Lexu Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Witam! Na forum zawędrowałem bo szukam fachowej porady odnośnie zakupu repliki. Początkujący jestem jeżeli chodzi o sam sprzęt, nie znam się na nim totalnie i właśnie dlatego potrzebuje waszej pomocy Panowie. Do tej pory w rękach trzymałem tylko niedrogie dragony, wykonane w większości z plastiku, i zawsze wkurzało mnie to, że koledzy na własnym już dość dobrym sprzęcie mają skuteczny zasięg większy czasem nawet o 20 metrów... Aktualnie siedzę za granicą, dysponuje jakąś kwotą i przymierzam się do zakupu armaty ;] Poczytałem troszkę temat "Repliki M4 wybór ostateczny" ponieważ właśnie ku M4 i tympodobnym się właśnie skłaniam. Zainteresowała mnie oferta KWA, jak w temacie wcześniej ktoś tą replikę zaproponował http://taktyczny.com...kwa-usa-ka.html jednak 350 fps to dla mnie zdecydowanie zbyt mało. Ew. wchodziła by w grę gdyby wstawić precyzyjną lufę i może zmienić sprężyne. Przyznam szczerze, że wcześniej przeglądałem tylko stronę gunfire.pl w poszukiwaniu sprzętu i widze fajne repliki w przystępnej dla mnie cenie, ale męczy mnie pytanie czy warto wydawać na konkretny sprzęt tyle kasy? Czy dobrym wyjściem będzie zakup tańszego sprzętu i dołożenie kilku stówek na bebechy? Widziałem też kilka pozycji z systemem ASCU, czy warto? I ogólnie jakie mam wymagania; - Skłaniam się ku replikom typu m4, koniecznie szyna do zamontowania optyki -Chciałbym żeby replika była zrobiona w większości z metalu, ew wytrzymałe tworzywa -FPS.. cholera jak nie podchodzić do tematu to im więcej tym lepiej ;p w mojej replice chciałbym mieć skuteczny zasięg przynajmniej 50 metrów -Jestem leworęczny, fajnie by było gdyby selektor ognia znajdował się po obu stronach -No i ogolnie żeby to to się nie rozleciało po pierwszej strzelance -Wynalazki typu blowback odpadają- kolejny element który może się rozwalić. Panowie, będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc! Zdaje sobie sprawe, że decyzje mógłbym też podjąć na podstawie informacji już będących na forum, ale zwyczajnie nie dysponuje wystarczającą ilością czasu żeby całe forum przetrzepać(oczywiście systematycznie będę pożerał wiedze tu zawartą;p), a jestem typem człowieka który jak kupował latarke edc to spędzył 2 tygodnie przetrzepując 2 wielkie fora o światełkach;p Pozdrawiam;] Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Nie oczekuj jednoznacznej odpowiedzi. Ja używam chińczyków i jestem mega zadowolony, a zaraz przyjdzie jakiś użytkownik KWA za kwotę 2-3 razy większą, który stwierdzi, że strzelam ze śmiecia... Przede wszystkim, Mki czy to SPECNA, czy CYMA, czy nawet KWA mają skuteczny zasięg 40~m, z tym, że KWA będzie precyzyjniejsza w strzelaniu. Po wymianie bebechów, praktycznie wszystko może strzelać na 70-80m~, zależy oczywiście od kwoty tuningu. Odnośnie optyki, wszystkie Mki mająszyny RIS na body, a fronty różnie, zależy od wersji. Tutaj znowu, niektórzy polecą Ci kolimator, inni lunety, a jeszcze inni nic. Prawda jest taka, że podczas leśnej strzelanki, nie ma dużej różnicy czy strzelasz z mega yber Mki, czy ze stocka, bo przede wszystkim liczą się umiejętności podchodzenia/obchodzenia/zaskakiwania przeciwnika. FPSy, temat bajka. Im więcej=tym większa odpowiedzialność, niekoniecznie zasięg a już na pewno nie celność. Dobrze poskładane 300fps strzeli dalej od lipnie poskładanego 400fps :) Zresztą, 350fps to jest już wystarczająca moc aby nawiązać walkę w lesie. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Odnośnie optyki, wszystkie Mki mająszyny RIS na body Serio? Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 (edited) może kwa commando :icon_wink: *****Ciach*****, Do tego gumka systemy i za ok. 1400 masz fajnie strzelającą replikę :icon_smile: szyny na body są,a w przyszłości możesz sobie wstawić jakikolwiek ris mając batke w kolbie. Jak chcesz selektor po obu stronach to chyba masada a&k ma, chińczyk ale porządnie wykonany :icon_smile: Edited August 16, 2014 by Buniek92 Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Serio? Temat jest o M4, i o nich pisałem :P Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Do M16A1 można szynę ris na chwyt transportowy dać. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Ja tylko przypominam, że nie jest to dział o tuningu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Temat jest o M4, i o nich pisałem :icon_razz: Autor pisał o M4 i czymś podobnym, Ty o eMkach, a ze eMki powszechnie uważa się też M16. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 A m733? Emka? Emka! Quote Link to post Share on other sites
Lexu Posted August 16, 2014 Author Report Share Posted August 16, 2014 Panowie dzięki za zainteresowanie! @Sanex Ogólnie nie ma dla mnie większego znaczenia czy będzie to chińczyk czy amerykanin, chce po prostu podjąć świadomą decyzje więc dyskusja i merytoryczna wymiana argumentów jest przeze mnie bardzo mile widziana;] "Przede wszystkim, Mki czy to SPECNA, czy CYMA, czy nawet KWA mają skuteczny zasięg 40~m, z tym, że KWA będzie precyzyjniejsza w strzelaniu. Po wymianie bebechów, praktycznie wszystko może strzelać na 70-80m~, zależy oczywiście od kwoty tuningu." Dobrze więc dla przykładu http://taktyczny.com/repliki-asg/m16-m4-i-pochodne-pl/karabin-m4-cqr-mod2-kwa-usa.html biorę taką m4 i zamiast lufy półprecyzyjnej wstawiam precyzyjną i co jeszcze można by tam wstawić żeby osiągi troche poprawić? Wyczytałem, że KWA dobrze nadaje się do tuningu i że fabryczne bebechy powinny wytrzymać obciążenia spowodowane troche mocniejszą pracą np mocniejszej sprężyny. Napisałem o m4 bo najbardziej mi się podobają wizualnie, lecz jeżeli ktoś mógłby polecić coś innego, co spełniało by moje wymagania, chętnie przyjże się takiej propozycji. Jeżeli chodzi o moc i nawiązywanie walki w lesie, doskonale wiem że te 350 fps wystarczy żeby się postrzelać, ale ludzie z którymi się w to bawie w większości wypadków mają trochę większą moc i jeżeli już dojdzie do wymiany ognia na większą odległość to te 15 nawet 20 metrów mają przewagi. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Jeszcze raz. Wychodzimy z założenia, że osoby które chcą tuningować swoje repliki są w stanie samodzielnie znaleźć informacje na ten temat. Ta replika posiada 60 stronny wątek na forum, nikt Ci nie broni go przeczytać. Quote Link to post Share on other sites
Lexu Posted August 16, 2014 Author Report Share Posted August 16, 2014 Jeszcze raz. Wychodzimy z założenia, że osoby które chcą tuningować swoje repliki są w stanie samodzielnie znaleźć informacje na ten temat. Ta replika posiada 60 stronny wątek na forum, nikt Ci nie broni go przeczytać. Dobrze, w takim razie biore się za lekture. Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts