PoczątkowyManiak Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 (edited) Witam, jestem tutaj nowy. Mam zamiar dołączyć do elity Airsoftowców Mam więc parę pytań. Mianowicie: -Chciałbym kupić replikę (pistolet na co2), ale nie wiem czy jest sens- mianowicie chodzi o model: http://allegro.pl/pi...4567510855.html Nie wiem czy jest "opłacalne" kupować go. Dodam iż mam 14 lat i nie do końca wiem czy zostanę dopuszczony do gry. Ale nawet chciałbym mieć do strzelania do puszek :icon_smile: -Co do pistoletów: Lepszym wyborem jest broń zasilana co2 czy green gazem oraz czy broń o prędkości początkowej ok. 400 fps jest zdatna do używania do jakichkolwiek imprez Airsoftowych? -Jeśli nie będę miał dostępu do wydarzeń airsoftowych dla dorosłych to znajdę coś dla młodszych w pobliżu Krakowa/Kielc? Pewnie uznacie że jestem za młody i nie powinienem mieszać się w takie rzeczy tylko zająć się nauką, ale głównie będzie to hobby na lato/wiosnę ;) Najbardziej chodzi mi o odpowiedź na pytanie nr 1, Ale jeśli ktoś chce to nie obrażę się jak dostanę odp. na wszystkie :icon_smile: Z góry dziękuje i pozdrawiam całe forum :icon_mrgreen: Edited September 19, 2014 by PoczątkowyManiak Quote Link to post Share on other sites
BoberM93 Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Jeśli chcesz pobawić się z ludźmi na strzelaniach to nie zaczynaj od pistoletu. Co do dopuszczenia na strzelanki nie mogę Ci odpowiedzieć, w mojej okolicy są strzelania gdzie wpuszcza się młodszych. Z gaziaków nie postrzelasz jak jest zimno bo większość syfonuje i ma smieszny zasięg albo kule wytaczają się z lufy. Jeśli nie masz kasy to shotgun np AGMa itp. (Dostępne np w sklepie taiwangun albo gunfire) koło 80zł. Jeśli możesz ogarnąć koło 300-350 zł to kup cm 0.28 posłuży Ci wiele lat fajna najtańsza opcja na start. Znajdź i napisz do najbliższej ekipy ASG w swojej okolicy może będziesz mógł z nimi postrzelać. Pamiętaj o najważniejszym OCHRONA OCZU (lepiej w to zainwestować więcej bo oczy nie odrastają). Po za tym w wakacje są obozy ASG fajna zabawa i dobra opcja żeby sprawdzić czy ten sport jest dla Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Zacznę standardowo: masz mnóstwo tematów na temat pierwszej repliki. Pistolet nie wiem czy się sprawdzi. Jeśli ma nieruchomy zamek to już lepiej rugera do puszek kupić. W grę wchodzi także cena gazu. Teraz powinienem napisać : kup AGM 003 lub MP5 galaxy. Są to sprawdzone repliki (zasięg, praktycznie bezawaryjne, łatwość obsługi, zero ukrytych kosztów). Lecz wybór należy do Ciebie. Pisząc dalej: z 400 fps'ami powinni Cię wpuścić na strzelankę, lecz wiek stanowi ogromne ograniczenie. Tyle przychodzi mi do głowy na ten moment. Jak chcesz czegoś więcej to pisz. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 (edited) Nie wiem czy znajdziesz coś dla młodzieży w tamtych okolicach (ja z Warmii więc się nie orientuje), ale pistolet to średnie rozwiązanie na replikę głowną. Przede wszystkim pistolety gazowe mają zazwyczaj małe magazynki (Ty będziesz miał 16 kulek w magu, a ja 120), są drogie zarówno w eksploatacji (gaz) jak i w częściach (części zamiennie i magazynki), a dodatkowo gaz lubi syfonować (czyli zrobić psfsfsfsfsfs i uciec). Zasięg też nie powala w porównaniu do replik długich. Dodatkowo jeśli chcesz się wkręcić na serio to warto zapoznać się z limitami CQB w okolicy. Najczęściej pistolety kupuje się na replikę boczną czyli taką, której używa się gdy przepisy zabraniają użyć repliki głównej. Najpopularniejszym limitem CQB jest 350fps, które pistolet przez Ciebie podlinkowany przekracza. Krótko (w mojej ocenie) na pierwszą replikę nie opłaca się brać pistoletu, ale jeśli bardzo chcesz to Twoja kasa, Twoja wola. Niestety nie umiem Ci ocenić tego podlnkowanego więc musisz poczekać na kogoś lepiej obeznanego. Edited September 19, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
PoczątkowyManiak Posted September 19, 2014 Author Report Share Posted September 19, 2014 Dziękuje za odpowiedzi, spotkałem się już z wieloma osobami na różnych forach (Często padały słowa typu: spadaj dzieciaku czy w tym wieku daj sobie spokój), co do wyboru repliki, chciałbym aby był to pistolet, ponieważ trenowałem na wiatrówkach 4.5 mm i było fajnie. Co do USP- Jest to jeden z moich ulubionych pistoletów :) Jest jeszcze możliwość kupna P99 DAO, strzelałem u kuzyna, skuteczny zasięg to około 35m, celność trochę słaba(pociski trafiają w różne części ciała). Niestety w sprawie imprez airsoftowych-dowiedziałem się że mogę uczestniczyć w nich dopiero po skończeniu 16 lat za zgodą rodziców :/ Trochę lipa, ale na prawo nic nie poradzę. Co prawda jestem osobą ogarniętą, ale nigdy nie wiadomo co może mi odwalić ;P Wiem też że podczas niskich temperatur występuje tzw. syfonowanie, ale nie jest to problemem, bo nie korzystam z replik w zimię/ niskiej temperaturze, choć z ww. pistoletu należącego do kuzyna (jak już mówiłem) strzelałem przy temperaturze -10 stopni i problem z uchodzeniem gazu nie występował. Oczywiście dziękuję za pomoc i dodam, że nie jest to moja główna replika, posiadam też sprężynową replikę Benelli m3. Choć nie wiem czy nadaje się do starć drużynowych z profesjonalistami. Mam zamiar zakupić jeszcze replikę Well MB03 dla brata. Nie wiem czy kojarzycie, ale też nie wiem czy to dobry wybór, ponieważ zawsze chciał "snajperkę''. Chciałbym wiedzieć jeszcze jak można się skutecznie zabezpieczyć przed obrażeniami otrzymywanymi od kulek (oprócz kamizelki, kasku, gogli i maski)? Chodzi o osłonę nóg. Za odpowiedzi dziękuję, jak również za poświęcony czas :) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Po kolei: 1. W Polsce nie ma jakiś prawnych limitów dla airsoftu, ale znaczna część pełnoletnich nie chce strzelać z ludźmi niepełnoletnimi bo w razie wypadku może na taką sprawę wejść prokurator i pozwolenie (zgoda/rezygnacja z roszczeń) od rodziców guzik tu da. Nie ma się tu co burzyć i dziwić, żę nikt Cie nie będzie chciał na imprezach dla dorosłych bo zakładająć hipotetyczną sytuację w której Ty wstawisz się z pisemną zgodą od rodziców i ochroną oczu z firmy "Ździsio balistiks" na imprezie organizowanej przeze mnie i kulka przebije Twoją ochronę patrzałek przez co stracisz wzrok to "beknie" za to organizator (ja) lub strzelec, a nie Ty czy Twoi "starzy". Niestety, ale podpis podpisem, a prawo prawem. 2. Syfonowanie - w gaziaku kumpla występowało w temperaturze około 15 stopni Celsjusza - nawet w wiosnę/jesień sobie nie postrzelasz. Sporo jednak zależy od konkretnego modelu. 3. Osłona nóg - spodnie. Sorry za błędy - piąteczek, chlapnięty jestem. Quote Link to post Share on other sites
PoczątkowyManiak Posted September 19, 2014 Author Report Share Posted September 19, 2014 Piątek, piątkiem... A pomyłka rzeczą ludzką, co do gier softowych, dowiedziałem się że czasem właściciele obszarów do uprawiania Paintballa w mojej okolicy mogą użyczyć nam go na 1 dzień ale stawiają warunki: Minimum 30 osób, każda osoba musi mieć skończone 14 lat, potwierdzone dokumentem, potrzebne są przynajmniej 5 osób dorosłych w drużynie i osoba posiadająca chociaż podstawowe wykształcenie medyczne, osoby niepełnoletnie muszą mieć zgodę od rodzica, właściciel terenu nie ponosi winy za wypadki (to chyba normalne). Oprócz warunków cena jest zadowalająca- 12 zl od osoby. :) Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Wspomniałeś, iż planujesz kupić MB03. Nie chcę wyjść na osobę która wszystkiego się czepia, lecz mało osób poleca ją jako początek. Jest awaryjna w stocku (replika nowa). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts