Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

przeczytaj zanim skasujesz ..............

Recommended Posts

Bartiełow........ :) napiszcie co do wytycznych jakie są na imprezach ...

siła kulki zależy od jej wagi a nie od wiatrówki ... kulka aluminiowa bądź plastikowa wystrzelona z wiatrówki niema takiej siły jak

ołowiana ale i tak ma dużą ...... chodzi oto czy jest dopuszczone używanie wiatrówek z kulkami plastikowymi na imprezach???

ASG ma czasami taką samą prędkość wylotową co wiatrówka , tylko że ma inny pocisk .........

w postach , tematach widziałem dyskusje co do wiatrówek i ASG i można by było wywnioskować że jest dopuszczalne na imprezach używanie takiej wiatrówki ...........

chodzi oto że wiatrówka krótka jest podobna do ASG na co2 i długie też

a nie znalazłem regulaminu na imprezy i wytycznych co do używania takiego sprzętu

Nie ma możliwości używania wiatrówek w airsofcie! Poroniony pomysł i zagrożenie dla współgrających.

Jedyne od czego zależy "siła" kulki jest jej energia kinetyczna. Lżejsze kulki przy tej samej energii osiągają większą prędkość niż cięższe.

Owszem lekkie pociski przy dużych prędkościach osiągają mniejszą energię niż cięższe odpowiedniki (szczególnie zauważalne w mocnych replikach gazowych ), ale nadal wiatrówka choćby wystrzeliwała pocisk z tą samą energią co asg to nadal, ze względu na mniejszy pocisk będzie posiadać większy potencjał niszczący, ze względu na mniejszą powierzchnię, której będzie oddawała energię.

Kończąc , nawet gdyby udałoby się tobie sprowadzić wiatrówkę do bezpiecznego poziomu energii, nikt na większej (mam nadzieje, że jakiekolwiek ) imprezie nie dopuści takiego tworu do udziału w rozgrywce. Biorąc pod uwagę, że airsoft w wersji oszczędnościowej nie jest drogą rozrywką, nie ma co nawet rozważać takiej opcji.

tak rozumiem ale dalej nie wiem jakie są parametry dopuszczone do ASG

biorąc pod uwagę że niektóre z broni ASG ma prędkość 450 fps nawet i wyższe 550 fps takie są podawane w danych technicznych

więc wiatrówka gazowa z naboojem co2 i kulką pociskiem plastikowym osiągając takie same parametry lub podobne będzie bronią niedozwoloną .........

kulka ma średnice 6 mm wiatrówka też !!!!!!!!>>>:)

wiatrówki poniżej 17 j bez możliwości podwyższenia mocy

poco kupować sprzęt jak można go dostosować do norm

zasady funkcjonowania są te same >>>

Wytyczne na imprezach są podawane w regulaminie imprezy.

Ale:

- nikt do rozgrywek nie dopuści wiatrówki

- nikt do rozgrywki nie dopuści kulek metalowych

I nie ma co dyskutować nad tymi wytycznymi bo są to podstawowe pojęcia bezpieczeństwa.

PS2 i pamiętaj o zasadach poprawnej polszczyzny.

Ps

Policz sobie energię ołowianej śruciny o masie 0,6 grama wystrzeliwywanej z pistoletu wiatrówkowego z prędkością 380 fps.

do tego policz energię kulki o masie 0,25g wystrzeliwywanej z karabinka asg, poznasz różnicę.

To podeślij linka, bo tak to możesz sobie rzucać słowa na wiatr. Nie strzelisz z wiatrówki kulką do asg, bo będzie po prostu za duża.

EDIT: Post napisałem zanim przeczytałem post Arenda nad. Zgłębie temat i uzupełnienie luki w wiedzy.

Edited by Kopcik

A i po szybkim reserchu znalazłem, że jest kaliber 6.35 mm do wiatrówek myśliwskich.

Brak dużych liter to już brak poszanowania zasad pisania na forum.

A i jeszcze w linku, który podałeś, są straszne brednie powypisywane.

Edited by Kopcik

Hyhyhyhyhyhy i skąd sprzedający wynalazł te "gumowe o masie 0,20g" kulki. TorTroll nawet nie masz szans żeby cię dopuszczono z wiatrówką do asg. Zwróć uwagę że nawet mancrafty są niechętnie dopuszczane do rozgrywek z powodu zbyt wysokich mocy. Przy prędkościach powyżej 600 fps kulki o masie 0,4g latają jak chcą a o cięższe niemetalowe trudno. Metalowe i ceramiczne są niedopuszczone z powodu destruktywnej działalności na ochronę oczu.

A ten umarexsowski pistolet jest jak najbardziej dopuszczony do zabawy. ale to nie wiatrówka mimo podobnej konstrukcji. Ma założone inne sprężyny w zaworach ograniczające moc strzału.

To tak z ciekawości bo ja mam 6mm wiatrówkę .

wiem czym wyższa prędkość przy małej masie pocisku to lata jak chce

mam na oku ASG 2,7 j ale przy kulkach 0,4g :)

ale chyba wy się bawicie na 0,22g

ja nie mówię o gumowych kulkach

To tak z ciekawości bo ja mam 6mm wiatrówkę .

wiem czym wyższa prędkość przy małej masie pocisku to lata jak chce

mam na oku ASG 2,7 j ale przy kulkach 0,4g :icon_smile:

ale chyba wy się bawicie na 0,22g

ja nie mówię o gumowych kulkach

Dalej nie przyswoiłeś, że zdania zaczyna się wielką literą a kończy kropką?

Dobra widzę że nie dociera. Kolejny post napisany bez stosowania zasad poprawnej polszczyzny zostanie doceniony terminową blokadą konta.

Kolejny post udowadniający że jednak zastosujesz wiatrówkę w ASG również, tyle że permanentną blokadą konta.

Czy jasno postawiona sprawa dotarła?

Ps. znajomość fizyki na poziomie szkoły podstawowej powinna zaowocować wiedzą że obojętnie od masy kulki będzie ona wystrzeliwywana z mocą stałą. W zależności od masy różna tylko będzie prędkość kulki.

A różne masy kulek sa po to aby zapewnić im stabilność lotu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...