Wojtek:) Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Witam, chciałbym zacząć swoją przygodę z ASG jednak nie wiem co kupić. Strasznie podobają mi się repliki AK-74 więc myślę o replice RK-05 ok boyi. Do wydania mam ok. 550zł ewentualnie mogę trochę dołożyć. Jeśli ta replika się nie nadaje co innego moglibyście polecić? Zależy mi na dobrym wykonaniu żebym potem nie musiał wymieniać połowy repliki. Oczywiście po jakimś czasie tuning wchodzi w gre. :) Quote Link to post Share on other sites
daro22 Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 RK od boja są dobre na początek, bierz spokojnie :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Bierz, nic nie rób. Postrzelaj rok, po gwarancji możesz zacząć dłubać. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 (edited) Ewentualnie zleć dla sklepu wymianę gumki HU (zapłacisz za gumkę, ale nie za wymianę) i kup baterie Lipo oraz odpowiednią ładowarkę. Przy tych "operacjach" nie stracisz gwarancji. Edited July 9, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Używam replik serii bojsowych AK od 2008 roku. To bardzo fajne repliki. Skuteczne i barbarzyńsko proste w kwestii rozmaitych "ulepszeń" (wyjęcie GB to praktycznie kwestia wykręcenia dwóch śrubek). Nie tak wygodne jak repliki AR i jego klonów, ale coś kosztem czegoś. Gdybym dzisiaj miał kupować kałacha od tej firmy, wybrałbym to: http://www.taiwangun.com/rk-08s-boyi?from=listing&campaign-id=19 Cena jest wyższa, ale według mnie warto. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że nie jest to taka długa miotła, jak zwykły AK74M, co jednak przeszkadza w najmniej oczekiwanych momentach. Dalej - jest wykonany niemal w całości ze stali. W "zwykłych" RK bardzo lubią wyłamywać się zawiasy kolby przy korpusie. Już dwa tak połamałem. Zmęczenie materiału. Są przynitowane i wykonane ze ZnAlu, więc praktycznie nie da się ich naprawić ani wymienić. Tutaj nie ma tego problemu. Fartem zakupiłem takie body do swojego AK i różnica jest kolosalna. Jest kilka modyfikacji, które warto zrobić (z czasem), ale to czy trzeba zależy od konkretnego egzemplarza: - wymiana gumki HU na Systemę lub G&G, - wymiana dyszy na uszczelnioną, - uszczelniona głowica cylindra, - podkładkowanie zębatek, - wymiana kabli na modelarskie, - wymiana sprężyny na SP110. Jeżeli zrobi się to dobrze, to replika powinna służyć bezawaryjnie latami. Oczywiście wymagana jest pewna konserwacja, bo wiadomo, że wszystkie repliki lubią się w miarę użytkowania degenerować. Oczywiście do ceny repliki trzeba doliczyć cenę nowej baterii i ładowarki, bo na stockowe po prostu szkoda czasu. Quote Link to post Share on other sites
Wojtek:) Posted July 10, 2014 Author Report Share Posted July 10, 2014 Okej wielki dzięki za informacje, chyba skuszę się na tą RK-8s ale może ktoś jeszcze się wypowie? + czy ewentualnie jakbym robił rekonstrukcje WP dałbym rade tego kałacha przerobić na beryla? Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Dać się da ;) Ale musisz się wtedy liczyć z kosztami ( dość wysokie ) no i mieć nie małe zdolności manualne. A z repliki jak chcesz na beryla robić to tylko zwykłe AK74 ( mniej przeróbek w stosunku do tej RK-8s ) . Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Z RK08S Beryla rzeźbić nie warto. Lepiej w tym celu nabyć sobie RK06. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Albo Beryla ;P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts