Winiacz Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Otóż mam pytanie do szeroko pojętego grona eksperckiego. Jakie są najlepsze sposoby na ograniczenie rozrzutu fps w elektrykach? U mnie w tej chwili wynosi około 15 fps Z góry mówię że szczelność dysza-komora jest wzorowa. Tutaj konfiguracja repliki: G36K - cyma CM.003 Tłok SHS odchudzony, usunięte zęby do AOE Głowica tłoka POM - oring dobrany z zalegających luzem dajacy najlepszą szczelność Cylinder typ 1 mosiężny wypolerowany na lustro Głowica cylindra seryjna cymy z podklejonym gumowym amortyzatorem żeby ustawić AOE Sprężyna M120 firmy mi nieznanej, zalegała luzem Zebatki CORE o standardowym przełożeniu. Dysza airsoftpro z 2 oringami Piłowany popychacz by dysza wchodziła głębiej w kołnierz gumki HU. Gumka zielona G&G Prowadnica sprężyny ma wkręconą śrubę przechodzącą przez tył GB. Wyniki na chrono - kulki 0.25g G&G - 50 strzałów 365-380 FPS Jeden wynik 390 FPS, nie wliczony do reszty. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Pobaw się jeszcze w zmianę gumek HU. Ważna jest stabilizacja gearboxa. Przykręcanie prowadnicy sprężyny jak najbardziej zmniejsza rozrzut. Stabilizacja komory HU. Precka też ma duże znaczenie. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Żadnym ekspertem rzecz jasna nie jestem, ale co mi przychodzi do głowy: -markowa sprężyna -kombinacje z innymi gumkami -komora przykręcana do gb (5ku czy tam bigdragon) -no i oczywiście precka Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted February 19, 2014 Author Report Share Posted February 19, 2014 (edited) No to stawiam na stabilizacje GB, wyrwało mi gwint w tym elemencie na górze GB który po wkręceniu stabilizuje GB. Edited February 19, 2014 by Winiacz Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 robiłeś test z papierkiem na szczelność połączenia dysza - gumka? Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted February 19, 2014 Author Report Share Posted February 19, 2014 Powtórze co pisałem - szczelność komora - dysza jest idealna, sprawa siedzi gdzie indziej. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Za mocno spiłowany popychacz i dysza moze włazić za głeboko w kołnierz gumki Złe smarowanie cylindra - za duzo smaru i moze zbyt rzadkiego albo za gestego i zakleja oring. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 (edited) Widziałem zwierzenia na necie magika,który stabilizował nawet dystanser i popychacz dystansera w hope,żeby uzyskać jak największą powtarzalność strzałów... Dystanser wyciął magiczny taki jakby pryszcz wystający i przyklejony na stałe do tego popychadła ( stwierdził, że typ H u niego się nie sprawdził) a samo popychadło w hopie obłożył ciasno w korpusie mega cienkimi blaszkami z mosiądzu z obu stron żeby się nie "gibało" na boki... Maniak DMR'a rzeźbił- ogłaszając cały wysiłek i wiedzę jaką w to wkładał to wielki szacunek mu się należał. Ale nasze zabawki to w gruncie rzeczy pneumatyka- wystarczy że się temperatura powietrza zmieni (czy to za sprawą matki natury czy też w wyniku naszego działania) a parametry sprężania też będą zmienne... Edited February 19, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted February 19, 2014 Author Report Share Posted February 19, 2014 Sprawa rozwiązana - kwestia stabilizacji gearboxa (a raczej jej braku), to zawsze był słaby punkt giety, a u mnie jeszcze to siadło. Radzić mi już nie trzeba, temat można zmienić na ogólny, dotyczący wspomnianej kwestii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts