Powała Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) (...) jeśli zostanie mi trochę gotówki, może wymienić coś przy okazji?na gunfire mam montaż za darmo przy zakupie repliki To masz w każdym sklepie z polecanych. Tylko sklepy "omijane" nie oferują takiej usługi. Warto wymienić gumkę. Z polecanych "czarna Guarder", "zielona G&G", "przezroczysta Guarder" (podobno delikatna, ale u mnie się sprawdza). Edited September 13, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 Mam pytanie, zamówiłem na gunfire w pt. wieczorem kilka rzeczy. Moja paczka od poniedziałku ma status "gotowej, oczekującej na wysyłkę". Na ich stronie wyczytałem, że takie zamówienia realizują w 1/2 dni + 1/2 dni na dostarczenie przez kuriera. Mam pewne obawy patrząc na to, że moja paczka została spakowana, ale nawet nie wysłana. Pisać do nich z pytaniem o moje zamówienie, czy jeszcze czekać cierpliwie do końca tygodnia? Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Przeczytaj jeszcze raz regulamin, bo nie wiem gdzie wyczytałeś 1/2 dni. W regulaminie maja 30dni na realizacje twojego zamówienia. Siedź i czekaj. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 (edited) 2. Średni czas realizacji zamówień wynosi 1-2 dni robocze. W wyjątkowych sytuacjach może on ulec zmianie. [...]6.Przez termin otrzymania przesyłki należy rozumieć połączony czas realizacji zamówienia oraz szacowany czas dostawy towaru do klienta: a) Poczta Polska Priorytet: czas dostawy ok. 5 dni b) Firma kurierska : czas dostawy 1-2 dni robocze[...] 15.Przewidywany czas dostawy w Europie za pośrednictwem firmy kurierskiej przedstawia mapa poniżej. Źródło. Niestety, ale w GF ostatnio często występują te "wyjątkowe sytuacje" o których mowa w pkt. 2. Edited September 24, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 § 8. Dostawa Towaru 1. W przypadku złożenia zamówienia na Towar, dostawa zostanie zrealizowana nie później niż w terminie jednego (1) miesiąca licząc od dnia, w którym została zawarta umowa sprzedaży. Boom! I pozamiatane. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Byłeś ciekaw gdzie można wyczytać informacje o jednym czy dwóch dniach więc Ci podałem. I tak, wiem, że regulamin jest nadrzędny względem tego co podałem i wiem, że to on jest tu decydujący, ale nie dziwmy się nowym, że dziwią się, że muszą czekać skoro sklep sam piszę, że średnio realizacja zamówienia zajmuje dwa dni. Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 24, 2014 Author Report Share Posted September 24, 2014 No nic, dzięki ;) Wydawało mi się, że najwięcej czasu zajmuje spakowanie, sprawdzenie repliki, wymienienie gumki (o które poprosiłem), spakowanie reszty rzeczy, które zamówiłem itp. Ale skoro tak jest w regulaminie, nic nie poradzę, pozostaje mi czekać aż Panowie spakują i wyślą moje zamówienie. Jeszcze raz dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 (...) sprawdzenie repliki, (...) Masz poczucie humoru, sprawdzenie repliki w Gunfire... :hahaha: :hahaha: :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 25, 2014 Author Report Share Posted September 25, 2014 (edited) O tym też się wystarczająco naczytałem :icon_lol: Następnym razem trzeba będzie przemyśleć 2 razy wybór sklepu. Edited September 25, 2014 by Deathu Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Bez przesady Gunfire nie jest złym sklepem, tylko coś ostatnio się pogorszył. Wysyłają w przeciągu kilku dni, chyba że prosi się o wymianę gumki czy przegląd przed wysłaniem, wtedy replika trafia na serwis i to jest chyba pięta Achillesowa Gunfire i to powoduje opóźnienia, ale z drugiej strony jak nie poprosisz o przegląd to możesz dostać z miejsca niesprawną replikę i też się będziesz musiał bujać z reklamacją dwa tygodnie jak nie więcej. Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 (edited) Paczka z gunfire została dzisiaj wysłana, powinna dojść w poniedziałek. Został mi zakup magazynków, ładowarki, okulary i batki. Nie taki gunfire opóźniony, jak go malują. O ile z towarem będzie wszystko ok, będę zadowolony. * orientuje się ktoś, czy będą pasować do giety JG 0638? http://gunfire.pl/pr...Cap-do-G36.html http://gunfire.pl/pr...k-typu-G36.html http://www.taiwangun...&campaign-id=19 http://www.taiwangun...&campaign-id=19 * To są te same magi? * dodatkowo jaka bateria tam wejdzie? Chodzi o wielkość, byłbym wdzięczny za konkretny, dobry model. * ładowarkę prawdopodobnie kupię na miejscu, po zakupie powyższych * prawdopodobnie zakupię też bolle cobre, a za resztę jakieś rękawiczki, szalokominiarkę, szybkoładowarkę. Dzięki. Edited September 26, 2014 by Deathu Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 (edited) (...) szalokominiarkę, (...) Lubisz się pocić? Jeśli już chcesz skutecznie chronić twarz, lepszym wyborem będzie maska "stalker". Edited September 26, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 26, 2014 Author Report Share Posted September 26, 2014 O stalkerze zapomniałem napisać, ale szalokominiarka wydaje mi się dobrym wyborem na zbliżającą się zimę. No ja tam się za bardzo nie znam, dlatego jestem wdzięczny za każdą radę ;) Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 (edited) Magazynki powinny pasować, wygląda na to że to te same magi. Mi zmieściła się bateria o wymiarach 103x30x15mm Mam bolle cobra, ale okulary nie gogle, kiedyś używałem teraz służą mi bardziej jako zapas, dobre okulary, choć szybko mi się w torbie porysowały, ale w sumie o nie nie dbałem, tylko je wrzucałem z resztą gratów. Maska dobra na CQB, w lesie nie używam. Szalo-kominiarka dobra na zimę. Edited September 26, 2014 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 27, 2014 Report Share Posted September 27, 2014 (...) http://www.taiwangun...&campaign-id=19 http://www.taiwangun...&campaign-id=19 * To są te same magi? (...) To nie są te same magazynki, pierwszy to Low-cap (48 kulek), drugi Mid-cap (100 kulek). Pasować będą obydwa. Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 27, 2014 Author Report Share Posted September 27, 2014 (edited) Powała podałem linki do midów i low capów na taiwangun i gunfire, tyle że na tych stronach opisy różnią się: mid na gunfire - 93 kulki mid na taiwangun - 100 kulek low na gunfire - 50 low na taiwangun - 48 Stąd moje pytanie :icon_wink: Edited September 27, 2014 by Deathu Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 27, 2014 Report Share Posted September 27, 2014 Myślisz, że oni sprawdzają tę pojemność? Te pojemności są podawane w przybliżeniu. Sprawdzisz sobie organoleptycznie jak załadujesz. Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Witam ponownie, dzisiaj doszła do mnie replika. Wszystko fajnie pięknie, ale replika po pewnym czasie zaczęła wydawać dziwny odgłos. Kiedy naciskam spust robi takie puk puk puk. Wie ktoś w czym może leżeć problem? Może bateria się rozładowała? Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Nie mogłem edytować poprzedniego posta. Problem rozwiązany. Kolejne pytania: - jak zwolnić sprężynę, tak aby ta się nie "ubijała"? - jak nazywała się aplikacja, w której można sprawdzić ile ładować baterię? Słyszałem o takowej, ale nie mogę znaleźć Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 1. Oddaj strzał na semi (ogień pojedyńczy), 2. ASG Calc. Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Nie jestem pewny, czy dobrze policzyłem wyszło mi 6h 20min http://i.imgur.com/zgxD9aJ.jpg http://i.imgur.com/1lF8fwh.jpg Na batce jest napisane jeszcze 2/3 A 1100mAh 1.2V Chciałbym się nauczyć odpowiednio obchodzić z bateriami zanim zaopatrzę się w Lipola Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 (edited) Mi wyszło 6h i 09 minut. Pojemność batki 1100mAh, a prąd ładowania 250mA (output z naklejki na ładowarce). Edited September 29, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Deathu Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Faktycznie, musiałem coś źle wpisać :icon_confused: w każdym razie miało wyjść 6h, 9 min. Wiszę wam po pysznym browarku ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 (edited) (...)Chciałbym się nauczyć odpowiednio obchodzić z bateriami zanim zaopatrzę się w Lipola Zupełnie inaczej ładuje się NiMh a inaczej LiPo. Do tych drugich musisz mieć odpowiednią ładowarkę, nie nadaje się do nich ten schmelzt nazywany ładowarką, dodawany standardowo do replik. Niedawno sam "przesiadłem" się na LiPo i dużo czasu minęło i nauk udzielanych mi przez Kolegów, zanim dotarło do nie, że to nie to samo. :teeth: (...)Wiszę wam po pysznym browarku :icon_wink: Preferuję takie... :icon_wink: Edited September 30, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Szczerze mówiąc jeśli mamy dobrą (mikroprocesorową), a prostą ładowarkę to ładowanie LiPo zasadniczo niewiele różni się od ładowania NiMha - podpinamy i nawet czasu pilnować nie musimy bo mikroprocesor sam to zrobi. Najważniejsze to nie rozładować zbytnio batki - nie powinno się schodzić poniżej 3V na cele bo to może zabić batkę. Warto zakupić miernik napięcia do LiPo (są nawet wersje z alarmem), ale w czasie gdy korzystam z LiPo jeszcze ani razu nie zszedłem w ciągu jednej strzelanki w pobliże 3V na cele więc na jeśli jeździmy tylko na parogodzinne strzelanki (i nie mamy ciężkiego palca) to nie musimy się tym martwić. Sporo mówi się o tym, że LiPo może powodować pożar. Jeśli i ładowarka i batka są sprawne, nieuszkodzone to zagrożenie jest minimalne. Jeśli jednak obawiamy się pożaru można kupić specjalną torbę ochronną na LiPo (albo ładować batkę w ceramicznej doniczce). Lipolom zdarza się napuchnąć. Nie jest to pożądane i niektórzy zalecają wyrzucić taki pakiet, ale sporo ludzi używa takich batek i domy, repliki czy modele im jeszcze nie spłonęły. Osobiście niedawno "odpuchłem" pakiet kolegi - na jakiejś stronie wyczytałem, że można wsadzić spuchnięte LiPo na pare godzin do lodówki i opuchlizna powinna zejść. Pakiet co prawda nie wrócił do oryginalnych rozmiarów, ale jest lepiej niż było. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts