Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomoc w wyborze sprężynowej repliki pistoletu

Recommended Posts

Witam,

Poczytałem forum, poszukałem informacji i miałbym prośbę o pomoc w wyborze sprężynowej repliki pistoletu:

* 'Cybergun - Smith & Wesson M&P40 - Metal Slide (HPA)' czy

* 'Tokyo Marui - M8000 Cougar G - HopUp - HG'

Oba dostępne w SpecShopie w takiej samej cenie. Wymagania mam niewielkie - postrzelać z dzieciakami na ogródku do tarczy lub puszek. Zależy mi tylko na jakiejś tam minimalnej jakości i niezawodności.

Za Cybergun przemawia duża predkość wylotowa i metalowy zamek oraz ciężar ale podobno lubi się zacinać, Tokyo Marui zaś to marka ale z niższą prędkością wylotową i bez metalowego zamka i dość lekki.

Na co jeszcze zwrócić uwagę? Czy to istotne różnice czy generalnie to prawie to samo i nie ma różnicy co wybiorę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

M.

Wiem, ale na tym etapie to odpada - dla chłopaków ważny jest wygląd i pistolet ma wyglądać jak pistolet - a celność jest na drugim planie - mają frajdę nawet jak strzelają z odległości 5-10 kroków - stąd moje rozterki co do wyboru w/w 2 modeli.

ważny jest wygląd i pistolet ma wyglądać jak pistolet - a celność jest na drugim planie

Kup wiatrówkę pistoletową zatem, spokojnie na te 10 metrów postrzelacie celnie.

Powtórzę się - w tym przypadku nie chodzi o celność. Krótkie wiatrówki sprężynowe to uchwyt + rurka jako lufa - bardzo nieatrakcyjny wygląd dla dzieciaków i na nic tłumaczenia, że lepiej strzela taka wiatrówka niż replika ASG - stąd cały czas pozostaje aktualne moje pytanie z pierwszego postu...

w wyborze sprężynowej repliki pistoletu:

Krótkie wiatrówki sprężynowe to uchwyt + rurka jako lufa - bardzo nieatrakcyjny wygląd dla dzieciaków

Wiatrówka pistolet

https://www.militari...olwery_c116.xml

o to koledze wcześniej chodziło

To nie są wiatrówki sprężynowe.

Tu np. zaś są: http://kolba.pl/pist...ynowe-k130.html

A akceptowalny wygląd ma ta za 1390 zł więc chciałbym ją zastąpić czymś ASG z mojego pytania...

Edited by StaryLary

Kup pan Shadowa 4.5 mm na CO2 za dwie stówy i rozwalaj puszki w drobny mak. To najtańsza sensowna replika wiatrówkowa. Sprężynowy pistolet asg zniechęci was do strzelania więc nie upieraj się że tylko sprężyna i nic innego.

Edited by malin2k2

Sprężynowy pistolet asg zniechęci was do strzelania więc nie upieraj się że tylko sprężyna i nic innego.

Muszę się upierać bo jak pisałem na tym etapie musi być sprężyna. Nie dość, że dobrze wygląda to jeszcze jest bezobsługowa a CO2 może zabraknąć w środku dobrej zabawy (a nie chcę pamiętać, że by zawsze mieć jakiś zapas w szafie) Ma być jak najprosciej - wyciągamy pistolet i strzelamy. Poza tym chłopaki od zeszłych wakacji mają 'pistolet na kulki' za 7.50 zł (popsuł się po 5 strzałach ale łatany przeze mnie działa do dziś) i są wniebowzięci (a nie zniechęceni) to co będzie jak przejdziemy na porządne ASG - szaleństwo panie, szaleństwo. No właśnie - jakie te ASG wybrać?

Lata temu gdy repliki sprężynowe były popularne toczyły się dysputy zwolenników CG HPA i TM HG. Obie serie są świetne i posłużą lata. Osobiście składam się ku HPA. Największy wybór zawsze był na military.pl, ale teraz świeci pustkami.

Nie wszystkie sprężyny Marui są warte uwagi. P228 czy też Glock mają paskudne zamki skręcane z 2 połówek. CZ75 na przykład nie ma takiego problemu, jednak lata temu na jakimś forum czy też stronce, spotkałem się z niezadowoleniem z osiągów jeśli się nie mylę. O Cougarze nigdy nic nie słyszałem, a niestety jedna brytyjska strona z ogromną ilością recenzji gazówek, sprężyn - padła.

Co do innych wyrobów TM, to jako posiadacz, mogę polecić M9, wszyscy są zaskoczeni takim zasięgiem w sprężynówce :icon_wink: Dostępne na specshopie dodatkowe magazynki zarówno TM za 45zł jak i UHC za 30 - w zasadzie poza oznaczeniami niczym nie ustępują TMce, a nawet są minimalnie cięższe. Kumpel miał Mk23, chwalił sobie. Na forum ostatnio ktoś polecał 1911.