Infi Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Witam forumowiczow. Od dluzszego czasu planuje rozpoczac przygode z ASG i powoli przymierzam sie do kupna pierwszych czesci z ekwipunku. Stad moja prosba do osob, ktore maja pojecie w tym temacie-jakie czesci do umundurowania kupic oraz jaka replike? Nie chce podejmowac decyzji samodzielnie bo nie mam zadnej wiedzy an ten temat, a nie chce sie potem rozczarowac. Gdyby ktos ulozyl zestaw (mam tu na mysli buty, helm, okulary, kamizelke, kabury na magazynki itp) oraz propozycje replik godnych zakupu-bylbym bardzo wdzieczny. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Świetnie. Mamy doskonałe poradniki przypięte w tym dziale. Poczytaj. Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 16, 2015 Author Report Share Posted April 16, 2015 Czytalem poradniki, lecz chcialbym to wszystko zebrac w kupe. Dlatego zalozylem temat by ktos, kto ma o tym pojecie pomogl mi to ogarnac, by uniknac jakichkolwiek pomylek. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Ułóż na podstawie poradników własny zestaw i go tu zapodaj. Będzie coś źle to skorygujemy. Sam najlepiej wiesz co Ci się podoba, co jest w Twoim zasięgu finansowym więc tak będzie szybciej. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Jak kupujesz inne rzeczy to też prosisz obcych ludzi żeby je Tobie wybrali? Przeszukaj sklepy, użyj forumowej szukajki jak coś znajdziesz, a jak szukajka nie pomoże to pisz tutaj :P Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Zanim zwyzywasz tutejszych ludzi od chamów, przypomnij sobie powiedzenie w stylu "nie dawaj głodnemu ryby, daj mu wędkę i naucz go łowić", a następnie przełóż to na tutejsze zagadnienia :P Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 16, 2015 Author Report Share Posted April 16, 2015 (edited) Jak kupujesz inne rzeczy to też prosisz obcych ludzi żeby je Tobie wybrali? Przeszukaj sklepy, użyj forumowej szukajki jak coś znajdziesz, a jak szukajka nie pomoże to pisz tutaj :icon_razz: Pytam o rade-tak jak tutaj. Replika-https://www.militaria.pl/g_g/karabinek_aeg_cm16_raider-l_dst_(egc-16p-rdl-dnb-ncm)_g_p12451.xml?cat=121 Rekawice-https://www.militaria.pl/helikon/rekawice_helikon_us_model_(rk-usm-po-01)_p8788.xml?cat=373 Gogle-http://gunfire.pl/product-pol-1152203217-Lekkie-gogle-taktyczne-brazowe.html Kamizelka-http://gunfire.pl/product-pol-1152199398-Kamizelka-taktyczna-KAM-39-MC.html Helm-http://gunfire.pl/product-pol-1152204751-Replika-kasku-X-Shield-FAST-BJ-tan.html Ochraniacze-http://gunfire.pl/product-pol-1152198233-Ochraniacze-na-kolana-ALTA-ULTRAFLEX-UCP.html Bluza-http://www.camo-militaria.pl/index.php?products=product&prod_id=1138 Spodnie w tej samej kolorystyce. Jezeli ktos moglby to ocenic byloby super. Edited April 16, 2015 by Infi Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 UCP? :D Chcesz po budynkach tylko biegać? W dodatku Helikon... jak poszukasz po allegro i komisie to dostaniesz kontrakt w podobnej cenie, albo i taniej. Gogle (nie google) - nie kamizelka - taka lipna, można sobie chesta małego za niewiele więcej kupić (PSTG) z lepszych materiałów (z ładownicami) ;) kask - może ujdzie, tej firmy nie znam Z tego wszystkiego to ochraniacze ok (chociaż sam bym wziął klasyczne zielone), co do repliki się nie wypowiadam. Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 16, 2015 Author Report Share Posted April 16, 2015 UCP? :icon_biggrin: Chcesz po budynkach tylko biegać? W dodatku Helikon... jak poszukasz po allegro i komisie to dostaniesz kontrakt w podobnej cenie, albo i taniej. Gogle (nie google) - nie kamizelka - taka lipna, można sobie chesta małego za niewiele więcej kupić (PSTG) z lepszych materiałów (z ładownicami) :icon_wink: kask - może ujdzie, tej firmy nie znam Z tego wszystkiego to ochraniacze ok (chociaż sam bym wziął klasyczne zielone), co do repliki się nie wypowiadam. Sam widzisz, dlaczego prosilem o zestawienie sprzetu kogos, kto sie na tym zna, bo sam nie mam zielonego pojecia :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Forum jest kopalnią wiedzy. Masz podanych producentów, został nawet utworzony mały spis firm robiących szpej (kamizelki, ładownice itd.) ;) Warto wpierw poczytać, porozglądać się, pooglądać. Sam zobaczysz co Ci wpadnie w oko. W podpiętych tematach też masz podane propozycje - dobre, sprawdzone i w całkiem przyjemnej cenie ;) Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 16, 2015 Author Report Share Posted April 16, 2015 Forum jest kopalnią wiedzy. Masz podanych producentów, został nawet utworzony mały spis firm robiących szpej (kamizelki, ładownice itd.) :icon_wink: Warto wpierw poczytać, porozglądać się, pooglądać. Sam zobaczysz co Ci wpadnie w oko. W podpiętych tematach też masz podane propozycje - dobre, sprawdzone i w całkiem przyjemnej cenie :icon_wink: Przegladalem, lecz specjalista po tym nie zostane. Szukam konkretnych czesci wyposazenia wzorowanych na USArmy, przejrzalem kilka for, rowniez kilka sklepow. Quote Link to post Share on other sites
icey33 Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Po pierwsze - skoro już prosisz żeby ktoś to zrobił za Ciebie to podaj jaki konkretnie interesuje Cię set: -Brytyjski -niemiecki -rosyjski -amerykański Czy każdy inny. Druga sprawa to ile jesteś w stanie wydać na broń, ile na osprzęt. Ciężko Ci coś dobrać skoro nie wiemy ile masz zasobów. Niektórzy mają sprzęt za 600-700 (nawet mniej) złotych i jest gitara a niektórzy mają sprzętu za grube tysiące i ciągle coś zmieniają albo nabywają. Podaj jakieś ramy finansowe to coś się wymyśli. Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 17, 2015 Author Report Share Posted April 17, 2015 Po pierwsze - skoro już prosisz żeby ktoś to zrobił za Ciebie to podaj jaki konkretnie interesuje Cię set: -Brytyjski -niemiecki -rosyjski -amerykański Czy każdy inny. Druga sprawa to ile jesteś w stanie wydać na broń, ile na osprzęt. Ciężko Ci coś dobrać skoro nie wiemy ile masz zasobów. Niektórzy mają sprzęt za 600-700 (nawet mniej) złotych i jest gitara a niektórzy mają sprzętu za grube tysiące i ciągle coś zmieniają albo nabywają. Podaj jakieś ramy finansowe to coś się wymyśli. Set amerykanski. Jezeli chodzi o bron to w granicach 600-800zl. Budzet na wyposazenie niech wyniesie 1000zl. Quote Link to post Share on other sites
Delici0us_pl Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Tak jak pisali chłopaki wyżej: sprawdzaj regularnie komis, czasem można kupić np. kontrakta z małą dziurą za 30 zł Quote Link to post Share on other sites
icey33 Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 (edited) Fakt - na komisie jest sprzęt, często się trafiają smaczki. Pooglądać fotki hamburgerow na misja i pomyśl co konkretnie chcesz. Czy kontrakty czy kopie. Czy jakiś konkretny oddział czy bardziej coś ala specjalsi. Sam fakt ze set amerykanski to dopiero początek. Ja na przykład sszukałem konkretnie: Brytole, 3 para, rok 2008 Kandahar. Ale to rekonstrukcja wiec trochę inna bajka. A wracając do sedna. Za 1800 zeta to można już coś złożyć. Pomysł czy lepiej replikę lepsza i reszta systematycznie, czy wszystko odrazu. Edited April 17, 2015 by icey33 Quote Link to post Share on other sites
Mortis Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 To już lepiej na replikę daj 1000, a na wyposażenie 800 Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 (edited) Odpuść kamizelkę, hełm i nakolanniki. Hełm niepotrzebny, nakolanniki w lesie przeszkadzają - lepiej wziąć spodnie z piankowymi wkładkami, a w kamizelce trzeba mieć co nosić. Na początek wystarczy ładownica na 2-4 magazynki i worek zrzutowy zamocowane na pasku od spodni, a 400 zł zamiast na niepotrzebny szpej lepiej wydać na lepszą repliką albo porząne buty. Edited April 17, 2015 by sledz Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 17, 2015 Author Report Share Posted April 17, 2015 Odpuść kamizelkę, hełm i nakolanniki. Hełm niepotrzebny, nakolanniki w lesie przeszkadzają - lepiej wziąć spodnie z piankowymi wkładkami, a w kamizelce trzeba mieć co nosić. Na początek wystarczy ładownica na 2-4 magazynki i worek zrzutowy zamocowane na pasku od spodni, a 400 zł zamiast na niepotrzebny szpej lepiej wydać na lepszą repliką albo porząne buty. Chcialbym miec pelne umundurowanie. Jezeli kupno lepszej repliki bedzie wymagalo dolozenia jakies kowty to nie ma problemu. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Wg mnie wpierw powinieneś rozejrzeć się za sprzętem w takiej kolejności: 1. Gogle (z atestami), obuwie taktyczne/trekkingowe i maska siatkowa (np. TMC) bo zębów szkoda :icon_wink: 2. Replika, jakaś gumka HU, może prec lufa od razu, akumulator LiPo z ładowarką. 3. Mundur i nakolanniki (ich bym jednak nie odpuszczał :icon_wink: fajne są spodnie z wbudowanymi nakolannikami tzw. Combat Pants, są dobre kopie np. Emerson i TMC, teraz na rynek wszedł Rasputin - niedługo pewnie będą jakieś pierwsze testy i opinie na temat tej firmy. Tylko wtedy masz te ochraniacze w jednej parze spodni :icon_wink: A pewnie szybko najdzie Ciebie ochota na nowe kamuflaże, mundury :icon_biggrin: Później dokupuj jakieś dodatkowe magi, kamizelki, itd. :icon_smile: Co do replik to poczytaj sobie o M4 G&P, Specna Arms (system szybkiej wymiany sprężyny), Evolution Airsoft. Na portalu są testy SA, EA i G&P chyba również. Poprzeglądaj tematy tutaj http://forum.wmasg.p...ny-zjednoczone/ Quote Link to post Share on other sites
Infi Posted April 17, 2015 Author Report Share Posted April 17, 2015 Wg mnie wpierw powinieneś rozejrzeć się za sprzętem w takiej kolejności: 1. Gogle (z atestami), obuwie taktyczne/trekkingowe i maska siatkowa (np. TMC) bo zębów szkoda :icon_wink: 2. Replika, jakaś gumka HU, może prec lufa od razu, akumulator LiPo z ładowarką. 3. Mundur i nakolanniki (ich bym jednak nie odpuszczał :icon_wink: fajne są spodnie z wbudowanymi nakolannikami tzw. Combat Pants, są dobre kopie np. Emerson i TMC, teraz na rynek wszedł Rasputin - niedługo pewnie będą jakieś pierwsze testy i opinie na temat tej firmy. Tylko wtedy masz te ochraniacze w jednej parze spodni :icon_wink: A pewnie szybko najdzie Ciebie ochota na nowe kamuflaże, mundury :icon_biggrin: Później dokupuj jakieś dodatkowe magi, kamizelki, itd. :icon_smile: Co do replik to poczytaj sobie o M4 G&P, Specna Arms (system szybkiej wymiany sprężyny), Evolution Airsoft. Na portalu są testy SA, EA i G&P chyba również. Poprzeglądaj tematy tutaj http://forum.wmasg.p...ny-zjednoczone/ I o takei wlasnie rady mi caly czas chodzilo.. dzieki wielkie, zaraz cos poszperam. Polecasz moze jakas replike broni? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Nazwy masz podane. Kwestia modelu. Generalnie zachowujesz sie, jak wiekszosc zielonych. Wszystko chcesz, a potem sie okaze, ze jednak połowy rzeczy nie bedziesz potrzebowal. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 (edited) Wedlug mnie: Helm nie potrzebny mialem i nie lubię przynajmniej do lasu Google ze sklepu budowlanego oczywiście mozna jakieś lepsze Kamizelka ta blad najlepsze są pasoszelki., dajesz sobie tam co chciesz i masz duzo luzu Co do munduru to nw ja mam wz2010 ale bede kupowac partizana na to A co do repliki to o mkach nie mam dobrego zdania(v2) ale te droższe sa dobre. Najlepszy jest kalach w takiej cenie kupisz fajna replikie i jeszcze kilka magow do niej. Musisz tez sam poszukac bo ty w tym będziesz chodzil a szaleć nie ma co bo ta kasa cie sie nie zwróci a potem moze ci sie to to nie podoba lub cos innego. U mnie kolega miał m4 pj a drugi g36 jeden i drugi jak tylko trochę postrzelal zmienił na cm0.40l ja mam customa z rk-02 po tuningu i polecam ak Buty mam grom protektor polecam przynajmniej na zime bo w lecie jeszcze nie używałam Siatki nie uzywam bo w lesie strzelamy sie na wieksze odległości Rekawiczki z budowlanego Najlepiej kup samą replike czarne dresy i idz na strzelanke ja tak zaczynalem i warto ak hicap o okularki. Widzisz kto co ma pytasz sie jak mu się z tym biega. Jedno jest pewne i tak potem będziesz coś zmieniał. Edited April 18, 2015 by Krzychu9978 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 Wedlug mnie: Helm nie potrzebny mialem i nie lubię przynajmniej do lasu Google ze sklepu budowlanego oczywiście mozna jakieś lepsze Kamizelka ta blad najlepsze są pasoszelki., dajesz sobie tam co chciesz i masz duzo luzu Co do munduru to nw ja mam wz2010 ale bede kupowac partizana na to A co do repliki to o mkach nie mam dobrego zdania(v2) ale te droższe sa dobre. Najlepszy jest kalach w takiej cenie kupisz fajna replikie i jeszcze kilka magow do niej. Musisz tez sam poszukac bo ty w tym będziesz chodzil a szaleć nie ma co bo ta kasa cie sie nie zwróci a potem moze ci sie to to nie podoba lub cos innego. U mnie kolega miał m4 pj a drugi g36 jeden i drugi jak tylko trochę postrzelal zmienił na cm0.40l ja mam customa z rk-02 po tuningu i polecam ak Buty mam grom protektor polecam przynajmniej na zime bo w lecie jeszcze nie używałam Siatki nie uzywam bo w lesie strzelamy sie na wieksze odległości Rekawiczki z budowlanego Najlepiej kup samą replike czarne dresy i idz na strzelanke ja tak zaczynalem i warto ak hicap o okularki. Widzisz kto co ma pytasz sie jak mu się z tym biega. Jedno jest pewne i tak potem będziesz coś zmieniał. Przestań pisać albo zacznij pisać poprawnie, bo się tego czytać nie da. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 Chodzi o sens. Ale nie powiem polonista nie jestem Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted April 18, 2015 Report Share Posted April 18, 2015 Chodzi o regulamin i szacunek do innych użytkowników. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts