WAlex Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Witam, ostatnio kupiłem używaną replikę. W zestawie znajdował się akumulator. Naładowałem wolnoładowarką żeby sprawdzić czy w ogóle działa.. No i niestety nie działał. Sprawdziłem na replice, ale jako że ta nie była używana kilka lat i się zastała, sprawdziłem również na modelu samochodu. Również nic. Czy możliwe było kompletne samoczynne rozładowanie się baterii poniżej 1,0v na celę? Czy muszę liczyć się z kosztami nowego aku? z góry dzięuję za odpowiedzi :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Tak, jest to bardzo prawdopodobne. NiMH mają bardzo duży współczynnik samorozłądowania, największy spośród używanych w ASG ogniw. Możesz upewnić się czy faktycznie jest do wywalenia sprawdzając napięcie woltomierzem albo ładując jakąś inteligentną ładowarką która przy okazji będzie monitorować pojemność i napięcie. Quote Link to post Share on other sites
WAlex Posted March 22, 2014 Author Report Share Posted March 22, 2014 dziękuję za odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts