qbis Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Cześć Ktoś myślał może nad zrobieniem świecących przyrządów celowniczych? Myślałem nad pomalowaniem muszki (ew. szczerbinki jak glocku) lakierem fluorescencyjnym. Jakiś lakier z trytem raczej odpada :P a farba luminescencyjna szybko przestanie świecić . Co myślicie? Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 (edited) Swego czasu też nad tym myślałem. Moim zdaniem albo jakieś dobre światłowody, albo preparat typu Glow-on. Edited January 30, 2015 by xenon500 Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 W moim USP Tactical mam przyrządy mikrometryczne, więc światłowody odpadają. Moja lepsza połowa wspominała o świecącym w ciemności lakierze do paznokci - ale czy to będzie trwałe? Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Szczerze to nie wiem. Siorka mówiła, że nie świecą one za długo. Jak wbiję na hurtownie, to kupię ten lakierek, bo mieli tam jakieś lepsze. Glow-on na ibeju to ok 14$ a preparat fajnie działa z tego co oglądałem. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Jakiś czas temu miałem zamówić taką farbkę: http://revell.com.pl/akcesoria-modelarskie/pozostale/night-color-30ml,art,6760.html ale jakoś z baraku czasu, jeszcze nie zamówiłem. Teoretycznie powinna się nadać, ale w necie nic nie znalazłem o efektach jakie daje. Teraz jeszcze pojawiło się coś na allegro a'la glow-on: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=farba+fosforyzuj%C4%85ca+&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-4-mt-0113 Quote Link to post Share on other sites
Aleks111 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Ja w Glocku KJW zastosowałem luminescencyjny proszek z alledrogo wymieszany z bezbarwnym klejem epoksydowym, efekt zadowalający ale trzeba co jakiś czas naświetlać. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 U mnie identyko jak u Aleksa. Farbowałem kropki na szczerbince AK i czubek muszki. Naświetlałem diodą UV, bardzo fajny efekt, ale niestety dość szybko zanika. Można zrobić jakąś małą latareczkę, ale ogólnie to niewygodne rozwiązanie. Jedyne sensowne rozwiązanie to trytowe przyrządy celownicze, cała reszta to prowizorka. Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 Trytu chyba łatwo nie dostanę ... :P Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Trytu chyba łatwo nie dostanę ... :icon_razz: Jak efekty powyżej (z koniecznością naświetlania) Cię satysfakcjonują, to możesz kupić oryginalne kocie oczy, a następnie te paski odpruć i powycinać z nich potrzebne Ci elementy. Jak będzie leżeć w miejscu z dostępem do światła, to potem całą noc przetrzymają, chociaż stopniowo będą zanikać. W zeszłym roku spędziłem z ekipą całą noc w gęstym lesie i poruszaliśmy się podążając za właśnie tą zabawką. Naświetlane były tyle co przez kilka godzin na słońcu (ale możesz jeszcze mocną latarką, z bliska, dość długo, zanim wyjdziesz gdziekolwiek). Sprawdziły się, więc podaję pomysł. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Wystarczy trytowe sobie zamówić samodzielnie: http://www.alfa-miss.com.pl/x_C_Dz__PND_49710005.html http://www.4shooter.com/komplet-szczerbinka-tryt-i-muszka-tryt-glock-17-19-26-34-gen-3-4.html Jeszcze jakieś sklepy w Polsce je chyba mają - trzeba poszukać sobie. Można spróbować dorwać szczerbinkę lub nakładkę na muszkę do Beryla, w której jest tryt - chociaż pewnie będzie już "wyświecony". Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 Łooo Panie. Nie stać mnie na oryginalne. Pozatym chyba nie będą pasować Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 A próbował ktoś malować przyrządy celownicze modelarskimi farbami fluorescencyjnymi? Dostępne są zarówno farby akrylowe jak i olejne. Na dodatek prawie każdy szanujący się producent chemii modelarskiej ma w ofercie kolory fluorescencyjne, więc wybór jest spory. A efekt powinien być dużo lepszy niż przy użyciu jakichś no name'ów z Allegro à la lakier do paznokci. Quote Link to post Share on other sites
Aleks111 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Jak ktoś chce kapsułki z trytem wyciągać to są jeszcze świecące breloczki, tylko to też droga impreza. np. taki--> http://www.2future.pl/Produkt/476/trytowy_breloczek Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Nie trzeba kupować kocich oczu, tylko w sklepie BHP kupić naklejkę Droga Ewakuacyjna albo podobną, i wyciąć kropki przy pomocy metalowej końcówki długopisu. Mam oryginalną farbę glow-on na USP, postaram się ASAP wrzucić zdjęcia porównawcze. Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 @ Okruch - kiedy podasz zdjęcia? @Aleks- Jak chcesz to zrobić? :P Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Qbis, najszybciej jak się da. Może jutro, może w niedzielę. Chcę to zrobić dobrze, nie "telefonem z ręki" Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Miałem tak zmodyfikowane przyrządy ze znaku "droga ewakuacyjna" - średnio to to świeci i się sprawdza. Lepsza już jest odpowiednia farba modelarska. Jednakże wszystko to są to rozwiązania wymagające naświetlania czego nie ma przy trycie. Tryt z breloczka bym odpuścił jeżeli nie masz możliwości "zamknięcia" go jakoś na przyrządach - chyba, że z lakierem bezbarwnym, ale czy to się uda. Quote Link to post Share on other sites
Aleks111 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 Mój post odnosi się do np. "wyświeconej" szczerbinki od beryla, to tylko propozycja może ktoś coś wymyśli. :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 (edited) Fotki robiłem wczoraj wieczorem; migawka 13", 35/f-3,5. Dwa pierwsze w absolutnych ciemnościach, potem pojawiło się trochę szumu świetlnego. Przyrządy naświetlane UV (latareczka/tester banknotów) po 5 sek każdy. Na Cougarze kropki robione ok. 8 lat temu (albo i lepiej) z naklejki "Droga Ewakuacyjna". Być może świeża naklejka sprawowałaby się lepiej. Na USP Comp punkty na przyrządach wypełnione Glow-On`em, około 4-5 lat temu. Wniosek praktyczny - dobrze, jeżeli muszka i szczerbinka różnią się kolorami. Edited February 1, 2015 by Okruch Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 Uwaga Uwaga! Znalazłem coś takiego. Tanie i szybkie rozwiązanie. Tylko nie wiem czy te kapsułki nie będą za duże :/ dodatkowo będę musiał poprosić jubilera o wystawienie tego w przyrządy celownicze (na dodatek mam mikrometryczne). http://m.aliexpress.com/item/32373234694.html Quote Link to post Share on other sites
roos Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Pomysł niezły, wystarczy odrobina pracy dremelem i lepsze to od farb glow. Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Najz. Jak coś, to mogę się dopisać do zamówienia. Trochę pracy i mamy trytowe świecidełka :) Quote Link to post Share on other sites
qbis Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 Piszcie na pw, to zrobimy zamówienie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts