Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witajcie, moja stara lutownica padła i szukam czegoś porządnego. Ile optymalnie W powinna mieć lutownica do rzeczy typu lutowanie kabelków, płytki stykowej, deansów etc. etc.?

Edit. Jeszcze jedno - transformatorowa czy kolbowa?

Edited by Erkiii

Kumpel ma podobną, tylko z cyfrową regulacją. Całkiem fajnie działa, a kosztowała poniżej stówy.

Transformatorowe się nie nadają, lutowanie np. mosfeta ok. 2mm półokrągłym grotem to porażka. Co najwyżej można się w taką wyposażyć w celach pomocniczych, do szybkiego grzania grubszych kabli (2,5mm^2 i ewentualnie wyżej).

Jak dużo nie lutujesz, to zwykła kolbowa wystarczy, ale jak masz do lutowania naprawdę dużo rzeczy, to warto już pomyśleć o stacji lutowniczej, bo się zwyczajnie szybciej nagrzewa i jest trochę poręczniejsza (mniejsza kolba). Transformatorową odpuść.

Co do mocy, to zależy do czego ci to potrzebne. Jak drobne elementy to 40W starczy (w sumie do lutowania wszystkiego starczy 40W)

Więcej potrzeba do rozlutowania np. grubych kabli. Ja zainwestowałem ostatnio 50zł w chińską stację lutowniczą 80W i starcza spokojnie do wszystkiego. A miałem okazję już pracować na różnym sprzęcie. Jeżeli lutujesz od czasu do czasu, zwykła kolba za 10zł starczy.