Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

PJ49-Replika dla początkującego?

Recommended Posts

Witam!

W lipcu kuje moją pierwszą replikę. Ciągle zmieniałem wybór najpierw był RK-02, potem RK-03, SA-B03, w końcu postanowiłem sobie zerknąć na "świniaki". Nowe chodzą po 1300zł(te, które mnie interesują, czyli M249 SAW). Trochę mnie to odciągnęło, ale zobaczyłem sobie na komis (tutaj w wmasg) i ujrzałem tam SAW'y, które chodzą po 600-800zł bardzo mnie to ciekawiło, chociaż myślałem, że są zepsute, lub uszkodzone. Sprawdziłem te, które mi się spodobały i okazało się, że nie dość, że są sprawne to jeszcze po małych ulepszeniach zewnętrznych np. gumka HU, zielona G&G itp. Jak dla mnie bomba! Oczywiście, przed kupnem sprawdziłbym ASG'eja, który wystawił replikę. Teraz po krótkiej historyjce wprowadzającej

powiedzcie mi czy replika ważąca 6,4kg będzie dobra początkującego 15-latka? Nie piszcie mi, że jej nie uniose, albo będzie nie wygodna :icon_razz2: , chyba wiem na co się pisze. Tylko proszę nie smarujcie mnie, że jestem za mały na ASG. PS z ortografią jest raczej dobrze, więc unikne wyśmiania przez arenda :icon_biggrin:.

No tak, tylko to jest karabin snajperski, a z tego co czytałem nie są polecane dla początkujących, chyba, że napisałeś to w formie żartu, więc gratuluje poczucia humoru :icon_razz2: .

Edited by daro22

tak, właśnie rozglądam się za m16. G3 mi się nie podoba. RPK? niezły pomysł, ale wygląd, zbyt rosyjski. Oczywiście można go zrobić na "taktycznego" RPK:D

O Lesio dzięki za wsparcie:D

Spokojnie sobie poradzisz, tylko musisz się przyzwyczaić. Nie róbmy na siłę ciot z ersoftowców - 3/4 jest nimi bez tego. :icon_razz:

Kup, jak będzie za ciężkie, to dokup karnet na siłkę i częściej jedz kurczaka z ryżem.

Siłkę sobie robie w zaciszu domowym, a kurczaka z ryżem bardzo lubie.:D

Panuje jakaś niezdrowa moda by demonizować wagę m249 czy m60. Sam biegam z dwoma metalowymi mp5k (często jedno nich ma kolbę), z m249, do tego klama, hełm itp i nie jest to żaden wyczyn. Jeżeli czasem wychodzi się sprzed kompa, nie ma sporej nadwagi, to noszenie w łapach m60 może męczyć, ale przez 4-5 strzelanek, potem jest to dla Ciebie zwykła replika.

SAW nie jest dobrą repliką dla początkującego a tym bardziej dla ucznia.

Daro, posłuchaj raczej Axela, dobrze Ci radzi.

Rozpocznij od repliki szturmowej. To nie tylko "kulko-" i "częściożerność" i związane z tym wydatki. Ze "wsparciem" jest podobnie jak ze "snajperstwem", wymaga pewnego doświadczenia i znajomości taktyki a tego nauczysz się jako szturmowiec.

Ps

Na początek unikaj replik używanych, to zawsze loteria. :icon_confused:

Edited by Powała

Wtrące swoje trzy grosze.

Kumpel miał M60 od P&J (chyba). Fajnie wyglądało, ciężkie było, dosyć szybko strzelało. Tylko, że to były czasy gdy na większości naszych strzelanek nie było nawet 10 osób. Taka mała ilość osób oznacza, że ciężko jest zorganizować coś bardziej zaawansowanego niż "my się chowamy, a wy nas szukacie" (czy też "my ty, wy tu" lub "my bronimy, a wy atakujecie"). Taka mała ilość osób oznaczała zazwyczaj dużo ruchu. Nie było miejsca w którym KaeMista mógł się usadowić i trzymać pod ogniem jakiś ważny punkt bo takiego punktu nie było.

Kolega (może problemem był brak przyzwyczajenia do repliki) był mało mobilny w porównaniu z resztą ekipy. Nie mógł tak szybko uciekać jak ludzie z Cymami 028, nie mógł tak szybko napierać, nie mógł tak szybko reagować na zmiany sytuacji (a przy tak małej liczbie osób nie da się obsadzić długiego odcinka i wystarczy, że atakujący przyjdą o 30 metrów bardziej z boku niż zakładaliśmy i trzeba się przemieszczać).

Dlatego radziłbym Ci, Daro22, byś spojrzał na problem ze strony liczebności uczestników strzelanek na kórych będziesz zazwyczaj. Jeśli będą to małe, kilkuosobowe strzelanki to radziłbym wziąć jakiegoś normalnego szturmiaka. Jeśli to będą spore strzelanki (często z jakimiś scenariuszami zakładającymi obronę konkretnego punktu - miejsce dla KMu jak znalazł) to myślę, że po przyzwyczajeniu się do ciężaru będziesz fajnie się bawił. Na dużych strzelankach będziesz mógł bardziej się "spełnić" jako broń wsparcia, w razie potrzeby inni będą szybko reagować. Na małych strzelaniach brakuje ludzi i KaeMista musi działać jak szturm, musi szybko reagować i się przemieszczać.

Tak wynika z moich, może i skromnych, doświadczeń z KaeMami.

A nie możesz kupić np. G36, dołożyć magazynek bębnowy i dwójnóg?

...a co to da? Będzie to wówczas replika szturmowa z bezsensownym obciążeniem, a na pewno nie będzie to replika broni wsparcia.

Ni pies, ni wydra... :icon_confused:

Airsoft to taka dziwna namiastka wojny. W airsofcie można (mając odpowiednio duże środki pieniężne lub umiejętności) z karabinu szturmowego zrobić snajperkę, a z pistoletu maszynowego broń wsparcia.

Jednakże osobiście uważam, że częścią tej zabawy jest klimat. Milsim wymaga większych umiejętności niż zwykła strzelanka, ale nawet na tej zwykłej strzelance można bez zbytnich nakładów finansowych czy dużych umiejętności stworzyć klimat. Na ten klimat buduje się (moim zdaniem) m.in. poprzez używanie replik zgodnie z przeznaczeniem ostrych odpowiedników (z małym zastrzeżeniem - PMy wpisuje pod szturmówki). Niech KaeM będzie Kaemem i niech żadne MP5 z drumem nie pełni roli broni wsparcia. Niech snajper/strzelec wyborowy działa na uboczu czy w drugiej linii, a nie biegnie w pierwszej linii do walki prawie, że na bagnety.

Nikomu nie zabronie zabawy z AKSU zrobionym na broń wsparcia, ale dużo przyjemniej wygląda w tej roli RPK czy M60/249.

Edited by MarekMac