Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czy dobry zestaw?

Recommended Posts

Jestem nowy na tym forum, więc najpierw się przywitam.

Cześć! Jestem Paweł. Wraz z kolegą chcemy zacząć przygodę z ASG. Mamy 15/16 lat. Zawsze lubiliśmy strzelać się w kilka osób na pistolety na kulki kupowane w sklepach za 30/40zł. Teraz jednak postanowiliśmy zamienić to w hobby.

Przestudiowaliśmy trochę to forum i postanowiliśmy przeznaczyć sumę 400zł na swoje repliki.

Nasz wybór padł na cm.028

Obaj kupujemy sobie taki sam sprzęt. Cały kombinezon sobie ogarniemy, tylko mamy pytanie, co do wybranego przez nas zestawu.

Oto i on:

CM.028A - http://www.taiwangun...m-028a-tactical

Kolimator 1x35 - http://www.taiwangun...&campaign-id=14

2x Magazynek Mid-Cap - http://www.taiwangun...&campaign-id=14

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pod dolną szynę można zamontować jakiś laser? Szukałem dużo i jakoś nie znalazłem żadnych laserów do tej szyny.

PS. Jeszcze takie pytanie. Nie wiemy dokładnie czy kolimator będzie pasował do szyny R.I.S zawartej na broni.

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cymę 028 i tak będzie trzeba prędzej czy później (raczej prędzej) zmienić, więc tak jak pisali koledzy wyżej, lepiej zaoszczędzić na kolimatorze i magazynkach, a zamiast tych dodatków kupić dobre i solidne repliki full metal które starczą wam na długie lata, lub lepsze baterie i ładowarki

Nie działajcie na zasadzie "stopni wtajemniczenia", które mówią, że najpierw powinno się kupić tanią sprężynkę, potem coś pokroju 028, potem jakiś tani full metal, a dopiero później replikę z wyższej półki. Jeśli jesteście pewni że ASG nie znudzi wam się w kilka miesięcy, wpakujcie w to tyle kasy ile tylko możecie. Nie mówię tutaj o kupowaniu na siłę niepotrzebnych rzeczy i marnowaniu pieniędzy, ale o tym, że jeśli tylko możecie, zacznijcie od replik jak najlepszych. Za pieniądze oszczędzone na kolimatorach dorwiecie o wiele lepsze repliki, z których na pewno będziecie bardziej zadowoleni. Nie wspominam już o możliwościach zakupu, jeśli odmówicie sobie zapasowych magów i dodatkowo dozbieracie stówkę-dwie. Sam chciałem zacząć tanio (od MP5 Galaxy), ale w końcu trochę dołożyłem i kupiłem Cymę 049. Plastikowy chińćzyk od Galaxy pewnie sprawiłby mi problemy już przy najbliższej minusowej temperaturze, natomiast po CM049 spodziewam się solidnej i niezawodnej pracy przez dobrych kilka lat, szczególnie po wymianie gumki i baterii.

(A niech tylko ktoś napisze, że jestem nowy i gówno wiem. Niech pierwszy kamieniem rzuci ten, kto nigdy nie wypowiadał się używając wiedzy pozyskanej od innych)

Pawle i jego kolego.

Miałem już do porównania dużo budżetowych kałachów. Jak już osoby wcześniej wypowiadające się tak i ja odradzam zakup cymek 028 z takim budżetem , jaki macie.

Od razu rzucę drobną notką - nie doczepisz nawet do tego jaskółki

Jeśli kręcą was Ak , to może warto dołożyć te 100zł w coś , co posłuży dużo dłużej , i będzie można to tuningować i dodawać różne super taktyczne części.

Kałaszki Boyi to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Wielokrotnie miałem w łapach cm 028. Sam latam z boycem i różnica jest taka jak między starym , skrzypiącym , trzeszczącym i zagraconym strychem , który ma się zaraz zapaść , a ładnie wyremontowanym salonem z miejscem na nowe meble.

Przykłady kałaszków boyi

(sucz - taką mam ja) http://www.taiwangun.com/rk-01w-real-wood-boyi?from=listing&campaign-id=19

(Motyka A) http://www.taiwangun.com/rk-05-full-metal-boyi?from=listing&campaign-id=19

(Motyka B) http://www.taiwangun.com/rk-02-full-metal-boyi?from=listing&campaign-id=19

Spokojnie możecie dokupić sobie po magazynku do takiej repli i śmigać. A po upływie gwarancji powymieniać części.

A z takiej bazy można zrobić cuda wianki.

A pomyśleliście też o ochronie oczu? To jeden z ważniejszych aspektów bezpieczeństwa. Kij tam hełmy i inne ochraniacze , gdy nie mamy okularów lub gogli. I to nie może być byle chiński plastik.

Za cenę dodatków kupisz o niebo lepszy karabin.

(...)

(sucz - taką mam ja) http://www.taiwangun...&campaign-id=19

(...) Spokojnie możecie dokupić sobie po magazynku do takiej repliki i śmigać. A po upływie gwarancji powymieniać części.

A z takiej bazy można zrobić cuda wianki.

A pomyśleliście też o ochronie oczu? To jeden z ważniejszych aspektów bezpieczeństwa. Kij tam hełmy i inne ochraniacze , gdy nie mamy okularów lub gogli. I to nie może być byle chiński plastik.

Dobre rady, zastosujcie się do nich a nie będziecie żałowali. :maniak_OK:

Edited by Powała

O ile zgodzę się z tym, że warto dołożyć do czegoś lepszego niż CM 028 (np. jakiegoś RK) i lepiej pominąć "stopnie wtajemniczenia" to już niekoniecznie zgodzę się z tym, co napisał Kolega Trurl:

Cymę 028 i tak będzie trzeba prędzej czy później (raczej prędzej) zmienić

Szanowana Cymka może służyć długo i wiernie.

Macie jakieś 500zł na łebka więc raczej nie będziecie mieli problemu z zakupem RK 01 tylko musicie olać te pierdoły w stylu rączka, kolimator. Kolimator w tej cenie na 90% będzie badziewiem, który odłożycie na bok. Dodatkowo użyteczność kolimatora na szynach dodawanych do CM 028 jest sprawą mocno indywidualną - jeden kumpel tak biega i mu pasuje, ale dla drugiego kolimator jest za daleko od oka przez co już go nie używa.

Kolejna ważna sprawa, a właściwie najważniejsza - porządna ochrona oczu. Nie możecie o tym zapomnieć.

Podsumowując i pomijając sprawę munduru ja bym przyjął następującą kolejność zakupów:

1. ochrona oczu i porządna replika;

2. dwa mid-capy (bo hi-capów nie trawię);

3. dobra ładowarka mikroprocesorową, która naładuje i NiMHy i LiPo (zrzuta z kumplem) i batkę LiPo (ten zakup fajnie by było zrobić jeszcze przed zimą).

A potem to już sami będziecie wiedzieć co i jak.

Dzięki bardzo za odpowiedzi :icon_wink:

Czy RK-01W ma jakąś inną wersję ? Jakoś nie kręcą mnie bronie ze składaną kolbą.

Rodzinę RK można podzielić w dwojaki sposób:

- po numerkach gdzie każdy numerek oznacza inny typ Kałasza;

- po oznaczeniach - brak literki to wersja zwykła, W - z drewnem, S - ze stalą, SW - stal i drewno.

W środku mają to samo (ewentualnie ciut różnej długości lufy). Chcesz RK z nieskładaną kolbą to musisz znaleźc odpowiedni numerek. Zdaje się, że 06 ma kolbę stałą.

Hola. Nie potem dobre okulary, a najpierw dobre okulary czy gogle. No chyba, że chcecie mieć ksywę "pirat" (jeden z Was będzie Czarnobrody, a drugi Kapitan Kidd?). Szczególnie, że Specsy (balistyczne okulary) można kupić za cenę tego mid-capa, którego chcecie dokupić do repliki.

HaHa :icon_biggrin: Spoookojnie. Na rozgrywki ASG chcemy zapisać się dopiero na wiosnę. To mamy jeszcze jakieś pół roku, wszystko kupimy, ale po kolei. W międzyczasie nie będziemy strzelać tym do siebie.

Powiedzcie lepiej co sądzicie o tym:

http://www.taiwangun.com/rk-05-full-metal-boyi?from=listing&campaign-id=19

Edited by paweeelooo

Obie podlinkowane przez Ciebie repliki to przecież to samo.

Pisałeś, że Ci nie odpowiadają repliki ze składaną kolbą:

- primo, ma też składaną kolbę,

- secundo, składana kolba jest wygodna choćby z uwagi na łatwość transportu (krótszy pokrowiec, a nawet zwykła torba turystyczna pomieści je razem z oporządzeniem). :maniak_OK:

Ps

Bardzo solidna torba, zaledwie za 28.- zł, która z powodzeniem pomieści dwie składane repliki i mundury wraz z oporządzeniem na dwie osoby.

Edited by Powała

Skoro stać was na full metal (stal) to po co brać plastik i kilo niepotrzebnych rzeczy ? Wywalcie te kolimatory i magi i kupcie sobie po dobrym kałaszu i ochronie oczu. Hi cap wam starczy na razie, do strzelania między sobą bądź na jebankach. Midy, kolimatory i inne śmietki kupicie później. W pierwszej kolejności replika + ochrona oczu (bez niej ani rusz).

Replika polecana:

- G36C.

Repliki w miarę przyzwoite:

- G36C,

- G36K.

Gieta BOYI nie należy do replik sugerowanych. :icon_confused:

G36 w oryginalnej, ostrej wersji też jest cała z ABS-u (trochę innego, wytrzymalszego) ale nie ma strachu, ten ASG też jest wytrzymały, zwłaszcza od CM.

Edited by Powała

Blow-back w replikach elektrycznych dobrze określiłeś "fajnie wygląda" bo inne efekty (odrzut) są bardzo mizerne, a funkcje żadne.

O kolimatorze do Giety był ostatnio temat, spróbuj poszukać. Osobiście brałbym replikę EOTECH-a, ale moim zdaniem - przynajmniej na początek - to zbędny wydatek.

Moja rada - stosuj dobre kulki G&G lub 5,95.

Edited by Powała
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...