muzyks51 Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Witam. Zapisałem się na pierwszą w moim życiu strzelanke w lesie(wcześniej cqb), patrze a tam wymagany jest identyfikator medyczny. Niestety na jego temat niewiele udało mi się znaleźć. Jedyny wzór jaki znalazłem to ten: http://imageshack.us/photo/my-images/115/identyfikatorro1.jpg/ . Nie wiem jednak czy jest on dalej aktualny bo temat troche stary, co znajduje się na odwrocie oraz w jaki sposób mam go wypełnić. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Oj, to sprawa typowo lokalna - zapytaj na podforum śląskim, jak ta sprawa wygląda. Osobiście mógłbym zasugerować zaopatrzenie się w kartę ICE - powinien je mieć np. lokalny oddział PCK - która załatwia zasadniczo to samo zagadnienie, a jest rozpoznawalna także poza środowiskiem airsoftowym. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 W zasadzie skoro wymagają identyfikatora medycznego powinni określić jego formę. Natomiast karta ICE lub Krewniacy są dobrym i pomocnym rozwiązaniem. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Ja używam ICE i polecam go. Sam IM na śląsku to nic innego jak zwykła karta z twoimi danymi personalnymi, grupą krwi, kontaktami w razie W, oraz choroby przewlekłe. Quote Link to post Share on other sites
muzyks51 Posted March 1, 2014 Author Report Share Posted March 1, 2014 Na stronie PCK przeczytałem że na ICE nie ma grupy krwi, ponieważ lekarz musi i tak przeprowadzić próbę krzyżową przed transfuzją(tak napisali) - czyli morał z tego taki że umieszczanie na identyfikatorach medycznych grupy krwi mija się z celem. Czyli karta ICE obowiązuje na zlotach w całym kraju? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Nie. Każda impreza ma swoje własne ustalenia. Z ta grupą krwi - to prawda, ale z drugiej strony przeciętny człowiek uważa, że to ważna informacja i powinna na karcie być, dlatego na wielu kartach się ją umieszcza. Szkody to nie przynosi, a ludzie jakby chętniej stosują... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Karta ICE tak jak i inne identyfikatory medyczne sensu stricto nie mają żadnej wartości prawnej. Mogą być tylko ułatwieniem dla ekipy medycznej. Dlatego informacja o grupie krwi nie zwalnia od próby krzyżowej (a wręcz sama grupa jest mało ważna , ważniejszy jest czynnik Rh). Natomiast bardzo przydatne są wszelkie informacje o chorobach na które cierpimy i ewentualnych uczuleniach na leki. W mojej karierze zdarzyło się już dwukrotnie trafić gościa uczulonego na hydrokortyzon (który jest najczęściej stosowanym sterydem w ratownictwie). Ale o tym co jest a co nie jest potrzebne w identyfikatorze medycznym była już rozmowa i zainteresowanych zapraszam do odszukania i poczytania tematu. Quote Link to post Share on other sites
Okota Posted March 1, 2014 Report Share Posted March 1, 2014 Z punktu widzenia medyka co powinno byc na karcie ICE: dane, pesel, adres, telefony do rodziny, choroby, przyjmowane leki, uczulenia i alergie, informacja o odstapieniu od resuscytacji (lub nie), informacja o checi oddania organow do transplantacji. w formie- choroby nie/tak:.... alergie nie/tak:... leki.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts