archenemy1985 Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Przeszperałem forum , nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Sądzę że nie tylko ja po przyjściu mrozów zostałem zaskoczony ale do sedna. Na ostatnim wypadzie po ok 3 godzinach strzelania w temp. -7 / -2 C stockowe MP5 G&G pluło kulkami. Ten sam objaw miałem pół godziny później z Glockiem Aep Cymy. Moje pytanie czy to jest objaw zamarzania gumek Hop-up? , baterie ciągły bez problemu - osłonięte pianką 9,6v 4000maH w G&G i 8,4v 1500maH w glocku. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Najpewniej zamarznięte gumki acz w G&G pokusiłbym się jeszcze o sprawdzenie korpusu gearboxa. Akumulatory nie mają nic do zasięgu kulek. Quote Link to post Share on other sites
archenemy1985 Posted December 29, 2014 Author Report Share Posted December 29, 2014 Jedyną różnicą którą nie dopisałem to popuszczenie hopa w G&G , pomogło na niedługo. Czy od mrozu gumki po prostu się kurczą? Zachowywały się jak zbyt skręcony hop-up w replice. Dziś postaram się przestrzelić repliki w warunkach pokojowych + 20C . Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 (edited) Temperatura ujemna bardzo wpływa na działanie replik. Moja Gieta w normalnej temperaturze - 400 fps, po 4 godzinach w temp -6 spadło 370 fps. Największy wpływ temperatura ma na części gumowe jak o-ring i gumka hu. Gumka traci szczelność, nie podkręca już tak dobrze, a w skrajnych przypadkach może zamarznąć / stwardnieć powodując dużą nieszczelność, czego efektem jest plucie kulkami na kilka-kilkanaście metrów Edited December 29, 2014 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Gumki nie silikonowe mają tendencję do zamarzania na zimnie co ma odzwierciedlenie w większej twardości materiału i zaniku umiejętności podkręcania kulki. Sytuacja wraca do normy po rozgrzaniu gumki przy strzelaniu dłuższymi seriami. Quote Link to post Share on other sites
archenemy1985 Posted December 29, 2014 Author Report Share Posted December 29, 2014 Jeśli chodzi o G&G to jednak prawie na 100% była wina przestawionego hop-up, suwadło jest cholernie czułe [po przestawieniu jest ok] Natomiast co do glocka cymy potwierdza się . Strzela normalnie a gumka stockowa nie lubi mrozu. Nie dopisałem że wszystko miało miejsce strzelając na semi podczas spotkania. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Gumki, nawet te silikonowe, ogólnie nie lubią temperatury poniżej zera. Warto na zimowe strzelanki mieć ze sobą jakiegoś hajka i puścić dłuższą serię gdzieś po krzakach coby się hopek rozgrzał. Quote Link to post Share on other sites
archenemy1985 Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Sądzę że do tego przyczyniło się również pęknięcie gerbox-a po wczorajszych oględzinach , załamać się można bo przebieg był śmieszny... Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Wiedzialem, że pękł. Quote Link to post Share on other sites
archenemy1985 Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Zauważyłem po tym jak regulator hop-up zahaczał o coś a poprzednio tego nie miałem. Pęknięcie na przodzie równo z krawędzią cylindra tłoka.. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts