Arni Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Witam. Ostatnio troche ekperymentowałem z osprzętem do mojej M14 i założyłem noktowizor Yukon nvmt2 4x. Ale nie jest to sprzęt przeznaczony do montażu na broń tylko typowo obserwacyjny, bez krzyża celowniczego.Jezeli patrzę w niego gołym okiem przyłożonym do wizjera to jest spoko, ale gdy ubiorę gogle ochronne to pojawia się problem. Oczy oddalają sie wtedy od wizjera i automatycznie zmniejsza sie wtedy pole widzianego obrazu. Czy sposobem na to moze być montaż magnifiera ? Albo jakie mozna zastosować inne rozwiązanie (o ile jakieś jest) zeby ten problem rozwiązać? Quote Link to post Share on other sites
ST1TCH Posted April 21, 2014 Report Share Posted April 21, 2014 Z magnifier'em czy bez, będzie to samo. Rozwiązanie, to zacząć używać okularów ale z drugiej strony, rozwiązaniem równym pod względem kosztów magnifier'a, może być montaż najtańszej cyfrówki. Wtedy obraz wyświetlany będzie bezpośrednio na ekranie aparatu. Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted April 22, 2014 Author Report Share Posted April 22, 2014 Dobre rozwiązanie choć w nocy bedzie widoczne z daleka. Pomyśle nad tym. Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted April 22, 2014 Report Share Posted April 22, 2014 Prościej- kupić nokto typowo na broń. Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted April 24, 2014 Author Report Share Posted April 24, 2014 Kombinuje z tym co mam. Zwykły noktowizor już sporo kosztuje a co dopiero typowy celownik noktowizyjny. Nie poluję regularnie z repliką po nocach, nie potrzebuje sprzętu celowniczego wartego kilka tyś.zł :) Sprobuje jeszcze taki układ ze szkłem powiększającym dostawionym w odpowiedniej odległości do wizjera. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted April 30, 2014 Report Share Posted April 30, 2014 A jakich gogli używasz? Modele niskoprofilowe mogą tu pomóc. Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted May 1, 2014 Author Report Share Posted May 1, 2014 Mam okulary pod goglami więc nie mam zbyt dużego pola do manewru. Szkło powiększające daje tylko tyle, że obraz pomimo zawężonego pola jest widoczny powiekszony co troche ułatwia celowanie . Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Możesz też poeksperymentować z innym okularem. 35-40 mm średnicy szkła powinno rozwiązać problem, choć powiększenie się oczywiście zmieni. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts