kaczorek512 Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Witam mam pytanie odnośnie malowania hełmu fast emerson. Posiadam go w kolorze czarnym chciałbym go pomalować na kolor Olive. Jakiej dokładnie farby użyć? Myślałem nad farbą Fosco Olive drab ale nie wiem czy będzie to odpowiedni kolor i drugie pytanie czy mogę śmiało malować rzepy czy raczej trzeba je zalepić? Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Rzepy najlepiej odkleić i kupić nowe w odpowiednim kolorze. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Ja swojego fasta emersona "szprejowałem" Montanami Gold. Rzepy też pojechałem sprejem, trochę się "zbiły", ale nadal bez większego problemu spełniają swoją rolę. Tutaj masz mojego fasta i jakimi farbami go psikałem: http://forum.wmasg.pl/topic/114650-malowanie-helmu/page__st__20 Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Ja na swoim rzepy zaklejałem. Quote Link to post Share on other sites
kaczorek512 Posted February 13, 2015 Author Report Share Posted February 13, 2015 (edited) Tak tylko jeśli pomaluje hełm na olivkę to rzepy czarne będą raczej nie za bardzo pasować. To ta farba http://www.bombing.pl/c_38_MONTANA_BLACK_400ml/p_1021_BLK_1280_B_A_BOSKO/ ? Nigdy nie malowałem jeszcze hełmu więc macie może jakieś rady? Dziękuje za pomoc wszystkim. Edited February 13, 2015 by kaczorek512 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Polecam jednak farby 'militarne' - Fosco, Krylon, NFM. Łatwo i szybko kryją. Schną błyskawicznie. Pomalowane rzepy tracą znacznie swoje właściwości "rzepiące". http://gunfire.pl/product-pol-1152199764-Zestaw-rzepow-do-helmu-balistycznego-FG.html OD poszukaj. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 Nie malowałem farbami "militarnymi", ale do Montany Gold nie mam żadnych zarzutów, więc jeśli nie zależy Ci na koszerności malowania i nie przewidujesz żadnych cudów, to ja bym brał Montany - są o wiele tańsze od wspomnianych produktów. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 Krylion albo podobne produkty klimatycznie się ścierają, montana da trwalszą powłokę. Musisz się zastanowić czego naprawdę chcesz i w co celujesz. Quote Link to post Share on other sites
kaczorek512 Posted February 14, 2015 Author Report Share Posted February 14, 2015 Chodzi mi o to żeby zamalować ten czarny kolor strasznie się rzuca w oczy w lesie. Najlepiej jakby był jak najtrwalszy. Zastanawiam się jeszcze czy malować w snake skin tylko nad wyborem koloru mam problem. Mam dwa mundury marpat i wz.93 i oporządzenie w Olive Drab jakieś propozycje? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 Lej na malowanie, daj ciemny podkład i załóż jakiś pokrowiec bo niestety ale jednostajna bryła świeci się w lesie. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 14, 2015 Report Share Posted February 14, 2015 Albo siatkę z dowiązaną jutą i rafią, czyli ghillie helmet cover :D Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Jeśli chcesz snake skin pasujący do wzetki to polecam farby Montana Gold w kolorach NATO Green i Military Green, ja dałem ciemniejszy jako podkład a jaśniejszym namalowałem wzorek, fajnie się to komponuje z polskim camo. Pamiętaj, żeby przed malowaniem poodklejać wszystkie rzepy, odkręcić szyny i przejechać całą malowaną powierzchnie papierem ściernym, najlepiej o gramaturze 800 do 1000, przetrzeć dokładnie suchą szmatką i następnie przejechać papierem 2000, potem umyć hełm dokładnie. Jak wyschnie bardzo uważnie przetrzeć go szmatką namoczoną benzyną ekstrakcyjną. Nie bać się, to nie rozpuszczalnik i plastikowi nie zaszkodzi. Po tym wszystkim pomalować. Taki zabieg da lepiej trzymającą się powłoke, ja tak zrobiłem i do tej pory wszystko się trzyma jak nóweczka. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Jeśli chcesz snake skin pasujący do wzetki to polecam farby Montana Gold w kolorach NATO Green i Military Green, ja dałem ciemniejszy jako podkład a jaśniejszym namalowałem wzorek, fajnie się to komponuje z polskim camo. Pamiętaj, żeby przed malowaniem poodklejać wszystkie rzepy, odkręcić szyny i przejechać całą malowaną powierzchnie papierem ściernym, najlepiej o gramaturze 800 do 1000, przetrzeć dokładnie suchą szmatką i następnie przejechać papierem 2000, potem umyć hełm dokładnie. Jak wyschnie bardzo uważnie przetrzeć go szmatką namoczoną benzyną ekstrakcyjną. Nie bać się, to nie rozpuszczalnik i plastikowi nie zaszkodzi. Po tym wszystkim pomalować. Taki zabieg da lepiej trzymającą się powłoke, ja tak zrobiłem i do tej pory wszystko się trzyma jak nóweczka. Pozdrawiam A ja przejechałem tylko benzyną ekstrakcyjną i... też się trzyma :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Jasne, można tak zrobić i też się trzyma aczkolwiek starcie zewnętrznej powłoki powoduje, że pigment lepiej wiąże się z tworzywem. Tak czy siak najważniejsze jest żeby całą powierzchnie odtłuścić. Inaczej farba zejdzie sama z siebie ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts