Counter89 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 A więc kupiłem 2 sztuki takich kabelków z mosfetem http://www.taiwangun.com/okablowanie-mosfet-do-chwytow-przednich-serii-m4-mp5-acm?from=listing&campaign-id=14 zamontowałem w replice i ku mojemu zdumieniu po podłączeniu baterii obwód się sam zamyka i replika sama strzela. Myślałem, że może zwarł się styk spustu ale nie, po wyciągnięciu kabli z gb i złożeniu go na sucho z silnikiem i z wyjętą kostką spustu (przy zwykłym okablowaniu obwód by się niezamknął) dalej dzieje się to samo. Myślałem, że coś źle podłączyłem albo w fabryce pomylili kolorki kabli ale nie kilkakrotnie sprawdzałem ze schematami i nic z tego. Dotarłem do artykułów, które mówią, że może być uszkodzony mosfet ale czy jest to możliwe żeby działo się tak także przy 2 sztuce tego okablowania? O co chodzi? Czy ktoś ma może pomysł co z tym zrobić? Bo ja już nie mam pomysłów. Z góry mówię, że na kablach nie ma zwarcia bo są nowe prosto z folii a dla pewności testuje je poza gb więc nie ma możliwości żebym gdzieś przetarł kabel itp. schemat do jakiego się stosowałem: Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Albo uszkodzony mosfet na starcie , albo możesz mieć to samo co ja.Prawdopodobnie silnik bierze więcej prądu niż mosfet może wytrzymać,co u mnie dało taki sam efekt jak u ciebie.Pomógł mosfet z allegro :) Quote Link to post Share on other sites
Sqad Posted October 16, 2018 Report Share Posted October 16, 2018 Niekoniecznie. Ja dziś walczyłem z mosfetem Gunfeta µFET. Też zaraz po podłączeniu lipo strzelał. Ich instrukcją to sobie moża podetrzeć tyłek bo jest napisana beznadziejnie i schemat jest bardzo nieczytelny. Jak się okazało ma znaczenie jak się wlutowuje w minusa, bynajmniej nie jest to bez znaczenia Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted October 17, 2018 Report Share Posted October 17, 2018 No ja jakoś nie miałem problemu z instalacją µFET :) Zwykły, podstawowy mosfet i montuje się go tak jak każdy inny. Quote Link to post Share on other sites
Sqad Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 Cytat tak jak pisałem montaż to nie problem tylko szkoda że nie podali ma znaczenie strona z ( - ). musiałem rozlutować mosfet od stronygdzie są dwa miejsca lutownicze i obrócić o 180 stopni i zlutować z powrotem. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 No repliki chodzą na prąd stały więc + i - mają znaczenie. Quote Link to post Share on other sites
Sqad Posted October 18, 2018 Report Share Posted October 18, 2018 7 godzin temu, Huba_lbn napisał: No repliki chodzą na prąd stały więc + i - mają znaczenie. Wiesz Gunfet zapomniał o tym w instrukcji, więc jest 50:50 do poprawnego podpięcia, a jak niektórzy widać wymieniali na inne. Dodam że ja pisze o minusowym kablu jeden koniec wychodzący z baterii przylutowany do ufeta z drugiej strony wychodzi dalej na silnik. Wlutowanie mosfetu odwrotnie w ten kabel minusowy powoduje od razu ogień ciągły po podpięciu baterii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts