Nowy1234 Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Chodzi mi o połączenie karabinku G36C Cyma CM003 z baterią FIREFOX 12C Li Polymer 11.1V 1200 mAh. Chodzi mi tutaj o to czy przy użytkowaniu takiego połączenia mogę spodziewać się jakiś uszkodzeń jeżeli chodzi o podzespoły karabinku np szybsze zużycie niektórych elementów lub przedwczesne uszkodzenia wewnętrzne. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Hm hm, zastanówmy się... czy akumulator o napięciu 11.1 zużywa bebechy szybciej od akumulatora o natężeniu 7.4... Hm hm... Quote Link to post Share on other sites
Nowy1234 Posted September 30, 2014 Author Report Share Posted September 30, 2014 Proszę się nie śmiać. Chodziło mi o to że usłyszałem opinie od osoby która podobno się na tym zna iż takie połączenie może zniszczyć GB, ponieważ: "W końcu do V3 kupuje się 7,4 V a nie 11,1,". Czekam na następne wypowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Oczywiście, że może zniszczyć, wszystko zależy od tego, z czego ten gearbox się składa. Jeśli nic nie wymieniane to bardzo prawdopodobne, że np. może ci "zmielić" zębatki. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 V3, V2, V5, to nie ma żadnego znaczenia. Akumulatory o wyższym napięciu zawsze będą zużywały części szybciej, bo jest to logiczne. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 E nie wierzę, żeby 11.1V miało zmielić zębatki. Jak coś ma się zmielić to zostanie zmielone - najwyżej w nieco krótszym czasie. Chociaż pewnie mielenie zębatek to pewnie wynik złego podkładkowania a nie zbyt wysokiego napięcia czy prądu. Krótka piłka: Jak lubisz kosiarki to 11.1V Jak kosiarek nie lubisz to 7.4V Quote Link to post Share on other sites
Nowy1234 Posted October 1, 2014 Author Report Share Posted October 1, 2014 Chodziło mi raczej o sprzedaż sprzętu i potencjalny kupiec wyraził raczej niezadowolenie gdy usłyszał że używałem karabinka w połączeniu z tą baterią i powiedział iż GB może być w kiepskim stanie. Z karabinku wystrzeliłem nie więcej niż 400-500 kulek. Z racji tego iż długo się nie pobawiłem ASG z braku czasu i funduszy, a jak pewnie wiemy na każde hobby trzeba spełniać oba te warunki. Teraz chcę sprzęt sprzedać dalej, ale nie wiem czy potencjalny kupiec nie che wykorzystać mojej nikłej wiedzy na ten temat i chce przez to abym dużo więcej z szedł z ceny. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Im większy woltaż baterii tym replika szybciej strzela. Im szybciej strzela tym szybciej zużywają się części (przy odpowiednio dużym napięciu zużycie może być wręcz natychmiastowe). LiPo 11,1 to dla wielu replik (szczególnie stockowych) szybka droga na stół serwisanta. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 ale po 400-500 kulkach gb nie ma zadnych sladow zuzycia najpewniej, bo to jest tyle, co jeden hi cap. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Lesio, oczywiście, ale nie ma się co dziwić potencjalnemu kupującemu, że sceptycznie do tego podchodzi - wszak nie jeden już naściemniał jeśli chodzi o przebieg (nie chce tu nic zarzucać dla sprzedawcy). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts