Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Witam. Otóż mam Auga w wersji A2. Problem polega na tym gdy podłączę baterię do gb to replika strzela automatycznie. Replika ma mosfet gate NanoSSR i jest podłączony poprawnie gdyż przedtem strzelał normalnie tylko od niedawna gdy podłączyłem baterie strzela full auto. Nie wiem co sie dzieje. Rozebrałem gb i wszystko w porządku. Styki chyba okej a kable na zewnątrz też całe. W czym może być problem ? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Mosfet poszedł z dymem, albo masz gdzieś zwarcie. Stawiam na to pierwsze. Edited June 21, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Mosfet jest lekko cieplutki albo bardzo lekko jak przedtem wiec mysle ze pracuje. A moge jakos spróbować czy działa bez mosfetu ? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Odłącz/odlutuj kable sygnałowe. Jak dalej strzela, to mosfet siadł. Możesz sprawdzić tranzystor multimetrem, czy bramka jest cały czas otwarta. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 (edited) http://www31.speedyshare.com/WhEWP/download/2014-06-21-16.33.47.jpg Zebatka haczy o spust. Jak to naprawic ? Edited June 21, 2014 by Stefan(kiedyBL) Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Odłączyłem kabelki od mosfetu i mosfet i podłączyłem baterie bezpośrednio. Aug dalej strzela full auto od razu po podłączeniu batki. Jakieś pomysły ? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Spust po zamknięciu połówek gb nie będzie o nic haczył. Masz kostkę stykową zablokowaną w przodzie co powoduje zwarcie styków. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Własnei w tym problem ze kostka jes tw tylnim położeniu. Nie zwiera sie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 Szukaj zwarcia na kablach. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 Szukam szukam i sie nie doszukałem. oglądałem to 100 razy i nic. A te zębatki haczą o spust nie wiem jakim cudem. Złożyłem jak mówiłes gb i nadal to samo :/ Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Weź multimetr do łapy, odłącz wszystkie kable od mosfetu. Bramki w mosfecie teraz powinny być zamknięte, czyli prąd przepływać nie może. Ustaw na multimetrze ikonę "diody", i sprawdź czy na wyjściu wychodzi prąd. Jak wychodzi, to mosfet możesz wyrzucić, lub odesłać na gwarancję, ew dać elektronikowi na przelutowanie tranzystora. Edited June 21, 2014 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 21, 2014 Author Report Share Posted June 21, 2014 (edited) Nie mam multimetra. A niżej zamieszczam zdjęcia jak zęby dotykają spustu: http://www31.speedys...21-18.02.41.jpg http://www31.speedys...21-18.02.53.jpg http://www31.speedys...21-18.03.19.jpg P.S to chyba nie wina mosfetu ponieważ odłączyłem mosfet połozyłem go na bok i te kable sygnałowe te chude odlutowałem i połozyłem na bok. Tak jak na początku stockowe kable czyli tylko bezpośrednio do silnika i te chude kable co od styków idą mam podłączone jak stockowo. I dalej wali auto Edited June 21, 2014 by Stefan(kiedyBL) Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted June 21, 2014 Report Share Posted June 21, 2014 ja złożysz gb to też zębatki trą o spust??Czekaj jeśli odciąłeś sygnałowe i dalej strzela full auto to znaczy że mosfet do wywalenia(tak mi się wydaje niech ktoś to potwierdzi)...Przynajmniej mi wczoraj samoróbka się spaliła bo replika zaczęła strzelać ful auto do odłączenia baterii a mosfet wyraźnie gorący. Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 27, 2014 Author Report Share Posted June 27, 2014 Tak trą dalej. Nadal nie rozwiązałem problemu z automatycznym strzelaniem, nie wiem co to powoduje :/ Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted June 27, 2014 Report Share Posted June 27, 2014 Nwm ale to takie pieprzenie sory za słowa, Sprawdź mosfet tak jak napisał Nitro jak nie masz miernika użyj zwykłej żarówki! jeden koniec do + a drugi przez mosfet do minusa. Swiecie = mosfet aut, nie świeci wszystko ok. Jak połączyłeś te kable ? daj fotki moze tu jest błąd a kombinujemy nie wiadomo jak :) Może kostka stykowa ma za długi cypel. Albo wyskoczyła ci któraś blaszka w kostce stykowej(szarpnąłeś czy cus) i cały czas jest zwarta. Rozkręć kostkę i zobacz. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 28, 2014 Report Share Posted June 28, 2014 Stefan, najprostszy multimetr kosztuje ok 10zł, a jest nieoceniony przy grzebaniu w gb i elektryce.... Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 28, 2014 Author Report Share Posted June 28, 2014 Blackblut jak mam tą żarówkę podłączyć ? Przecież musze miec podłączoną baterie wiec nie rozumiem co da podłączenie do tego gb żarówki skoro i tak nie mam podłączonej bateri a jak podłącze to wali full auto i nie chce zbyt długo trzymać żeby strzelało na sucho. Jestem zielony w tych sprawach także sorki ja kto takie oczywiste dla was. Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted June 29, 2014 Report Share Posted June 29, 2014 Jeżeli ci napisali żebyś obczaił z żarówką to wiadome że generator( czyt, bateria) musi być podłączony . Jak masz opcje to wywal mosfet porządek z kablami jak nic nie wariuje to wiadomo ocb , ewentualnie możesz ten mosfet do innej replike wkleić i zobaczyć jak się będzie zachowywać . Quote Link to post Share on other sites
blackblut Posted June 29, 2014 Report Share Posted June 29, 2014 (edited) Wymiękłem ale ok. Pomiędzy X i Y wstawisz mosfet A pomiędzy tam gdzie pisze zasilanie żarówki jakąś bateryjkę. Reszta według poprzedniego postu. I NIE PODPINASZ BATERII DO REPLIKI pierw sprawdzasz mosfet Edited June 29, 2014 by blackblut Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts