Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pierwsza replika- dylemat

Recommended Posts

Stoję na etapie wyboru pierwszego AEGa. Naczytałem się już sporo i wreszcie muszę się skierować po poradę fachowców.

Poszukuję na początek repliki, która będzie dobra i do lasu i CQB. Nie boję się chińszczyzny, bo lubię dłubać w sprzęcie i się tego nie boję. Nie będę się często strzelał, bo życie zawodowe i prywatne bardzo mi to ograniczają. Szukam czegoś z dolnej półki cenowej. Niestety jak większość kupuję oczami i na początek skreśliłem wszelkie kałachy i emki. Miałem ostatnio okazję postrzelać przez 3 godziny w bunkrze w Wojkowicach. Do dyspozycji były tamtejsze G36 (chyba JG). Niestety mogę powiedzieć, że po tym czasie gieta okazała się dla mnie niewygodna a już zastanawiałem się nad g-001 Boyi.

Moja uwaga jest obecnie skierowana w stronę MP5 od JG. Mam tylko pytanie, czy mogę liczyć na podobny zasięg jak z G36? Długość lufy jest zbliżona, FPSy podobne.

Z drugiej strony podobają mi się dłuższe repliki typu: G3, SIG550, SWD, M14. Pewnie można z nich wycisnąć więcej niż z MP5 i pewnie kupię w przyszłości coś z tej listy. Odnośnie SWD nie myślę o nim jak o snajperce tylko karabinie wyborowym i tutaj biorę pod uwagę AEG od A&K.

W zastępstwie do MP5 JG (JG069) myślałem również nad SIG552. Jest dużo cięższy ale też wydaje się poręczny, tyle że gorzej z częściami zamiennymi (zewnętrznymi) i magazynkami.

Witam,

Odrzucając AK, M'ki i G36, odrzucasz najbardziej popularne repliki, zostaje jeszcze tylko własnie MP5. Inne są mniej popularne i różnie bywa z częściami.

Zasięg i FPS nie zależą od wyglądu zewnętrznego repliki, tylko to co ma w środku. Wygląd zewnętrzny ma znaczenie estetyczne.

Długość lufy ma znaczenie dla zasięgu i celności, ale jest to znaczenie drugorzędne.

Karabin wyborowy to nic innego jak snajperka, ale nie mówimy tutaj o semantyce. Snajperką może być każda replika, z niektórych po prostu łatwiej jest to zrobić z innych trudniej i dochodzi od tego jeszcze wygląd zewnętrzny.

Piszesz że szukasz repliki do lasu jak i do CQB, długa replika w CQB będzie mniej wygodna. Oczywiście nikt Ci nie zabroni jej używać, chyba że przekracza dozwoloną ilość FPS. Wygodnym rozwiązaniem na las i CQB są repliki z szybką wymianą sprężyny, na przykład takie G36 od BOYI, ale mówisz że Ci nie podchodzi. Coraz więcej replik ma taki system i czasami jest to już naprawdę szybka wymiana w 1-2 min.

No właśnie: wiem już, że g36 mi wystarczy zasięgowo. MP5 ma odrobinę krótszą lufę i jeśli będę mógł osiągnąć porównywalny zasięg to mi wystarczy. Jeśli będzie robiony tuning to tylko mający na celu poprawę celności i skupienia (lufa i gumka). Dodatkowo za JG-069 przemawiają do mnie 2 rzeczy:

- dostępny chwyt przedni z latarką, w cenie niższej niż dowolna latarka na RIS

- wysuwana kolba. Jestem mańkutem i średnio pasuje mi kolba złożona na prawą stronę. Jeśli napiszecie, że tak kolba to zło i łamie się na potęgę to będę musiał szukać innej opcji lub skorzystać z tego, że można kupić stałą.

- dostępny chwyt przedni z latarką, w cenie niższej niż dowolna latarka na RIS

Latarka żarnikowa... Technologia z czasu początków elektryczności. Syf zarzynający baterie w kilka minut, a generujący na ścianie marnego kleksa światła z może max 10m. Jak chcesz zdefraudować pieniądze to lepiej je spal.

- wysuwana kolba. Jestem mańkutem i średnio pasuje mi kolba złożona na prawą stronę. Jeśli napiszecie, że tak kolba to zło i łamie się na potęgę to będę musiał szukać innej opcji lub skorzystać z tego, że można kupić stałą.

Tak, ta kolba to kolejny syf, jak cała mp5 JG z resztą.

* niebieskie moje

Lepiej poczekaj na promocję, lub dołóż do cm041 jeśli chcesz mp5, które nie jest absolutnym plasticzanym syfem. Sokoro jesteś duży chłopak i nie boisz się grzebania w replikach to poszukaj używki. Za te około 400zł które planujesz wydać na JG, znajdziesz sporo ciekawych propozycji.