MrMalbor_z Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 (edited) Siemka, widzę że nie lubicie jak ktoś piszę na forum "pierwsza replika" itp. dlatego też troszkę poczytałem i zrobiłem sobie listę sprzętu. Więc zacznę ( jak prawdopodobnie każdy) od repliki.Będzie to na pewno M4 G&G CM16 raider AEG.Z tego co mi koledzy polecali to na początek dobra replika a nawet bardzo dobra.Wybrałem replikę markową ponieważ cytuje "chińczyk to loteria" a ja mam strasznego pecha więc wole nie ryzykować i mieć coś sprawdzonego. Cena repliki-599zł Bateria, ach bateria.Cóż nie znam się zbytnio na akumulatorach ale znajomi polecają mi LiPO 7,4 1800mAh 20c.Nie wiem czy się zmieści ale zaryzykuję i zaufam kolegą.Ładowarka-Redox One lub Redox Alpha- akumulator +ładowarka 100-150zł Ochrona oczu-cóż skłaniam się ku goglom lecz funduszy za bardzo nie ma więc zwykłe okulary z rolniczego z Atestem wystarczą-cena-30zł(okularki) Magazynki- Hmm... myślę że dwa midy wystarczą. Czy takie będą pasowały: http://www.taiwangun...o-serii-m4-boyi Jeśli nie to jakie? Magazynki-60-70zł(prawdopodobnie chyba że podacie inne) Zawieszenie-nie wiem dokładnie jakie ale myślę że dwupunktowe.- 25zł Kulki- w zestawie z repliką mamy 1000szt 0.20 więc myślę że jeszcze jedna paczka takich kulek (0.20) wystarczy.-10zł Dobra to chyba wszystko jak na początek teraz co mam. Mundur-cóż spodnie za 60zł i bluza moro więcej do szczęścia nie potrzebne. I to wszystko z rzeczy które mam a i kamizelka taktyczna na razie mi nie potrzebna( w spodniach mam duże kieszenie więc magi spokojnie wejdą) Podsumowanie Nie robiłem podsumowującej wyceny sprzętu ponieważ nie będę od razu wszystkiego kupował(wyjątek replika,bateria,ładowarka i okulary) Ale myślę że to dobry zestaw. Jeśli źle coś wybrałem to napiszcie mi co wymienić /zamienić żeby było ok.Z góry wszystkim dziękuję za ewentualną pomoc :icon_mrgreen: . EDIT Szpej typu kolimator czy latarka to innym razem ponieważ na razie do szczęścia mi to niepotrzebne. Edited October 18, 2014 by MrMalbor_z Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Jak dla mnie wszystko okej, ale nie używaj kolorków bo z tego co kojarzę są zarezerwowane dla moderatorów. Quote Link to post Share on other sites
MrMalbor_z Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 Aha już poprawiłem na inny kolor, Nie doczytałem tego o kolorkach. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Olej midy, kup lepszą ochronę oczu: uvexy, bolle. Zawieszenia raczej też bym nie brał- w przypadku jednej repliki raczej przeszkadza, niż pomaga. Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Replika ok. Na ochronie oczu nie oszczędzaj. O ile kości się zrastają, zęby można wymienić, tak z oczami już nic nie zrobisz. Co do zawieszenia, wg. mnie przydatna rzecz, ale nie konieczna od początku. Magazynki spoko, i fajnie, że nie chcesz biegać z hi-capem. Kulek 1000szt. będzie mało, ale to można z czasem na bieżąco uzupełniać, jednak pamiętaj o tym by były dobre. G&G obecnie najlepiej się opłacają, ale weź 0.25g Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Ochronę oczu kup dobrą, na to nie warto oszczędzać pieniędzy. Warto też pomyśleć o nakolannikach i rękawiczkach z pełnymi palcami (nie muszą być jakieś super, wystarczą na początek ze sklepu rowerowego). Do tego przydadzą się wygodne buty ochraniające kostkę. Kulki dodawane do repliki wyrzuć, albo zużyj na granaty. Nie nadają się one do niczego. Jak masz troszkę marginesu funduszy kup dwie paczki kulek. Szał radosnego walenia do wszystkiego w zasięgu zużywa kulki szybciutko :icon_mrgreen: Magazynków dodatkowych na razie nie kupuj. Hicap z zestawu wystarczy. Ostrzelasz się i zobaczysz co ci bardziej pasuje. A że grzechocze, olać to (i tak większość nie słyszy) a też większość jebankowiczów (w tym i ja) gania z hicapami olewając "profesjonalizm" midów czy lowów. Taka batka wejdzie pod grip a i mocy troszkę więcej się przyda http://allegro.pl/lipo-li-po-3-7vx2-7-4v-2s-2000mah-15c-25c-turnigy-i4671594230.html . Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Nie patrz na to tak, że to replika "na początek" - chyba, że nie zamierzasz się w to bawić dłużej niż kilka miesięcy albo już teraz masz w zamiarze kupowanie kolejnej za kilka miesięcy. To tak na marginesie, a propos tzw. replik na początek ;-) Natomiast co do Twojego zestawu: Do M4A1 poszukaj zawieszenia 1-punktowego z możliwością przepięcia na 2-punktowe ; będziesz miał dużą elastyczność w zależności od sytuacji (przemarsz / akcja). A dlaczego aku 7,4V skoro replika jest przystosowana do 8,4V+ ? - chyba, że nie na tę patrzę (bo nie dałeś linka do oferty). Magazynki sugeruję 4-5 low w miejsce tych dwóch midów - większa frajda z konieczności przeładowywania w trakcie walki, a do tego łatwiej kontrolować ubywające BB podczas strzelania. Do tego jakiś prosty chest-rigg. Ile ta replika ma fps i jaką lufę ? - Tak czy inaczej kulki bym wziął 0,23 lub 0,25 jakieś precyzyjne mimo wszystko, będą miały bardziej stabilny tor lotu. Co do samej repliki się nie wypowiem, bo nie miałem z nią styczności. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 JarkuPN a po temu 7,4v o te właśnie baterie dają taki rof jak 9,6v NiMHa. Bateria 11,1v daje sporą szansę na zmienienie stokowych zębatek boxa w trociny. Ps Zajcu zdajesz sobie oczywiście sprawę że do pakietów lipo należy dokupić dedykowaną ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 JarkuPN a po temu 7,4v o te właśnie baterie dają taki rof jak 9,6v NiMHa. Bateria 11,1v daje sporą szansę na zmienienie stokowych zębatek boxa w trociny. Ps Zajcu zdajesz sobie oczywiście sprawę że do pakietów lipo należy dokupić dedykowaną ładowarkę. Zdaje sobie sprawę, ale co w związku z tym? Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Uno momento , prego! A przypadkiem do replik g&g nie dodają ichniejszych kulek? Ogółem miałem z dwa razy styczność z tymi combat machine'ami. Co kto lubi. Ja osobiście aż tak do plastikowego body nie jestem zrażony. Dużo ludzi uznaje plastikowe ody w emkach za szataństwo i nie dorzeczność , ale to w sumie zależy od użytkownika , bo jak ktoś ma zamiar dynamicznie padać na glebę z całej pety uderzając repliką o grunt , to się nie dziwię. Co do tego co napisał jarek o lowach - zgadzam się też chociaż to jest też kwestia użytkownika. Niektórzy po prostu mają ciężki palec i zawsze wrzucają full auto i jakoś tak cyngiel sobie w tylnim położeniu zostaje. I zgodzę się także z faktem wspomnianym już wcześniej. Na ochronę oczy nie żałuj. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 (edited) a po temu 7,4v o te właśnie baterie dają taki rof jak 9,6v NiMHa. Aha :icon_smile: No widzisz, nie mam doświadczenia z LiPo, bo od zawsze używam NiMh z Mosfetem i jeszcze nigdy mnie to nie zawiodło, ani zimą ani latem. Stąd nie miałem potrzeby studiowania aku LiPo i przesiadania się na nie :icon_wink: Edited October 18, 2014 by JarekPN Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 @Arend- do wszystkich długich replik G&G dają ichnie 0,2 (1000 sztuk) więc na początek mu wystarczy. Co nie zmienia faktu, że lepiej kupić później 0,25, najlepiej też G&G. Quote Link to post Share on other sites
MrMalbor_z Posted October 19, 2014 Author Report Share Posted October 19, 2014 Dzięki chłopaki a ta batka o której mówił @Arend zmieści się do M4 G&G cqw rush pbb( tak wiem że blow back ale zauważyłem żę w Combat Machine nie ma suwadła co mnie troszkę zdenerwowało bo lubie takie szczegóły ) Co do plastikowego body to na pewno nie będę tej repliki używał jak pałki żeby komuś krzywdę zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts