Powała Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Przepraszam , ale próbuje jak mogę ;[ .... wiem że jeżeli każdy pisał by na odwal się , z błędami to te forum zeszło by na psy ... ale więcej z siebie nie wycisne ... jak chcesz to mogę przestać znaków interpunkcyjnych ;| - Na co mam szczególnie uważać ? Wyciśniesz, wyciśniesz... Włącz sobie funkcję sprawdzania błędów i po krzyku... :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 (edited) Wyciśniesz, wyciśniesz... Włącz sobie funkcję sprawdzania błędów i po krzyku... :icon_wink: Specjalnie dla was :icon_razz: , także każda moja wypowiedz idzie jeszcze przez www.sprawdzaniepisowni.com :icon_biggrin: . Edited August 14, 2014 by ShannoN Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 Jak oceniacie ten kamuflaż na polskie lasy dolnośląskie ? Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 DPM (to na zdjęciu) i Flecktarn są (z opinii innych) bardzo dobre, jak nie najlepsze na polskie lasy. A szczerze mówiąc nie wiem czym się różnią lasy dolnośląskie od np. środkowopolskich, więc myślę, że to nie ma znaczenia :P Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Specjalnie dla was :icon_razz: , także każda moja wypowiedz idzie jeszcze przez www.sprawdzaniepisowni.com :icon_biggrin: . Robisz to nie dla nas tylko dla siebie. A kamuflaż jak najbardziej odpowiedni. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Bardzo dobry. Sam używam od początku DPMu i ciężko znaleźć lepszy mundur na lato. Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 (edited) Co do tej pisowni, o którą się tak czepiają Ciebie - to jest wymóg regulaminu forum, poczytaj a się dowiesz :icon_razz: Co do munduru - koledzy dobrze radzą, bierz Flecktarn albo DPM, tanie jak barszcz, na początek bardzo dobry wybór, a jak będziesz chciał się później stylizować, to zakupisz odpowiedni mundur. Na początku najważniejsza jest replika - im więcej kasy na nią, tym lepiej. Poza tym, zapewne nie zarabiasz regularnie (chociaż mogę się mylić), więc skompletowanie całego ekwipunku tak czy tak zajmie Cie sporo czasu, więc lepiej kupić dobrą replikę, a stylizację odłożyć na później, niż mieć potem urwanie głowy z awariami repliki. EDIT No i oczywiście atestowana ochrona oczu. JESZCZE JEDEN EDIT Na swoim przykładzie mogę Ci powiedzieć - zamiast kupić za 50 zł Flecktarn`a kupiłem za 200 zł Marpata. Niby ok. itd. ale mogłem te 150 zł dołożyć do repliki i miałbym teraz CM.048 w drewnie a nie CM.040 ... Żałuje, ale jestem teraz mądrzejszy o to jedno doświadczenie. Edited August 14, 2014 by YoungZ Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 DPM (to na zdjęciu) i Flecktarn są (z opinii innych) bardzo dobre, jak nie najlepsze na polskie lasy. A szczerze mówiąc nie wiem czym się różnią lasy dolnośląskie od np. środkowopolskich, więc myślę, że to nie ma znaczenia :icon_razz: Napisałem właśnie do gościa z forum który dał ogłoszenie że sprzeda mundur DPM ... i czekam na odpowiedz ;D . Lasy dolnośląskie są bardziej zarośnięte np. świerkami , chodziło mi tylko o inny rodzaj zalesienia i inny układ terenu właśnie na obszarze dolnośląskim ... nic więcej :icon_lol: . Bardzo dobry. Sam używam od początku DPMu i ciężko znaleźć lepszy mundur na lato. Jeżeli udało mi się kupić mundur w DPM to tylko brakuje mi kapuletek do zestawu :icon_biggrin: . Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 No to w takim razie DPM będzie jak znalazł :D Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 (edited) Co do tej pisowni, o którą się tak czepiają Ciebie - to jest wymóg regulaminu forum, poczytaj a się dowiesz :icon_razz: Co do munduru - koledzy dobrze radzą, bierz Flecktarn albo DPM, tanie jak barszcz, na początek bardzo dobry wybór, a jak będziesz chciał się później stylizować, to zakupisz odpowiedni mundur. Na początku najważniejsza jest replika - im więcej kasy na nią, tym lepiej. Poza tym, zapewne nie zarabiasz regularnie (chociaż mogę się mylić), więc skompletowanie całego ekwipunku tak czy tak zajmie Cie sporo czasu, więc lepiej kupić dobrą replikę, a stylizację odłożyć na później, niż mieć potem urwanie głowy z awariami repliki. EDIT No i oczywiście atestowana ochrona oczu. JESZCZE JEDEN EDIT Na swoim przykładzie mogę Ci powiedzieć - zamiast kupić za 50 zł Flecktarn`a kupiłem za 200 zł Marpata. Niby ok. itd. ale mogłem te 150 zł dołożyć do repliki i miałbym teraz CM.048 w drewnie a nie CM.040 ... Żałuje, ale jestem teraz mądrzejszy o to jedno doświadczenie. Dobrze mówisz ... te dwa mundury są tanie i sprawdzone czyli idealne na początek , a potem mogę sprzedać i kupić coś lepszego :icon_razz2: . Pozwolisz że się zacytuję Dzięki wielkie , gdy kupie taniej mundur będę miał więcej na sprzęt ;D , kamuflaż jest ważny ... zakup repliki jest niestety planowany dopiero na święta :icon_neutral: ale muszę sobie coś upatrzyć :icon_biggrin: .A właśnie że się w połowię mylisz ... nie jest to stały i zapewniony zarobek ale dorywczo co miesiąc coś do kieszeni wpadnie :icon_mrgreen: , nawet jak żulik co parę dni biegnę do skupu złomu z puszkami po piwie :icon_mrgreen: . Jak chodzi o budżet to jeżeli kupie mundur za te ok. 60 zł ... to wtedy budżet na replikę i osprzęt wrośnie do 650 zł ;D . A jak chodzi o okularki to jeden pan polecał takie tanie na moją kieszeń :icon_razz2: , ale wolę gogle ... właśnie proszę o podanie do 150 zł dobrych gogli (oczy ma się tylko jedne) . Edited August 14, 2014 by ShannoN Quote Link to post Share on other sites
Taktyczny Tricerxd Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Dobrze mówisz ... te dwa mundury są tanie i sprawdzone czyli idealne na początek , a potem mogę sprzedać i kupić coś lepszego :icon_razz2: . Pozwolisz że się zacytuję , kamuflaż jest ważny ... zakup repliki jest niestety planowany dopiero na święta :icon_neutral: ale muszę sobie coś upatrzyć :icon_biggrin: . A właśnie że się w połowię mylisz ... nie jest to stały i zapewniony zarobek ale dorywczo co miesiąc coś do kieszeni wpadnie :icon_mrgreen: , nawet jak żulik co parę dni biegnę do skupu złomu z puszkami po piwie :icon_mrgreen: . Jak chodzi o budżet to jeżeli kupie mundur za te ok. 60 zł ... to wtedy budżet na replikę i osprzęt wrośnie do 650 zł ;D . A jak chodzi o okularki to jeden pan polecał takie tanie na moją kieszeń :icon_razz2: , ale wolę gogle ... właśnie proszę o podanie do 150 zł dobrych gogli (oczy ma się tylko jedne) . Z gogli to np Bolle Defender. Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 Z gogli to np Bolle Defender. Dzięki dochodzą do mojego zastawu ... tanie i dobre . Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Gogle dobre, ale (przynajmniej na mnie) mocno parują. Są dość szczelne więc cyrkulacja powietrza jest mocno utrudniona. Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 14, 2014 Author Report Share Posted August 14, 2014 (edited) Gogle dobre, ale (przynajmniej na mnie) mocno parują. Są dość szczelne więc cyrkulacja powietrza jest mocno utrudniona. Ostatnio pożyczył mi kolega swoje gogle i kominiarkę , i tez parowały .... więc wyjąłem nos przez otwór na oczy z kominiarki i przestały ;D Najlepsze kominiarki są z otworem na nos. Edited August 14, 2014 by ShannoN Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 kamuflaż jest ważny W rzeczy samej. DPM się do tego bardzo dobrze nada. Poza tym, w świecie ASG kontakt jest na odległości ok 50m (przeważnie), a z tej odległości po prostu widać już ludzia. Chyba że jesteś snajper w ghille zakopany do połowy w chaszczach, trawie, ziemi, itd. :P Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 A tak co do tego dolnośląskiego , to lasy u nas są różne i różniaste. Taka raszówka w nie których miejscach to jest prawdziwa dżungla. Ja biegam w desert bundesce i chociaż to teoretycznie pustynny , to i tak w części miejsc mogę się skutecznie skamuflować. Swoją drogą to ten kamuflaż to nie taki kameleon ninja. Maskowanie nie da Ci niewidzialności. Dopiero przy większych odległościach camo sprawuje się najlepiej (100 m). Wracając do repliki - Jesteś w stanie określić budżet końcowy ( w sensie że na replikę). Także jakie masz dokładne preferencje modeli? Emki ? Ak ? MP 5tki ? Gietki? Etc. Etc. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 (edited) A tak co do tego dolnośląskiego , to lasy u nas są różne i różniaste. Taka raszówka w nie których miejscach to jest prawdziwa dżungla. Wszędzie tak jest, że lasy są różne i różniaste. Edited August 14, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 14, 2014 Report Share Posted August 14, 2014 Nie zastanawiaj się i bierz eMkę od Specny oraz DPM. Taktyczne śmietki dokupisz potem. A, no i oczywiście dobre okulary/gogle. Chociaż gogle są lepsze do hełmu. Polecam okulary,nie parują, są lekkie i dobrze chronią oczy. No i możesz je wykorzystać w wielu innych sytuacjach, jak np. jazda na rowerze czy choćby do jakiejś pracy :D Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 15, 2014 Author Report Share Posted August 15, 2014 (edited) A tak co do tego dolnośląskiego , to lasy u nas są różne i różniaste. Taka raszówka w nie których miejscach to jest prawdziwa dżungla. Ja biegam w desert bundesce i chociaż to teoretycznie pustynny , to i tak w części miejsc mogę się skutecznie skamuflować. Swoją drogą to ten kamuflaż to nie taki kameleon ninja. Maskowanie nie da Ci niewidzialności. Dopiero przy większych odległościach camo sprawuje się najlepiej (100 m). Wracając do repliki - Jesteś w stanie określić budżet końcowy ( w sensie że na replikę). Także jakie masz dokładne preferencje modeli? Emki ? Ak ? MP 5tki ? Gietki? Etc. Etc. Wiem , wiem sam mieszkam na województwie dolnośląskim ... zależy gdzie mieszkasz czy bardziej przy granicy (jak ja) czy bardziej w stronę wielkopolskiego . Wiem że "kamuflaż to nie taki kameleon ninja" ale zmniejsza twoją widoczność i trudniej będzie cie zobaczyć nisz w kolorowej koszulce i dresach / spodenkach . I wróciliśmy do repliki , to co ostatecznie chce jako typ broni to karabiny szturmowe .... replika powinna być wykonana z metalu / metalu - mocnego plastiku . Budżet na replikę wynosi 550 zł ostateczności dołożę do 650 zł jeżeli replika będzie tego warta :icon_razz: . Moje dokładne preferencje modeli hmm .... Emka jest bardzo poręczna i osiąga przeciętnie 400+ fps , sądzę że Emka dla mnie będzie jak znalazł , proszę znajdzie mi gdzie w miarę cenowo i przesyłka też będzie okej . Ja znalazłem jakby co tutaj oceńcie czy ten sklep jest okej ... --> Replika . Nie zastanawiaj się i bierz eMkę od Specny oraz DPM. Taktyczne śmietki dokupisz potem. A, no i oczywiście dobre okulary/gogle. Chociaż gogle są lepsze do hełmu. Polecam okulary,nie parują, są lekkie i dobrze chronią oczy. No i możesz je wykorzystać w wielu innych sytuacjach, jak np. jazda na rowerze czy choćby do jakiejś pracy :icon_biggrin: Słuchaj , bo mam takie okularki rowerowe (zdjęcie poniżej) czy takie zdają test ale sądzę że lepiej w coś lepszego zainwestować ;D ----------------------------------------------------------OCZY-MA-SIĘ-TYLKO-JEDNE------------------------------------------------- Wszędzie tak jest, że lasy są różne i różniaste. Święta prawda ;D Edited August 15, 2014 by ShannoN Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Prawdopodobnie nie zdadzą testu - takie okulary to głównie ochrona przed wiatrem i syfem unoszącym się w powietrzu + nocą przed komarami, muszkami, owadami innymi itd. Kulka na 90% je przebije, więc nawet nie warto robić testu na nich, bo je zniszczysz. Kup Uvex I-vo, 50 zł a masz bardzo dobrą ochronę. Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 15, 2014 Author Report Share Posted August 15, 2014 Prawdopodobnie nie zdadzą testu - takie okulary to głównie ochrona przed wiatrem i syfem unoszącym się w powietrzu + nocą przed komarami, muszkami, owadami innymi itd. Kulka na 90% je przebije, więc nawet nie warto robić testu na nich, bo je zniszczysz. Kup Uvex I-vo, 50 zł a masz bardzo dobrą ochronę. Wolę gogle , ponieważ nie tylko że same się trzymają (gumka) to zasłaniają też większą okolice oczu . Quote Link to post Share on other sites
YoungZ Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Gogle oczywiście dobra rzecz, ale jeśli zwracasz uwagę na wygląd w większym stopniu niż inni, to może Ci sie nie spodobać, oczywiście jeśli nie masz hełmu. Ja na prawdę polecam okulary, nie czujesz, że masz coś na nosie i prawie w ogóle nie parują. Zresztą, zobaczysz sam. Tak czy tak kiedyś dostaniesz w twarz, to jest nieuniknione, więc poczujesz ten ból :D Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Podlinkowana przez ciebie Emka jest idealna :) Jedyna sensowna w twoim przedziale cenowym. Jeśli będziesz miał troszkę więcej pieniędzy , to warto dokupić gumkę Hop up (np. zieloną G&G) gdyż stockowa jest kiepska. Ogółem moc repliki nie jest zależna od tego czy to emka , czy kałach , ale raczej od tego jaka jest w tej replice sprężyna główna. Wszędzie tak jest, że lasy są różne i różniaste. Dobrze wiesz o co mi chodzi :) Oczywiście Polska jest różnorodna pod względem lasów ale niektóre regiony mniej , a niektóre bardziej. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 15, 2014 Report Share Posted August 15, 2014 Wolę gogle , ponieważ nie tylko że same się trzymają (gumka) to zasłaniają też większą okolice oczu . Masz okulary z gumką zabezpieczającą spadanie: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2347&name=Okulary_ochronne_UVEX_CyberGuard http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2347&name=Okulary_ochronne_UVEX_CyberGuard http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4417&name=Bolle_Safety_-_Okulary_Ochronne_-_TRACKER_II_-_Clear_-_TRACPSI http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=7464&name=Bolle_Safety_-_Okulary_Ochronne_z_gumka_-_COBRA_-_Clear_-_COBFSPSI Quote Link to post Share on other sites
ShannoN Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 Okej ... , wróciłem . Byłem w warszawskim demobilu i zakupiłem mundur wz. 2010 . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts