DavTEMP Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Witam Jak w tytule. Ułamało się ramię (dźwigienka) blokujące/odblokowujące montowanie całego montażu RIS do AK. Sęk w tym, że ułamała się będąc założona na replice podczas zdejmowania. Montaż typu cymowskiego, najbardziej klasyczny/popularny wersja https://www.militaria.pl/upload/wysiwyg/gfx/produkty/ASG/ActionSportGamesNEW/Szyna_Montazowa_Boczna_RISdoAK_16347.jpg Czy macie jakiś patent na w miarę mało inwazyjne zdjęcie (nie wliczam w to odpiłowywania)? Wątpię, by zeszło to w sposób nadający się później do dalszego używania. Dzięki za jakieś nakierowania... Pozdrawiam DavTEMP Edited March 28, 2015 by DavTEMP Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Spróbuj jakoś chwycić kombinerkami resztkę dźwigni albo wypychaj śrubokrętem płaskim. Quote Link to post Share on other sites
DavTEMP Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 Oj jakby było za co złapać to bym próbował. Niestety ułamało się tak niefortunnie (jak zwykle to bywa), że nie ma za co złapać poza milimetrowym kawałeczkiem. Wypychać płaskim? Ale co i gdzie? Jedyne co mi przychodzi do głowy to - idąc za zdjęciem - podważać jakoś płaskim górną część śruby (główkę) a od dołu próbować odkręcać nakrętkę od ustalania wymiaru montażu z tą zapadką na blokowanie... ale póki co nic się nie udaje. Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Ułatwiłoby nam sprawę, gdybyś wrzucił zdjęcie ułamanego montażu :P Quote Link to post Share on other sites
DavTEMP Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 Jasne. Mogłem od razu to zrobić. Wybaczcie. Trudno dobrze uchwycić ten motyw telefonem, ale myślę, że troszkę mi się to udało. Ułamane jest tak, że nic nie wystaje poza obrys tej nasadki górnej śruby i nie ma jak tego ruszyć. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2258d5081f203633.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abbc62e17889d383.html Sytuacja wygląda na beznadziejną. Póki co nie chcę nic robić na siłę. Czekam na propozycje mądrzejszych i bardziej doświadczonych forumowiczów :) Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Spróbuj złapać płaskimi kombinerkami i powoli obrócić. Quote Link to post Share on other sites
DavTEMP Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 (edited) Ale za co złapać? za łepek śruby? Bo za urwane ramie nie da rady bo pękło równo ze ścianą tego łba śruby ---- Chyba, że masz na myśli obrócenie chwytając kombinerkami za szerszy pierścień od samego ramienia blokady...hmmm... spróbuję ---- Dzizus... jakie to było proste. Najciemniej pod latarnią. A ja cały czas myślałem jak tu chwycić tą część urwaną, a tu wystarczyło chwycić całą główkę śruby od góry i obrócić. I po kłopocie. Teraz montaż działa tylko z kombinerkami pod ręką. Właśnie sprawdziłem. Bardzo dziękuję Koledzy za wszelkie propozycje. Temat można zamknąć. Edited March 29, 2015 by DavTEMP Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts