Alamo Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Witam, czy muszę zapłacić dodatkowo jeszcze VAT ? Za towar muszę im wysłać 154 euro. Odpisali mi: Hello, yes, only if you company with VAT number, we can send you the goods without VAT. Nie bardzo ogarniam tego tematu, prosiłbym o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) Sklep Bohemia Air Soft jest z Czech czyli z Unii, więc niczym się to nie różni od kupowania w Polsce, płacisz VAT i tyle. Chyba że kupujesz na firmę ;) Edited December 30, 2014 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Jak wyżej. Nic nie dopłacasz. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 (edited) Sprawdź dla pewności stawki vat na towar u nich i u nas, jeśli sa identyko to nie dopłacasz na bank, jeśli są różne to UC może, choć nie musi, dowalić Ci różnicę. Edited December 30, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Odgrzeję, to, że nie płacimy 2x vatu jest zrozumiałe. Jak wygląda natomiast sprowadzenie repliki np kurierem dhl? Są jakieś jaja na cle tak jak w przypadku sprowadzania replik z hk - trzeba do uc wysyłać wszystkie dokumenty itp? Pytam bo nigdy nie zamawiałem replik z ue. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Duże firmy mają własne agencje celne, załatwiasz wszystko przez telefon, ale do mnie przy zamówieniach wewnątrz UE nigdy nie dzwonili i nie płaciłem ani złotówki (inna sprawa, że Amazon sam wychwytuje różnice w vacie i dolicza to do rachunku). Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Wewnątrz wspólnotowości nie masz agencji celnej. Po prostu kupujesz z vat. Sklep ma pewnie ceny netto w ofercie kupując na osobę prywatna po prostu płacisz VAT. Przy działalności jest tak ze VAT nie płacisz ale tez nie wrzucasz w koszta tak jakby VAT odwrócony Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts