Yeah Posted April 11, 2015 Report Share Posted April 11, 2015 Jak w temacie, co będzie lepsze do mojej emki, co się lepiej sprawdzi ? Miałem T1 Micro i bogu dzięki, że udało mi się go sprzedać, bo w ogóle się nie sprawdzał. Quote Link to post Share on other sites
goroth Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Napisz do czego jest ta emka, jaką ma moc i czemu T1 Micro nie dał rady. Łatwiej wtedy będzie Ci doradzić. Quote Link to post Share on other sites
Yeah Posted April 12, 2015 Author Report Share Posted April 12, 2015 Emki używać będę trochę w szturmie i trochę jako osoba zabezpieczająca oddział od tyłu, czasem jako zwiad. Moc ma 420 fps, planuję upgrade lvl 2 (440-450fps) . Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Z praktycznego punktu widzenia (dystanse w ASG) od MP5 po "snajperkę" wystarczyłby dobry kolimator, który nie będzie tracić zera przy byle szturchnięciu (np. tania optyka od PWS http://skawinski-opt...oduct-3298.html może sprawować się całkiem nieźle). Celujesz obuocznie, nie ma rozpraszającego powiększenia, strzelasz szybciej. Lunety są w sumie bardziej dla klimatu i wyglądu. Jeśli nie zależy ci na jakiejś stylizacji/czy reko to odpuść sobie optykę "dedykowaną do ASG" na rzecz czegoś montowanego na normalnej broni. Zawsze będzie solidniejsze, a i potencjalny rynek zbytu szerszy jakbyś chciał później to sprzedać :) Edited April 12, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
goroth Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Tak jak mówi Wegorz, najlepszą opcją są kolimator. Jak będziesz potrzebować czegoś z powiększeniem to zawsze możesz dokupić magnifier. Chyba że zależy ci na lunecie z jakiegoś powodu, wtedy możesz poszukać jakiejś 1,5-4x. Przy ustawionym małym powiększeniu będzie się zachowywać podobnie jak kolimator, a zawsze będziesz mógł użyć tego 4x np do obserwacji. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Lunetę do ASG to raczej tylko ze stałym powiększebiem max 4x... W replikach lunet przy regulowanym powiększeniu rozjeżdża się obraz... Po prostu optyka taniocha i nieprecyzyjna... Idź na całośc i bierz ACOG' a z docterem, albo Elcan z tymże... Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 Używam Micro T1 i jestem bardzo zadowolony, tylko trzeba mieć dobrą kopie lub kupić na przykład ten z linku Wegorza. Słabsze kopie mają niewyraźną plamkę, która w słoneczny dzień staje się niewidoczna. Eotech ma duży jasny punkt celowniczy, przez co jest dobrze widoczny nawet przy ostrym słońcu, niestety gorsze kopie mają problem z regulacją. Lunety mają jakiś sens do snajperek i obserwacji. Obecnie mam lunetę przy eMce, która ma być DMR (+500fps), ale luneta zamontowałem ze względów finansowych, miałem jakąś starą od wiatrówki. I nawet przy średnicy soczewki 42mm składanie się do lunety zabiera o wiele więcej czasu niż do kolimatora. Luneta jest też nieprzydatna w nocy czy na krótszych dystansach. W planach mam Micro T1 + Magnifier lub Eotech + Magnifier. Quote Link to post Share on other sites
Yeah Posted April 12, 2015 Author Report Share Posted April 12, 2015 Z forumowego komisu mam do wyboru Luneta leapers 3-9x40 5th gen za 250 EXPS-2 z oznaczeniami etc za 250 ET552 g&p z oznaczeniami za 260 Acog g&p oznaczenia za 250 bez jakiejs nakrętki Jeszcze się nie targowałem no ale takie mam oferty ... Jak potem z doborem magniferu ? Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Jeżeli EXPS od tomek_pl to i powiększalnik Ci ściągnie do niego... Ja brałem ten http://www.shootercbgear.com/mobile/product_info.php?products_id=3904 i pasuje jak ulał. Edited April 12, 2015 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts