites
rafal433 Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Zależy do czego chcesz go używać. Jak dla mnie przy intensywnym wysiłku w średniej temperaturze Gunfighter jest za gruby. Polecam softy bez wszytego polaru, są bardziej uniwersalne. Tropper helikona daje radę (nowsze serie) Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Helikon trooper to hit tego sezonu. Spełnia wszystkie kryteria, ryzykuję stwierdzenie że lepszego nie znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Na lato wszystko może być za grube, szczególnie w mieście. Softshell ma chronić przed zimnym wiatrem a te latem występują na wodzie, rano, w górach itd. Moim zdaniem zwróć uwagę na to, co robisz w terenie i pod to dobierz kurtkę. Jeżeli nigdy nie używałeś tego typu odzieży, to warto, by miała podwójny zamek (góra - dół) oraz wentylację pod pachami (zamek), odpinane rękawy itp. Wtedy dana kurtka będzie bardziej elastyczna. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted February 20, 2014 Report Share Posted February 20, 2014 Sprawdzałem troopera przy +/-20 stopniach w marszu. Dawał radę idealnie. Natomiast z wszytym polarem byłbym już ugotowany (nawet przy niższej temperaturze, przerabiałem to). Po prostu masz dodatkową grzejącą warstwę, której za nic nie możesz zdjąć. Nie słyszałem za to o odpinanych rękawach- stosuje się to gdzieś? Na co dzień sugeruję cokolwiek cywilnego. Trencz, płaszcz? :D Chyba że chcesz w tej samej kurtce chodzić do teatru i w góry, ale to sam wiesz- średni pomysł. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 @Karczu Np. odzież rowerowa Gore - softshell. Odpinam dwa rękawy i mam bezrękawnik. Dobre na rower w okresie letnim i wiosennym. Zamki są na bluzie, co oznacza, że nosząc plecak będą one pod jego ramionami. W krótkich marszach to nie przeszkadza ale w długich sprawia, że ramiona bolą. Quote Link to post Share on other sites
EtreCon Posted February 21, 2014 Author Report Share Posted February 21, 2014 Dobra, Wziąłem Troopera i jak na razie jestem zadowolony (trochę krótko noszę aby móc coś więcej powiedzieć). Na deszcz/mżawkę nie trafiłem ale za to od wiatru chroni super. Przy temp. +8st. noszę t-shirt+cienki polar ( o ten http://www.decathlon.pl/polar-turystyczny-mski-na-zamek-forclaz-50-id_8284957.html) i Trooper i jest mi tak samo ciepło jak przy noszeniu zwykłej typowo wiosennej kurtce (z jakimś wkładem/puchem jak to zwykle takie kurtki mają), a nawet lepiej (z uwagi na ochronę przed wiatrem). Dziękuję za wszystkie komentarze. Temat można zamknąć lub rozwinąć co by takie osoby jak ja kierowały się z pytaniami do jednego tematu z konkretami niż zakładać nowe. :) Quote Link to post Share on other sites
Tomek0117 Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 Wiecie może czy Trooper+polar spisze się zimą? Czy lepiej poprostu kupić grubą kurtkę. Quote Link to post Share on other sites
rafal433 Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Ale do czego mają się spisać? I w jakich warunkach? Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 bierz troopera. sam uzywam zarowno do edc jak i do wypadow w teren. zestaw thermo od brubecka, alpha i trooper od helikona daja komfort uzywania nawet ponizej zera (jak sie czlowiek rusza :-D) jedybym probleme jest to ze kurtalka jest lekko krotka, przy wzroscie 195 mam rozmiar XL i jest na styk. jakby zrobili kurtke 5cm dluzsza to by ich nie zabilo. a tak to jedyny minus :-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts