Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wybór repliki

Recommended Posts

Witam. Jako, że mam zamiar zacząć przygodę z AirSoftem, to postanowiłem zakupić moją pierwszą elektryczną replikę, która będę mógł się postrzelać. Oto repliki, które mnie zainteresowały:

Mój fundusz wynosi 600 zł max. 650 zł.

http://zbrojownia.li...roducts_id=2330

http://www.taiwangun...&campaign-id=19

http://www.taiwangun...&campaign-id=19

Edited by gandalf_9x

Znalazłem na gunfire cm 041

http://gunfire.pl/pr...wego-CM041.html

i tu mam pytanie jak jest z tym gearboxem v2 niektórzy mówią że lipa i lepiej z v3 brać

a drugie pytanie:

Jak to wygląda rzeczywiście z długością tej repliki bo nie chciałbym kupić repliki a później będę się z nią męczył bo będzię trochę krótka

Edited by gandalf_9x

Co do wersji gearboxa to tak jak pisze Emcet. V oznacza po prostu inne kształty gearboxów.

Co do długości repliki to nie bardzo rozumiem co może ci przeszkadzać w krótkiej replice? Jak już to długa replika jest trudniejsza w składania się do strzału i bardziej ciąży na przód. MP5 ma bardzo poręczne wymiary i jest dobrze wyważona (nie ciąży na przód tak jak emka obwieszona dodatkami na szynach RIS).

I MP5 jest krótsza od typowej eMki (lufa 14,5"). Jak z MP5 zdejmiesz tłumik płomieni (a taka praktyka jest obecna nawet wśród użytkowników ostrej wersji) to MP5 będzie o 18 cm krótsza od typowej eMki.

Oj fakt. Trochę przesadziłem z tą długością, mój empik jest dość kobylasty, a emka nieco skrócona. Jednak cała ta różnica to lufa, a nie "część użytkowa". Manipulatory i chwyt są praktycznie w równych odległościach, różnica to badyl na przodzie. MP5 go nie ma, emki posiadają dłuższą lub krotszą fujarkę (która de facto robi same problemy, bo trudniej tym wymachiwać)

Tak jak pisze Mcet: Mój empik serii cm.049 prawie dwa lata chodzi już w stocku, i nie wydaje przy tym dźwięków agonii.

Zakładając kolbę skladaną jak w czystym cm.041/49 to długość kolby od stopki do chwytu wynosi średnio 31.5cm, ale suche dane suchymi danymi. Najlepiej jest albo wziąść taką replikę do ręki, i sprawdzić czy chwyt nam odpowiada - czy to w sklepie, czy to pożyczyć od kogoś kto taką ma.

Ja od 2 lat używam niemal stockowej cm041j (wymienione tylko mosfet, kable, wtyczki, gumka, lipo). Po doszczelnieniu było 405fps (a sprężyna już trochę ubita była), więc spokojnie daje radę w lesie. Przez ponad 2 lata ani jednej zacinki czy awarii. Może trafiłem na udany egzemplarz, ale po takim przebiegu bez żadnej awarii mogę polecić ją z czystym sumieniem. :icon_smile:

Dla porównania M4 KA - niby replika pierwszej klasy (Made in HK) za ponad 1200 zł - od samego początku oryginalny hi-cap PMAG miał problemy z podawaniem kulek (później pękł na górze i wkład był do wywalenia), stockowa gumka zamarzała na mrozie (a jest silikonowa), kulki potrafiły zacinać się w lufie lub między lufą wew. a tłumikiem płomieni (używam G&G, więc to nie wina kulek), ostatnio plastikowa głowica cylindra rozpadła się na kilka części (na szczęście nic innego się nie uszkodziło)... Emka strzelana tylko na singlu, na lipo 7,4V, tylko w dodatnich temperaturach, gearbox stockowy (w środku słaba sprężyna, bo coś koło M110), przebieg mniejszy niż paczka kulek...

Jak widać różnie to bywa - można mieć szczęście i trafić udanego "chińczyka" lub mieć pecha i trafić spartaczoną replikę 1. klasy. ;P