PiterTKD Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 Witam, ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy istnieją jakieś inne, tańsze farby będące zamiennikami dla farb Krylon, NFM, czy Fosco, dostępne w "normalnych" sklepach (Castorama, Praktiker etc.). Jeśli się nie mylę, są to farby na bazie żywicy syntetycznej. Pozdrawiam, Piter Quote Link to post Share on other sites
MloteK Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 (edited) Ja ostatnio malowałem montaną gold w olivce i wyszło zarypiście, za puszkę dałem 24zł i kupiłem to w sklepie lakierniczym http://montana-sklep.pl/produkt/767/montana-gold.html pozdrawiam Edited May 9, 2014 by MloteK Quote Link to post Share on other sites
Vilreen Posted May 9, 2014 Report Share Posted May 9, 2014 Montany mają jedną zasadniczą wadę, są dużo mniej matowe niż typowo militarne farby, które wymieniłeś. Co nie znaczy, że nie da się nimi stworzyć czegoś fajnego :) Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 9, 2014 Author Report Share Posted May 9, 2014 Faktycznie, są jeszcze Montany :D Zapomniałem o tej marce. Po dwóch latach przerwy od buszowania po WMASGu trochę powylatywało ze łba :D Dzisiaj byłem w Castoramie i kierując się tym, że farby wojskowe robi się na żywicy syntetycznej, udało mi się znaleźć farbę w sprayu właśnie na takiej żywicy bazującej. Firma to Dupli-Color. Zapłaciłem niecałe 22 zł za puchę 400ml (ale mają też mniejsze, chyba 0.2l za 14 zł). Na razie na próbę pomalowałem wygrzebany gdzieś kawałek plastiku, po czym sprawdziłem zmywalność. Da się je zmyć zwykłym rozpuszczalnikiem nitro :D Jutro pewnie przystąpię do malowania części od emki. Mogę wrzucić foty, jak to wyszło oraz samej puchy, by wiedzieć jakiej etykiety szukać po sklepach :D A paleta kolorów farb Dupli-Color w Casto jest dość szeroka =] Pozdrawiam, Piter Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Jak chcesz matową powierzchnię, to psikaj farbą z dużej odległości, tak by farba osiadała na malowanym obiekcie w postaci takiego "pyłu". Tylko wtedy się więcej farby zużywa Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 10, 2014 Author Report Share Posted May 10, 2014 Wiem, nie raz coś już malowałem. Poza tym z psikając z bliska farba osiada grubą warstwą i może ściekać tworząc zacieki :P Quote Link to post Share on other sites
bronix Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Jeśli szukacie matowych lakierów w wszystkich odcieniach militarnych to polecam sklepy modelarskie i humbrol acrylic spray . Quote Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted May 11, 2014 Author Report Share Posted May 11, 2014 Nie wiedziałem, że Humbrole mają spraye :P Zawsze kojarzyły mi się tylko z małymi 5-10 ml puszeczkami z farb. Ale trzeba im oddać, że malują świetnie :P Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Ja tam biorę farby matowe i satynowe z utwardzaczem w lokalnej mieszalni farb. Puszka 100ml w sprayu wychodzi 20zet. Muszę skombinować sobie pistolet do sprężarki to grosze wyjdą za farbę. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 (edited) Będzie też dużo precyzyjniej. Nie mniej, wszelkie sposoby malowanie mają swoje uzasadnienie. Przy malowaniu krylonem itp godzimy się z niestarannością wykonania, ograniczoną gamą kolorystyczną i bardzo ograniczoną trwałością - są to zwykłe matowe farby, które będą się zcierały. Samo w sobie bez znaczenia bo nawet mocno wymęczona giwera nadal będzie wyraźnie mniej widoczna w otoczeniu, czyli zostanie wygaszony jej kontur. Ten sposób ma też trudną do przecenienia zalete - mianowicie łatwość wykonania. Malowanie, które ma zapewnić bardziej trwałą powłokę będzie wymagało użycia innej substancji oraz odpowiednich narzędzi. Skarze nas na dużo więcej pracy a czasem też obróbke termiczną. Ale otrzymujemy trwalszą warstwę malarską estetycznie i precyzyjnie wykonaną. Kolorystyka bogata i oryginalna. Jak ze wszystkim, tak i tu trzeba znaleźć coś odpowiedniego dla własnych potrzeb. Dla każdego będzie to czymś innym. Byle nie dać się zwariować a potem nie prężyć się, które lepsze. Pozdrawiam, Lambert Edited May 23, 2014 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts