Guest foka Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 Ja wam mówie każdy przeładuje jak będzie mu się chciało albo ja będzie wygodniej nie ma regulaminu który zakazuje używać lewej ręki... :!: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 Ja wam mówie każdy przeładuje jak będzie mu się chciało albo ja będzie wygodniej nie ma regulaminu który zakazuje używać lewej ręki...No, nie do końca tak sobie każdy sam. Generalnie po to jest wojsko i regulamin, aby narzucało pewne procedury. Jeżeli zaczniesz szkolić żołnierzy, aby odciągali rączkę napinającą w określony sposób, to tak mają robić, a nie kombinować jakoś po swojemu. Przecież normalnie oni tego się uczą od instruktorów i mają reagować instynktownie, powtarzać coś setki razy (a później jeszcze drugie tyle, aby nie zapomnieć), aż wyrobią sobie pamięć mięśniową. Mnie spodobał się ostatnio ten kaskaderski sposób przeładowania lewą ręką pod lufą, coś w tym jest. Acz niestety nie mam takich doświadczeń, aby z czystym sumieniem móc powiedzieć, że coś takiego należy narzucać, bowiem jest to bardziej skomplikowane i wymaga więcej ćwiczeń. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 Fakt, niechby tylko żołnierz spróbował robić coś inaczej niż regulamin każe... Brat kolegi za to, że powiedział "dzień dobry" do oficera dostał bardzo ciekawą karę. Ćwiczenia z obsługi działa czołgu miał wykonywać... w gumowym kombinezonie przeciwchemicznym. Nie muszę chyba dalej wyjaśniać. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 http://rds.yahoo.com/l=VDP/SIG=11tdeid9d/E...movies/ak47.mov tu panowie w wiekszosci przeladowywuja prawa reka,ale nie wyglada to na zbytnio poreczne bo zeby to zrobic trzeba sprowadzic bron na wysokosc biodra i przelozyc ja do lewej reki a prawa przeladowac,na wiekszosci filmow ludzie tak robia...ale film to tylko film a poza tym to amatorskie,moze za kilka lat ze sterty moich militarnych plytek odgrzebie film jak koles z Vympel'a pokazywal wszystkie mozliwe sposoby przeladowywania kalacha i zmiany magazynka wlacznie z tym ze lewa reka pod spodem( wtedy sobie zdalem sprawe ze jeszcze wiele rzeczy na tym swiecie na widzialem :wink: ) osobiscie latwiej mi przekrecic ak lub zejsc z postawy stojacej wysokiej na niska i przeladowac lewa reka bo po prostu szybciej jest edit.moze administracja cos z linkiem zrobic bo nie wiem co sie stalo ale jakos niepelny jest Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 http://rds.yahoo.com/l=VDP/SIG=11tdeid9d/E...movies/ak47.mov (...)edit.moze administracja cos z linkiem zrobic bo nie wiem co sie stalo ale jakos niepelny jestA nie lepiej po prostu tak:www.alansamuel.com/movies/ak47.mov? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 tu panowie w wiekszosci przeladowywuja prawa reka,ale nie wyglada to na zbytnio poreczne bo zeby to zrobic trzeba sprowadzic bron na wysokosc biodra i przelozyc ja do lewej reki a prawa przeladowac,na wiekszosci filmow ludzie tak robia... Tak sie robi na strzelnicy... W warunkach bojowych zostawiasz bron przy ramieniu, lewa reka zostaje na przedniej okladzinie (vide avatar REMOVa :D ) i dociska bron do ramienia, a prawa reka zmieniasz magazynek i przeladowujesz. Po wycwiczeniu trwa to dosc krotko i bron masz caly czas z grubsza wycelowana. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 W warunkach bojowych zostawiasz bron przy ramieniu, lewa reka zostaje na przedniej okladzinie (vide avatar REMOVa :D ) i dociska bron do ramienia, a prawa reka zmieniasz magazynek i przeladowujesz. Po wycwiczeniu trwa to dosc krotko i bron masz caly czas z grubsza wycelowana. Hmmm :roll: Wyjmij w takiej pozycji magazynek z ładownicy po lewej stronie kamizelki. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Ladownica jest na pasie, z prawej strony... :wink: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Z 8 czy 12 magazynkami? To musi Cię zanosić na prostej... ;) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Standardowa ma 3 magazynki. Jak wojak ma wiecej magow w kamizelce, to moze sobie w wolnej chwili przelozyc pelne do bocznej ladownicy. A jak mu sie nie bedzie chcialo/nie bedzie mogl, to po prostu odejmie karabin od ramienia i tyle. Jeszcze jakies pytania? :lol: Quote Link to post Share on other sites
izi Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Tak, jedno.Gdzie takich debilizmów uczą? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 W Ełku :) Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 No panowie... przechodzicie samych siebie.... To może jeszcze przeanalizujcie sytuację w której żołnnierzowi prawą rękę uje... khm... no.... w której żołnierz zostanie postrzelony w prawą rękę ? Ja poproszę krok po kroku :lol: z uwzględnieniem pozycji ładownicy, ilości magazynków itp..... Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 W warunkach bojowych zostawiasz bron przy ramieniu, lewa reka zostaje na przedniej okladzinieTo się łoże albo nakładka na lufę nazywa. Okładzina to coś zupełnie innego. Tak w kwestii formalnej. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Fakt, ale kazdy chyba zrozumial o co chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 www.strategosmedia.com/videos/AK-PROMO1.wmv Tu wiadac w niektorych mometach jak przeladowac lewa reka z prawej strony Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts