Narkil Posted April 8, 2014 Report Share Posted April 8, 2014 (edited) Cześć wszystkim! Otóż po naprawie gwarancyjnej Cymki 0.31 w TG dorzucili mi nową batke NiMH 8FIELDS 1600 mAh o napięciu 9,6V. W związku z tym pytam czy mogę naładować ją ładowarką dołączoną standardowo do Cymki czyli Chinolem o napięciu wyjściowym 8.4V 300mA? Prosiłbym o wypowiedź kogoś doświadczonego bo nie chciałbym sobie zepsuć aku. Pozdrawiam PS. I czy w ogóle mogę używać tego aku do Cymki, tzn. czy gearbox wytrzyma? Edited April 8, 2014 by Narkil Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 8, 2014 Report Share Posted April 8, 2014 Cześć wszystkim! Otóż po naprawie gwarancyjnej Cymki 0.31 w TG dorzucili mi nową batke NiMH 8FIELDS 1600 mAh o napięciu 9,6V. W związku z tym pytam czy mogę naładować ją ładowarką dołączoną standardowo do Cymki czyli Chinolem o napięciu wyjściowym 8.4V 300mA? Nie. PS. I czy w ogóle mogę używać tego aku do Cymki, tzn. czy gearbox wytrzyma? Tak. Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted April 8, 2014 Author Report Share Posted April 8, 2014 (edited) Konkretniej w pierwszy podpunkcie mógłbyś? Tzn. czemu nie Od razu mówię, że w najbliższym czasie Aku kupował nie będę. Chodzi o to czy ladowarka naładuje akumulator czy wystąpią problemy Edited April 8, 2014 by Narkil Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 8, 2014 Report Share Posted April 8, 2014 (edited) NIEEE :icon_exclaim: Edited April 8, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Narkil Posted April 8, 2014 Author Report Share Posted April 8, 2014 To znaczy? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 8, 2014 Report Share Posted April 8, 2014 Człowieku, zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedź... Sam piszesz, że akumulator 9,6 V a ładowarka i to do tego g****ny "prostownik" jest na 8,4 V. Rusz głową, chyba, że jesteś w V kl. podstawówki i jeszcze nie miałeś fizyki. Quote Link to post Share on other sites
erykxdxd Posted April 19, 2014 Report Share Posted April 19, 2014 Taki pakiet naładowany tą ładowarką straci na swoich właściwościach. Akku NiMH mają efekt pamięci, poczytaj o tym. Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted April 19, 2014 Report Share Posted April 19, 2014 Oczywiście, że możesz. Ale nie powinieneś;) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 20, 2014 Report Share Posted April 20, 2014 Panowie, nie wypowiadajcie się jak macie głupoty napisać. Po pierwsze nie naładuje, bo jest za niskie napięcie. Tak, akumulatorki będą miały jakąkolwiek pojemność, ale nie można mówić o naładowaniu! Efekt pamięci nie ma tu nic do gadania, pakiet nie będzie się zachowywać magicznie jak 8.4 tylko dlatego, że będziemy go ładować do tego napięcia. Tak więc może sobie ładować ale naładować mu się nie uda. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts