Huba_lbn Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Nie wiem o co wam chodzi z tymi kolimatorami. Jak dla mnie jest o niebo łatwiej celować niż na mechanicznych. Czerwona kropka na cel i tyle, dla mnie super sprawa. Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Oczywiście że lepiej, niż na mechanicznych, ale niektórzy w ogóle nie używają celowników tylko walą z biodra i patrzą gdzie kulki lecą. Ogólnie to jak się w ogóle używa przyrządów celowniczych to lepszy jest kolimator, ale nie raz już widziałem kogoś z kolimatorem za 3 stówy walącym non stop z biodra. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Przewaga celowania po przyrządach i z użyciem optyki jest taka że wiesz już gdzie poleci pierwsza kulka. Celując po kulkach musisz najpierw strzelić, a dopiero potem zrobić korektę co zdradza twoją pozycję, a cel ma możliwość schowania się, bo przy takim celowaniu pierwsza kulka rzadko trafia. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Też znam takich co potrafią pół roku biegać z kolimatorem bez baterii, bo liczy się lans :icon_lol: Jeżeli potrzebujesz kolimatora który ma działać to polecam otwarty za 100zł z alledrogo. Jakość bez porównania lepsza niż wyroby ACMu. Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 (edited) Przewaga celowania po przyrządach i z użyciem optyki jest taka że wiesz już gdzie poleci pierwsza kulka. Celując po kulkach musisz najpierw strzelić, a dopiero potem zrobić korektę co zdradza twoją pozycję, a cel ma możliwość schowania się, bo przy takim celowaniu pierwsza kulka rzadko trafia. Ale za to o wiele szybciej oddajesz ten pierwszy strzał - coś za coś. Metoda "na Rambo" jest za to bardzo, bardzo kulkożerna i mało realistyczna, ja tam się wolę składać, chyba że jest od kogoś mniej niż te 5-10m Jeżeli potrzebujesz kolimatora który ma działać to polecam otwarty za 100zł z alledrogo. Jakość bez porównania lepsza niż wyroby ACMu. np. taki? http://allegro.pl/kolimator-kalimator-kandar-1x33-33mm-laser-a111-i4947480655.html Edited January 19, 2015 by Elektrycerz Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Tak :icon_biggrin: Choć nie powiem, zdarzają się i chińskie sztuki zdolne do użytku, ale to zależy od partii jaką dostanie sklep. Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Przy strzelaniu z biodra to lepiej laser zamontować :icon_lol: ale mi chodzi czy wpierw kupić kolimator czy tą kase zainwestować w druga baterie z ładowarka lub w .... :icon_question: :icon_question: :icon_question: cos co mi sie przyda Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Aku + ładowarka, bez kolimatora da się żyć. Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 19, 2015 Author Report Share Posted January 19, 2015 Tylko ze w tej replice jest bat 1200mAh wiec w zupełności mi wystarczy na jeden wypad, maska, szkiełka są co jeszcze z podstaw ''BHP'' sie przydaje Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 19, 2015 Report Share Posted January 19, 2015 Ze stockową baterią i ładowarką są dwa problemy. Pierwsze - batka to NiMH, który nie lubi zimna. Drugi, ładowarka to badziew, który prędzej czy później zabije batkę. Dlatego warto zainwestować w albo porządną ładowarkę ładującą zarówno baterie NiMH jak i inne rodzaje (jak będziesz chciał przejść na LiPo to już będziesz miał dobrą ładowarkę) albo zainwestować w batkę LiPo i ładowarkę pasującą właśnie do LiPo. Z rzeczy BHP warto zainwestować w nakolanniki. Quote Link to post Share on other sites
blunk Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 A i dowiedz się czy ten sklep ma wysyłkę zagranicę jeśli tak zamawiasz, a jeśli jakoś inaczej, ktoś Ci wyśle to spoko. Możesz sobie jakąś zwykłą zieloną czapkę kupić i będzie dobra, bo hełm raczej do budynku, a na początek też go nie potrzebujesz. Tak jak wspomniał MarekMac, nakolanniki przydatne lecz nie konieczne , nałokietniki Ci nie będą potrzebne, no chyba że lubisz się czołgać po betonie :D ale to raczej do budynków i tam nikt się nie czołga prawie. Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 Nakolanniki mam piankowe taki z roboty juz dopasowane ;-) a jak wyglada sprawa tych gumek co kolega wyzej wspomniał, czy samemu da sie je wymienić bez utraty gwarancji. Quote Link to post Share on other sites
blunk Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 (edited) Gumke Hop-Up większość sklepów wymieni za darmo jeśli w zamówieniu to uwzględnisz i oczywiście kupisz jakąś w tym sklepie co replike :icon_biggrin:. A jeżeli sam chciałbyś gumkę wymieniać i niczego nie zepsujesz przy tym to gwarancja raczej pozostanie. Jescze jakieś rękawiczki, bo trafienie w kostki boli. Edited January 20, 2015 by blunk Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Póki nie rozkręcasz gearboxa i (chyba) nie zmieniasz silnika to nie tracisz gwarancji. Wymiana gumki jest raczej jedną z prostszych spraw i osobiście polecam ją wykonać samemu. Raz, że frajda większa, dwa, że doświadczenie zdobywamy, a trzy - zrobimy coś, czego serwisant ze sklepu raczej nie zrobi - dopieścimy. Zrobimy telfon fixa, przy okazji usztywnimy lufe, może jakiś docisk lepszy założymy. Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 "Zrobimy telfon fixa, przy okazji usztywnimy lufe, może jakiś docisk lepszy założymy" Pewnie ze tak bym zrobil tylko jeszcze nie rozkminilem waszej gwary wiec nie bardzo kumam co chcesz mi przekazać :-( Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 - robi się to taśmą teflonową.Usztywnienie lufy - replika ma dwie lufy - zewnętrzną i wewnętrzną. Zewnętrzna to tylko obudowa, a przez wewnętrzną lecą kulki. W niektórych replikach lufa wewnętrzna ma luz - jej koniec (wylot) może się poruszać. Warto (przynajmniej według mnie, ale jest też inna szkoła) to zlikwidować. Można to zrobić np. poprzez owinięcie końcówki lufy wewnętrznej taśmą teflonową tak by ciasno wchodziła do lufy zewnętrznej. Docisk - chodzi o zwiększenie szczelności pomiędzy komorą HU, a dyszą (uproszczając czołem gearboxa). Jeśli komora nie jest przyśrubowana można zastosować docisk (jeśli komora jest przyśrubowana to nie wiem czy jest sens stosowania docisku - z jednej strony docisk będzie ograniczony bo śruby i tak przytrzymają komorę, a z drugiej strony mocny docisk może wyrobić kiepskiej jakości śrubki lub otwory na nie). Np tu na lewym kadrze widać taką małą sprężynkę nad lufą. Ona z jednej strony opiera się o obudowę repliki i pcha komorę HU (to cały ten siwy mechanizm z żółtymi trybikami) w stronę czoła gb. Można też nałożyć sprężynkę na lufę, która spełni te samo zadanie. W niektórych replikach docisk jest w standardzie, ale niektóre go nie mają. Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 Jak dojdzie replika to pokombinuje troche a pas, zawieszka, smycz na bron nie wiem jak to fachowo sie nazywa kupować, bo przy replice nie widzialem aby było. Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Mozesz kupic - poza walka nie bedziesz musial caly czas trzymac repliki. Quote Link to post Share on other sites
blunk Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Rękawiczki z tej strony mogą być takie http://redberet.pl/p/18/1152223031/rekawice-hdr-shooter-olive-rekawice-odziez.html tylko nie wiem czy dobry rozmiar, a kominiarke czy coś kupujesz? Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 21, 2015 Author Report Share Posted January 21, 2015 Możesz wstawić link do rękawiczek bo ten tylko przekierowywuje na sklep. Mysle ze okularki,maska siateczka, czapka wystarczy ewentualnie jakis szal dokupie. Quote Link to post Share on other sites
blunk Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Rękawiczki mogą być obojętne byle by kostki osłaniały, nawet bez palców ale w palca też boli, oczywiscie z bliższa, Rękawiczki http://www.taiwangun.com/military-combat-gloves-mod-ii-size-l-tan-8fields?from=listing&campaign-id=19 Maska http://www.taiwangun.com/stalowa-maska-ochronna-8fields-olive?from=listing&campaign-id=21 Czapka : http://www.zielonysklep.pl/czapki/389-389.html to ta strona tego sklepu co mundur chcesz kupić, dałem taki kamuflaż co mundur bierzesz Szal: http://www.zielonysklep.pl/chusty-szale/907-907.html Szal 2: http://www.zielonysklep.pl/chusty-szale/2224-Szal-wielofunkcyjny-Mil-Tec-Woodland-12216020.html Oczywiście to są tylko sugestie, chciałeś linka to daję propozycje, chodź i tak daję niektóre rzeczy które nie są konieczne :D Chodzi o szal Quote Link to post Share on other sites
cwaniak82 Posted January 23, 2015 Author Report Share Posted January 23, 2015 Panowie zauważyłem teraz ze w sklepach jest duzo promocji na repliki i zanim wcisne " kup teraz" moze jeszcze cos polecicie max kwota 550zl Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts