ByStrzak-:D Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Mam problem bo w AUGu od GFC nie ma dołączonej Baterii a nie jestem w stanie kupić LiPo bo nie mam Hajsu na Mosfet wiec ktoś mógłby ktoś podać nazwę/link do Baterii NiMH które siętam mieszczą? Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Zmierz ile masz miejsca na akumulatorek i kup taką, która się zmieści. To nie takie trudne. Quote Link to post Share on other sites
jarekfn Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Coś pokręciłeś kolego bo mosfet nie jest ci potrzebny do tego aby móc używać baterii Lipo. Mosfet ma trochę inne zadanie, jest tego dużo na forum poczytaj. Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 wiec śmiało mogę kupic LiPo i nic sie nie stanie bo z tego co slyszalem to bez mosfetu latwo jest je rozladowac Zmierz ile masz miejsca na akumulatorek i kup taką, która się zmieści. To nie takie trudne. jeszcze jej nie mam Posty połączone. Proszę pisz stranniej. Buniek92 Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 A jak jest z kablami czy normalne wytrzymają LiPO?? Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) A czemu mają nie wytrzymać ? Nie wybuchną, ale stockowe kable to kau i ja bym je wymienił (u siebie mam już wymienione). Mosfetu nie trzeba koniecznie, replika nie wybuchnie jak go nie będzie, a będzie podłączone lipo. U mnie mieści swobodnie 7.4V 1800mah od gfc. Edited December 30, 2014 by xenon500 Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) 1. Lipo nie wymaga mosfetu do pracy. Mosfet ma za zadanie ochronić styki przed nieuchronnym przepaleniem - prędzej czy później styki spalą się od każdej batki, ale LiPo (szczególnie 11.1V/3s) z uwagi na dużą wydajność prądową przyśpiesza ten proces. Nowa kostka stykowa do standardowego szkieletu jak v.2 to ~20zł, ale np. moje dwuletnie cm.049 cały czas chodzi na LiPo 7.4V/2s bez mosfetu, i styki jeszcze się nie spaliły. 2. Z rozładowaniem LiPo chodzi o to, że zbyt silne rozładowanie baterii litowych powoduje ich uszkodzenie, i dalej niebezpieczeństwo przegrzania przy ładowaniu tak uszkodzonego pakietu. Przed takim uszkodzeniem chronią układy zwane UVP (under voltage protection) podłączane pod wtyk balansera pakietu - to ten z trzema, lub czterema podpiętymi cienkimi kabelkami. Bez UVP LiPo też będzie działać, ale trzeba zachować umiar w ilości rozsyłanego w krzaki kompozytu. Funkcja UVP jest czasem zintegrowana z układami MOSFET np. układ MERF 3.2 Gate, czy też ASCU v3 dostępne na gunfire. Osobiście używam pakietu 7.4V 1800mAh i nigdy nie udało mi się go rozładować więcej niż do połowy w czasie typowej czterogodzinnej strzelanki, ale sypiąc kulkami na lewo, i prawo możesz wciąż uszkodzić baterię. 3. Pakiety LiPo NIE MOGĄ POD ŻADNYM POZOREM być ładowane ładowarkami dla pakietów NiMH - takimi jak te dołączane do replik. Do pakietu LiPo NIEZBĘDNA JEST ładowarka dla pakietów LiPo, a najprostsze tego typu urządzenia to koszt rzędu 30zł, choć w tym aspekcie nie warto oszczędzać - dobra ładowarka, jak Imax b6, turnigy accucell zapewnia bezpieczeństwo ładowania pakietów, choć z zasady nie powinno się zostawiać ładujących się pakietów litowych bez nadzoru. 4. Od dwóch lat strzelam na stockowych kablach o grubości porównywalnej z wkładem od długopisu, i jakoś nie wyrosła mi od tego dodatkowa para nóg. Generalnie to stockowe kable wymieniasz wtedy, gdy grzeją się podczas prowadzenia niezbyt intensywnego ognia, lub przy okazji innej operacji związanej z kablami - np. instalacją mosfetu. 5. Do AUG`a pasować będzie taki pakiet: http://www.hobbyking..._Lipo_Pack.html Zamówienie za granicą powinno wyjść taniej niż zakup w polsce :icon_wink: Edited December 30, 2014 by Tomek P-ń Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 A można podczas walki sprawdzić jaki stan ma aktualnie lipo? Quote Link to post Share on other sites
ANTEK21 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) A można podczas walki sprawdzić jaki stan ma aktualnie lipo? Tak, np. tym: http://www.taiwangun...&campaign-id=19 http://www.taiwangun.com/alarm-zabezpieczajacy-akumulatory-lipo-8fields?from=listing&campaign-id=19 http://www.taiwangun.com/miernik-zabezpieczajacy-akumulatory-lipo-8fields?from=listing&campaign-id=19 Edited December 30, 2014 by ANTEK21 Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Okej dziękuje bardzo Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) Jeśli nie masz podczepionego UVP do LiPo to wystarczy, że zdejmiesz stopkę, podepniesz na chwilę UVP, i sprawdzisz :icon_smile: Możesz to robić np. gdy zginiesz. Edited December 30, 2014 by Tomek P-ń Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Ale ogólnie ten miernik mogę mieć podpięty caly czas? Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Generalnie tak, choć może się zdarzyć że czujnik zadziała przy dłuższej serii pomimo tego, że bateria będzie naładowana. Duże obciążenie powoduje tymczasowy spadek napięcia pakietu, który ustępuje po zniesieniu obciążenia. No i dochodzi jeszcze kwestia zmieszczenia takiego czujnika w przedziale na baterię. Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 (edited) A jeszcze czemu te czujniki maja tak dużo tych ząbków do których można podpiąć żeby mierzyć kilka pakietów? i jeszcze przy jakim napieciu dziala ten alarm i czy lepiej wziąć go (sam alarm) czy ten Alarm/Miernik Edited December 31, 2014 by ByStrzak-:D Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Te czujniki mają tyle tych ząbków, bo nie zostały opracowane dla airsoftu, lecz ogólnie z myślą o użyciu LiPO w modelarstwie gdzie stosuje się często pakiety o znacznie wyższych napięciach, a więc i o większej ilości ogniw. Czujnik (mój) działa w trzech przypadkach - gdy napięcie któregoś ognia spadnie poniżej 3.0V, przekroczy 4.25V, lub różnica napięć pomiędzy celami wzrośnie powyżej 0.2V Generalnie lepiej jest wziąść alarmo-miernik, dzięki czemu będziesz wiedział nie tylko czy doszedłeś do granicy rozładowania, ale też jak dużo energii jeszcze pozostało w pakiecie. Quote Link to post Share on other sites
ByStrzak-:D Posted January 2, 2015 Author Report Share Posted January 2, 2015 Twój czujnik czyli jaki? Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 Generalnie to znalazłem go kiedyś-gdzieś-tam-w-polu, więc nie wiem co to za marka, ani model, ale przypomina te krakmańskie(taiwangun) wynalazki, i zamiast małego wyświetlacza ma duże lcd które pokazuje na bieżąco wszystkie ogniwa baterii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts