ajgor_aa Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 Mam problem i jestem dośc wk..zły. Emka wróciła z serwisu, wszystko hulało jak należy, ładuje nowy mag i kulki 0.25 dumdum strzelam i suchy strzał, myślałem że to wina kulek czy magów; patrzę a dysza jest maksymalnie wysunięta i ani drgnie przy strzale. GB pracuje normalnie, powietrze ładnie leci, dyszę mogę cofać o ponad 5mm i wraca, więc popychacz chyba jest okej. Co z tym zrobić? Już mi ręce opadają jak emka jest prawie 2gi miesiąc w serwisie. Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 Prawdopodobnie dysza wypadła z popychacza. Bądź pękł ci popychacz, lecz obstawiam pierwszą opcje. Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 jak by dysza wypadła z popychacza to by ją wyciągnął. Pękł popychacz albo serwisant nie założył sprężynki :) Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted April 14, 2014 Author Report Share Posted April 14, 2014 Możliwe że ta sprężynka zeskoczyła od drgań itp? Niedobry serwisant jeśli tak zrobił :P Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 (edited) możesz dyszą swobodnie poruszać i ustawić ją w dowolnej pozycji? jeśli tak to gość zapomniał założyć sprężynki / pękła (to drugie mało prawdopodobne). Nie ma opcji żeby sama zeskoczyła. Jeśli dysza chodzi prawidłowo czyli wraca do pozycji max wysuniętej z gb to znaczy że pękł popychacz Jeśli dysza wypadła by Ci z popychacza jak proponował kolega wyżej to dyszę byś po prostu wyjął chyba...że weszła by za popychacz :) wtedy nie będzie się ruszała ale jej nie wyjmiesz Edited April 14, 2014 by mike88 Quote Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted April 14, 2014 Author Report Share Posted April 14, 2014 No dysza siedzi max wysunięta, mogę nią paluchem dociskać i odskakuje ale przy chodzącym GB ani drgnie, więc chyba popychacz jednak szlak trafił :C Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 bankowo :D Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 (edited) Jeśli by nie założył sprężynki yo dysza by się nie wysuwała. Raczej pękł popychacz. Bądź tak jak u mnie się w masadzie stało że się wyrobił i cycek o niego nie zaczepia. Tak czy siak musisz ją rozkręcić bądź dać komuś kto ci to zrobi. Edited April 14, 2014 by blackblut Quote Link to post Share on other sites
przemeo613 Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Witam. Panowie pozwolą, że trochę odświeżę temat. Otóż moja replika już drugi raz wróciła z serwisu. Również ładuje magazynek i suchy strzał, następny ok ale co jakiś czas się zdarzy wyplucie kulki.. Po przeanalizowaniu pracy dyszy zauważyłem, że porusza się ona dokładnie na odwrót niż w podanym niżej filmiku czyli gdy sprężyna jest zwolniona to dysza jest schowana. Czy tak powinno być? Moim zdaniem nie, ale pan serwisant twierdzi, że jest ok i przyczyny pustego pierwszego strzału oraz plucia kulkami należy szukać gdzie indziej. Używam kulek g&g 0.25. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Edit: Przyczyna wysłania repliki na serwis była zupełnie inna. Niestety wróciła już z tym problemem. Edited May 30, 2014 by przemeo613 Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Jest albo dysza za długa, albo popychacz sie za słabo cofa, lub gumka jest za głeboko wsunieta w kanał komory. Kulki przez to nie dostają się do lufy, czego efektem są w/w suche strzały. Quote Link to post Share on other sites
przemeo613 Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 A czy dysza powinna pracować tak jak mówię? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Dysza pracuje dobrze. Nie może działać na odwrót. Jest to fizycznie niemożliwe. Po prostu zostaje w połowie po strzale, co jest normalne. Swoją drogą serwisant dupy dał nie sprawdzając repliki przed oddaniem. Ja bym reklamował, jeżeli robiła to firma. Na usługi też gwarancję muszą dać. Edited May 30, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
przemeo613 Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Ok. Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
bozzo22 Posted February 23, 2018 Report Share Posted February 23, 2018 Witam.Chciałbym odkurzyć temat. W mojej M4 w momencie "spuszczenia" sprężyny blokuje się dysza. Chodzi o to, że na spuszczonej sprężynie nie mogę w ogóle jej wcisnąć. Z kolei na naciągniętej sprężynie wszystko chodzi dobrze, a dysza wraca do momentu początkowego. Czy może to być wina źle założonego opóźniacza? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted February 23, 2018 Report Share Posted February 23, 2018 Yyy... jak spuszczasz sprężynę to zębatki kręcą się w drugą stronę. Tym samym zębatka tłokowa, a dokładniej popychacz popychacza (nie wiem jak to nazwać) uderza o tył popychacza i go blokuje. Wyciągnij silnik i zobacz czy dalej jest tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts