Zakhai Posted May 15, 2014 Report Share Posted May 15, 2014 (edited) Witam, planuję zakup boczniaka, mianowicie FiveseveN na CO2 firmy Marushin/Cybergun http://asg.warszawa....2-5-7,9062.html Stosunkowo mało koszerny do mojego rosyjskiego sprzętu (nienawidzę Makarowa), ale jest to mój ulubiony model pistoletu od zawsze, więc wybór padł stosunkowo szybko. Teraz moje zapytania, jako zielonego ludka: 1. Posiada ktoś ten pistolet? Jak jest z jego awaryjnością? Stosunek ceny do jakości? 2. Jaką kaburę byście do niego polecali (zależy mi na takiej dostępnej w Polsce w miarę możliwości)? Lepsza jest profilowana - polimerowa, szmaciana, na płetwie etc etc.? Z góry dziękuję za poradę. Edited May 15, 2014 by Zakhai Link to post Share on other sites
-Otto- Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 2. Jaką kaburę byście do niego polecali (zależy mi na takiej dostępnej w Polsce w miarę możliwości)? Lepsza jest profilowana - polimerowa, szmaciana, na płetwie etc etc.? Jak dla mnie wybór jest tylko jeden - polimer. Klamka siedzi w niej idealnie stabilnie, dużo mniejsza szansa na zgubienie magazynka (np przy iwo-heście do glocka wręcz nie ma na to szans). Płetwy są bardzo fajne, bo umożliwiają szybkie założenie/zdjęcie kabury bez konieczności rozpinania pasa. Ogólnie znajomy (co prawda do 5-7 TM) używał Fobusa. Szczególnie fajne są kabury typu roto, gdzie poza samą korzyścią jaką jest zmiana kąta nachylenia kabury w zakresie 360 stopni, możesz dokupić adapter molle czy też panel na biodro. Podobny system stosowany jest w kaburach IMI. W Serpach (Blackhawk) jest kilkustopniowa regulacja nachylenia, także są dostępne adaptery molle i panele. Jak dla mnie szmaciak rację bytu ma jedynie gdy masz kilka pistoletów i nie chcesz dla każdego kupować dedykowanej kabury. Link to post Share on other sites
OFF Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Tak jak -Otto- napisał. Jeśli kupisz Fobusa to będziesz miał parę możliwości jeśli chodzi o konfigurację. Możesz dokupić panel udowy (albo biodrowy, nie pamiętam jak to wyglądało :teethh:), płetwę i bodajże montaż na molle. Sam musisz stwierdzić jaka opcja dla Ciebie będzie najlepsza. Jest też na naszym rynku parę firm robiących kabury do pistoletów/noży. Możesz skorzystać z ich usług jeśli jesteś przekonany do konkretnego modelu kabury i opcji użytkowania (pozostaje tylko kwestia tego czy mają model do zrobienia takiej kabury, tutaj może być mały problem :teethh:). Osobiście nigdy już raczej nie powrócę do "szmacianki". Co do samego pistoletu to tutaj raczej ciężko będzie z otrzymaniem odpowiedzi. Udaj się do działu "Repliki gazowe", może znajduje się tam wątek dot. tej repliki. Btw. nie myślałeś o tej replice, ale z Tokyo Marui? ;) Link to post Share on other sites
Zakhai Posted May 16, 2014 Author Report Share Posted May 16, 2014 Tak jak -Otto- napisał. Jeśli kupisz Fobusa to będziesz miał parę możliwości jeśli chodzi o konfigurację. Możesz dokupić panel udowy (albo biodrowy, nie pamiętam jak to wyglądało :teethh:), płetwę i bodajże montaż na molle. Sam musisz stwierdzić jaka opcja dla Ciebie będzie najlepsza. Jest też na naszym rynku parę firm robiących kabury do pistoletów/noży. Możesz skorzystać z ich usług jeśli jesteś przekonany do konkretnego modelu kabury i opcji użytkowania (pozostaje tylko kwestia tego czy mają model do zrobienia takiej kabury, tutaj może być mały problem :teethh:). Osobiście nigdy już raczej nie powrócę do "szmacianki". Co do samego pistoletu to tutaj raczej ciężko będzie z otrzymaniem odpowiedzi. Udaj się do działu "Repliki gazowe", może znajduje się tam wątek dot. tej repliki. Btw. nie myślałeś o tej replice, ale z Tokyo Marui? :icon_wink: Od końca; Ciężko z jej dostępnością przynajmniej po bliższych poszukiwaniach, Marushina dorwę spokojnie na Militaria i Cytadeli. Różnie też z pieniążkami może być (Tokijka jak widze jest srednio 100-200zł droższa), pistolet to i tak odległy wydatek jak na razie. Czym się różni płetwa od nie płetwy jeśli chodzi o mocowanie? Chciałem raczej mieć na udzie kaburę (choć nie powiem, na kamizelce wygląda klawo, ale jednak trochę nie dla mnie). Rozumiem, że kąty i te sprawy, ale czy bede mógł to spokojnie zamontowac na udzie bez żadnego adaptera? Link to post Share on other sites
-Otto- Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 (edited) W skrócie - płetwa umożliwia wsunięcie jej za pasek, bez konieczności rozpinania go. W przypadku klasycznej kabury musisz "przewlec" pasek przez otwory w kaburze. Jeżeli chcesz mieć kaburę na udzie, to musisz poszukać owego zestawu, lub zakupić osobno np kaburę IMI (nie widzę żeby IMI robiło kaburę do 5-7, musisz się rozejrzeć), Blackhawka, Fobusa (tylko roto! zwykłe fobusy mają płetwę nitowaną do korpusu kabury i nic z tym nie zrobisz) a do tego panel udowy (np http://www.holsters-tactical.com/panel-taktyczny-do-kabur-fobus-imi-defense-p-166.html). Edited May 16, 2014 by -Otto- Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 a nie wiem w jakim dziale założyć jeden temat zbiorczy; W żadnym. Po to na forum są różne działy, żeby zakładać w nich ukierunkowane w konkretnych działkach tematy. 4. Jak jest z hełmami róznych firm? Mam na oku kilka firm, wszystko repliki MICH2000. Są 3 wersje: Lekka za 40+zł; http://allegro.pl/re...4465882749.html "Profesjonalna" za ponad 120zł; http://allegro.pl/he...4487252903.html "Pośrednia" za od 70 do 100zł: http://asg.warszawa....olive,3261.html Lekki sobie daruj, miałem taki przypadek, że taki egzemplarz pękł w trakcie transportu :teeth: To co uważasz za 'profesjonalny' to chłam niepodobny do niczego - odbiega kształtem od ACH. Ten pośredni to dobre wyjście, chociaż wypadałoby zmienić w nim przynajmniej zawieszenie. 5. [/b]Jakie polecicie okulary ochronne? Przydałyby się z możliwością zamontowania wkładów korekcyjnych. Na razie używam ESS Land Ops, pod które idealnie mieszczą się moje okulary korekcyjne. Do wyboru do koloru. Przy tak postawionym pytaniu możesz spodziewać się propozycji od ACMowskich wyrobów po WileyX/Oakley :teeth: Link to post Share on other sites
Recommended Posts