Kertoip007 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 http://www.taniemilitaria.pl/gogle-ochronne-astro-spec-uvex-przezroczyste-p-5622.html#.VKMbtiuG8io http://www.taniemilitaria.pl/okulary-ochronne-uvex-zolte-p-5617.html#.VKMbVCuG8io http://www.taniemilitaria.pl/okulary-ochronne-super-fit-uvex-przezroczyste-p-5626.html Nadają się do asg? Mają odpowiednie atesty? (Nie mogłem nic znaleźć na ten temat.) Ktoś je miał? Quote Link to post Share on other sites
AREK99999 Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Są to uvex'y wiec się nadają sam posiadam (co prawda inny model) i jestem zadowolony Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 (edited) STOP! NIE KUPOWAĆ! KOMENTARZ NA SZYBKO - ZARAZ GO UZUPEŁNIE! Edycja: Nigdzie na stronie sklepu nie widzę podanych norm wytrzymałości na uderzenia tych okularów - sprawdzę to jeszcze na stronie producenta, ale na chwilę obecną oceniam, że używanie tych gogli GROZI UTRATĄ WZROKU. A Ty, Arek, to powinieneś bana dostać za taki tekst. To, że okulary robi firma Uvex nie oznacza, że posiadają one atesty. Uvex robi też produkty dla np. narciarzy, które nie gwarantują wystarczającej ochrony przed uderzeniem ciała stałego (kulki). Edycja 2: Jeżeli dobrze odczytałem informacje zawarte w tym katalogu to powyższe okulary posiadają normę EN 166. Powinny więc się nadać. Warto jednak pamiętać, że wg tej normy okulary mogą posiadać wyłącznie klasę wytrzymałości F, a to oznacza, że muszą wytrzymać uderzenia o energii około 0,87 J. Nie ma gwarancji, że wytrzymają więcej, ale Uvex I-vo, które posiadają takie same szybki (patrz katalog) są znane i sprawdzone więc POWINNO być dobrze. Nadal jednak podtrzymuje to co napisałem - producent Uvex nie jest z automatu gwarantem dobrej ochrony oczu. Edited December 31, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Czyli tak jak myślałem. Lepiej zainwestuje w coś lepszego. Dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 W okularach (wg normy EN 166) nie znajdziesz nic lepszego - musiałbyś szukać jakiś okularów spełniających inne, bardziej wymagające normy. Norma EN 166 mówi, że okulary mogą dostać tylko klasę ochrony F (gogle B). To oznacza, że na pewno wytrzymają uderzenia o energii 0,87J, ale może wytrzymają więcej. Tak jak pisałem - Uvexy I-vo mają takie same szybki jak omawiane okulary i I-vo dają radę więc te też powinny. Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Hmmm... Zaryzykować, kupić i przestrzelić? Czy lepiej kupić coś sprawdzonego? Quote Link to post Share on other sites
Nagini Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Trochę stary ten temat bo już ponad rok, ale jeżeli ktoś jeszcze interesuje się tymi okularami lub nie wie jakie kupić mając mniej pieniędzy to polecam obejrzeć ten test. Widać po nim, że okulary są bardzo wytrzymałe. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts