Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Replika na początek. AK-74

Recommended Posts

Witam, chciałbym zacząć swoją przygodę z ASG jednak nie wiem co kupić. Strasznie podobają mi się repliki AK-74 więc myślę o replice RK-05 ok boyi. Do wydania mam ok. 550zł ewentualnie mogę trochę dołożyć. Jeśli ta replika się nie nadaje co innego moglibyście polecić? Zależy mi na dobrym wykonaniu żebym potem nie musiał wymieniać połowy repliki. Oczywiście po jakimś czasie tuning wchodzi w gre. :)

Używam replik serii bojsowych AK od 2008 roku. To bardzo fajne repliki. Skuteczne i barbarzyńsko proste w kwestii rozmaitych "ulepszeń" (wyjęcie GB to praktycznie kwestia wykręcenia dwóch śrubek). Nie tak wygodne jak repliki AR i jego klonów, ale coś kosztem czegoś. Gdybym dzisiaj miał kupować kałacha od tej firmy, wybrałbym to:

http://www.taiwangun.com/rk-08s-boyi?from=listing&campaign-id=19

Cena jest wyższa, ale według mnie warto. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że nie jest to taka długa miotła, jak zwykły AK74M, co jednak przeszkadza w najmniej oczekiwanych momentach. Dalej - jest wykonany niemal w całości ze stali. W "zwykłych" RK bardzo lubią wyłamywać się zawiasy kolby przy korpusie. Już dwa tak połamałem. Zmęczenie materiału. Są przynitowane i wykonane ze ZnAlu, więc praktycznie nie da się ich naprawić ani wymienić. Tutaj nie ma tego problemu. Fartem zakupiłem takie body do swojego AK i różnica jest kolosalna.

Jest kilka modyfikacji, które warto zrobić (z czasem), ale to czy trzeba zależy od konkretnego egzemplarza:

- wymiana gumki HU na Systemę lub G&G,

- wymiana dyszy na uszczelnioną,

- uszczelniona głowica cylindra,

- podkładkowanie zębatek,

- wymiana kabli na modelarskie,

- wymiana sprężyny na SP110.

Jeżeli zrobi się to dobrze, to replika powinna służyć bezawaryjnie latami. Oczywiście wymagana jest pewna konserwacja, bo wiadomo, że wszystkie repliki lubią się w miarę użytkowania degenerować.

Oczywiście do ceny repliki trzeba doliczyć cenę nowej baterii i ładowarki, bo na stockowe po prostu szkoda czasu.