=Berserker= Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Witam, Zwracam się do Was z pewnym problemem, którego nie potrafię rozwiązać. Posiadam replikę karabinu HK 416 produkcji GFC Guns (GFG12). Ostatnio podczas strzelania zaczął mi się on zacinać i nie reagował na pociągnięcie za spust. Nie wydaje żadnego odgłosu i nie porusza silnikiem. Obecnie chodzi na akumulatorach 9.6V i (oczywiście kiedy działa) strzela pięknie... Kiedy się tak zatnie muszę poruszać kablami (są w kolbie, więc po prostu ją zsunę i rozsunę) i wtedy mogę strzelać dalej, Nie zmienia to jednak faktu, że czasami to nie wystarcza i przez ok 1-2 minuty jestem skazany na boczniaka. Kable się nie grzeją, a silnik jest dobrze podpięty. Akumulator jest nowy, więc nie mam już pomysłu, co mógłbym zrobić... Proszę o wyrozumiałość i dobre rady... Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Wygląda jakby coś gdzieś nie stykało, może kabel w baterii się odkleja więc spróbuj na innej. Jeśli nie to mogło jakieś lutowanie pójść przy kostce. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Sprawdź całe okablowanie repliki. Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 zobacz czy nie ma nalotu na kostce stykowej i czy nie masz gdzieś przetartej izolacji. Quote Link to post Share on other sites
ppq93 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Problem raczej leży w układzie mosfet, jezeli czasem strzela s czasem nie to raczej masz problem z kablami sterującymi napięciem. Rozetnij ostrożnie koszulkę termokurczliwą i sprawdz czy ten cienki kabel wlutowany na płytce obok czarnego, jest dobrze przytwierdzony. Ewentualnie możesz miec luzy na bezpieczniku lub calkowicie go przepalonego ale wtedy w Google by nie strzelal. Obstawalbym przy pierwszym, więc sprawdź i ewentualnie wlutuj go porządnie :) Quote Link to post Share on other sites
=Berserker= Posted December 12, 2014 Author Report Share Posted December 12, 2014 Dzięki wielkie Panowie :D Problem leżał w bezpieczniku. styki bezpiecznika się zanieczyściły pyłem, bo replika przez jakiś czas nie miała pełnoprawnej stopki kolby. Wyciągnąłem, wyczyściłem i śmiga jak nowa ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts