Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tuning M4 Boyi - BI-3981

Recommended Posts

Witam panowie, zdaję sobie sprawę, że może były podobne tematy, ale ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi od kogoś zaawansowanego ;) Sprawa wygląda tak:

Posiadam BI-3981, jest to fabryczna wersja, wszystko standardowe i nic nie było wymieniane no i replika osiąga jakieś 360fps, a strzelam się po lasach więc jest to dość mało. Chciałbym stuningować broń żeby osiągnąć chociaż te 400 FPS-ów ale nie chcę wydawać na to majątku. Chciałbym się zapytać, co musiałbym wymienić, żeby dostać ten przypływ 30-50 FPS, żeby wszystko poprawnie działało i ile by to kosztowało? Dałby radę ktoś wypisać mi co byłoby do wymiany?

Ale czy sama sprężyna coś da? Czy utworzy się reakcja łańcuchowa i wymieniając sprężynę będę musiał wymieniać jeszcze wiele innych rzeczy. Aż taki biedny nie jestem :icon_razz: Myślałem o tuningu gdzieś do 300 zł :icon_biggrin:

Dodam, że teraz mam M115.

Edited by Dermaa

No niestety nie mam jak tego zmierzyć ale tak po prostu sądzę, gdyż oglądałem film z chrono. No chyba że standardowo włożona jest inna. Ja mam tą: http://www.taiwangun...&campaign-id=14

Pisze tutaj, że wzmocnione części to min. sprężyna M115.

Sam nie wiem, ale szczerze koleba ma M16a4 3 gen od JG i ma ponad 400 fps-ów no i jego kulki lecą dużo dalej od moich.

Masz jakiś pomysł?

Dodam, że kupowałem ją dość dawno i nie wiem czy wtedy było to "wzmocnienie" o M115

Edited by Dermaa

Jak to w chińczykach, na pewno są nieszczelności. Gdyby to przechronować to od razu by się wyjaśniło. Możesz albo robić teflon fixy na lufie, głowicy cylindra i dyszy. Albo wymienić pneumatykę na nową dla świętego spokoju, tj głowice tłoka i cylindra, dysza, cylinder.

Hmmm, dobra odłóżmy to przez chwilę na bok i odpowiedz mi tak jakbyś nie wiedział o tym jaka tam siedzi sprężyna. Po prostu co musiałbym wymienić aby dostać dobry zastrzyk FPS-ów i żeby nie było to kosmiczne drogie. Czy sama sprężyna cokolwiek da?

Nie, sprężyny nic nie dają, wszyscy je wymieniają tak dla jaj albo z nudów... Głupszego pytania nie mogłeś wymyślić :P

Replika strzela kiepsko, bo ma pewnie ogromne przewiewy. Pięć minut w serwisie i wiedziałbyś gdzie dokładnie i jak duże.

Najlepiej oddaj to do serwisu, bo bez sprzętu to takie chybił trafił z tymi wymianami. Można pchać mocniejsze sprężyny, ale może to kiepski hopek np?

Ja z dobrze poskładanego 315fps sieję równie daleko co kumpel z 430 na prawie nie robionej replice. Może twój kumpel wymienił gumkę, albo lufę? Nie koniecznie musisz mieć dużo mniej fps

Nie, sprężyny nic nie dają, wszyscy je wymieniają tak dla jaj albo z nudów... Głupszego pytania nie mogłeś wymyślić :icon_razz:

Replika strzela kiepsko, bo ma pewnie ogromne przewiewy. Pięć minut w serwisie i wiedziałbyś gdzie dokładnie i jak duże.

Najlepiej oddaj to do serwisu, bo bez sprzętu to takie chybił trafił z tymi wymianami. Można pchać mocniejsze sprężyny, ale może to kiepski hopek np?

Ja z dobrze poskładanego 315fps sieję równie daleko co kumpel z 430 na prawie nie robionej replice. Może twój kumpel wymienił gumkę, albo lufę? Nie koniecznie musisz mieć dużo mniej fps

Ok no to jeszcze inaczej :D Zapomnijmy całkowicie o poprzednich postach i załóżmy, że nie ma żadnych nieszczelności, i wszystko jest ok. W takiej sytuacji co mogę wymienić aby dostać te ok. 50 fps? Czy sama sprężyna mi nie czegoś nie popsuje?

M120 to jeszcze sprężyna przyjazna gearboxom. Jednak jeśli nie dowiemy się jakie osiągi daje twoja m115 to kupno nowej może być strzałem w kolano. Może i dojdzie fps, ale kulki nadal będą latać jak gnój w rozrzutniku. Nieszczelny układ=niemożliwość osiągnięcia dobrej balistyki. Pierwsza podstawowa rzecz do sprawdzenia, inaczej nie ma się co babrać w tuning.

Ok rozumiem, ale teraz poprostu odpowiedz mi na dwa pytania. Co musiałbym wymienić gdybym miał pewność, że replika JEST SZCZELNA?

A ogólnie jakbym kupił samą M130 od guardera to czy nie popsułoby mi to gearboxa albo innych rzeczy?

Lol, jak masz pleść takie brednie jak poniżej, to może rzeczywiście lepiej wyjdź.

To tylo sprężynka wystarczy.

Bullshit, łożyska już od nowości są do wymiany, mają luzy ok. 1mm w obie strony i od razu się sypią.

Emka Boyi to przede wszystkim w pierwszej kolejności uszczelnienie (przedmuchy są dosłownie wszędzie) i łożyska + typowe dla każdej repliki - kable, gumka i porządne poskładanie.

Potem do wymiany leci tłok, głowica, prowadnica i dysza, ale to akurat standard we wszelakich chińczykach. Szkielet to raczej M130 max, a najlepiej M120 - lubi sobie pęknąć. Silnik ujdzie, na stockowej batce M130 jeszcze jakoś uciągnie, na lipolach jest w porządku.

Jakaś precka do tego i wystarczy.

Kumpel na poniższym konfigu ma 457 +/-6fps:

- prowadnica sprężyny łożyskowana PROTECH

- łożyska ślizgowe SHS

- sprężyna M130 SHS

- tłok 14 stalowych zębów SHS

- głowica tłoka aluminiowa DEEP FIRE

- głowica cylindra aluminiowa uszczelniona SHS

- uszczelniona dysza SHS

- guma Hop-Up G&G

- lufa precyzyjna GUARDER 6.02mm

Poskładaj coś podobnego na M120 (głowicę cylindra możesz odpuścić, a tłoka wstawić plastikową) i będzie ok.

Lol, jak masz pleść takie brednie jak poniżej, to może rzeczywiście lepiej wyjdź.

Bullshit, łożyska już od nowości są do wymiany, mają luzy ok. 1mm w obie strony i od razu się sypią.

Emka Boyi to przede wszystkim w pierwszej kolejności uszczelnienie (przedmuchy są dosłownie wszędzie) i łożyska + typowe dla każdej repliki - kable, gumka i porządne poskładanie.

Potem do wymiany leci tłok, głowica, prowadnica i dysza, ale to akurat standard we wszelakich chińczykach. Szkielet to raczej M130 max, a najlepiej M120 - lubi sobie pęknąć. Silnik ujdzie, na stockowej batce M130 jeszcze jakoś uciągnie, na lipolach jest w porządku.

Jakaś precka do tego i wystarczy.

Kumpel na poniższym konfigu ma 457fps:

- prowadnica sprężyny łożyskowana PROTECH

- łożyska ślizgowe SHS

- sprężyna M130 SHS

- tłok 14 stalowych zębów SHS

- głowica tłoka aluminiowa DEEP FIRE

- głowica cylindra aluminiowa uszczelniona SHS

- uszczelniona dysza SHS

- guma Hop-Up G&G

- lufa precyzyjna GUARDER 6.02mm

Poskładaj coś podobnego na M120 (głowicę cylindra możesz odpuścić, a tłoka wstawić plastikową) i będzie ok.

No tak, tylko ile go to kosztowało?