lukas22 Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 (edited) Cześć, mam pytanie do osób ładujących ładowarkami imax b6 akumulatory litowo jonowe. Ile wam się tak mniej więcej ładują takie akumulatory przy pełnym rozładowaniu ? Mam akumulator niby 3600mah, ładuje się ponad 3 godziny.. wydaje mi się że to za długo, i zastanawiam się czy nie mam walniętej ładowarki. Prąd 1A, 2 ogniwa. Edited May 31, 2014 by lukas22 Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Ja ładuję swoje liiony latarkowe. Panasy 3200 przy 500mah potrzebują czasem nawet pół dnia ;). Przy 1A ten akus powinien ci się ładować ok 4 godzin. Pod koniec ładowania ładowarka obniża prąd, żeby wbić te kilka mahów więcej. W zależności od ogniw, batka nie powinna przekroczyć 4.1v, lub w przypadku li-mn np 4.2v. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted May 31, 2014 Author Report Share Posted May 31, 2014 No też ładuje aku z latarki, tylko zastanawia mnie jedna rzecz - jakim cudem ładowarką dołąćżaną do akumulatora ładuje go niecałą godzinę przy pełnym rozładowaniu :D ? Tyl Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Może nie ładuje prawidłowo, lub wali w nią prąd 2A. Sprawdź miernikiem. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted May 31, 2014 Author Report Share Posted May 31, 2014 Sprawdziłem i skacze pomiędzy 1.2 a 2.5A :o Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 no to masz odpowiedź Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted June 2, 2014 Report Share Posted June 2, 2014 (...) akumulator niby 3600mah, ładuje się ponad 3 godziny.. wydaje mi się że to za długo (...) ładowarki. Prąd 1A ... Fizyki nie oszukasz. Zakładając, że żyjemy w idealnym świecie gdzie nie ma strat w cieple itp itd aku o pojemności 3.6Ah przy prądzie 1A ładował byś... 3.6h ;) Tymczasem biorąc pod uwagę najczęściej powtarzany mnożnik strat 1.4 wychodzi, że batka ładuje się lekko ponad 5h. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts