ferbenbb Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Witam, od niedawna zacząłem się interesować airsoftem i zastanawiam się nad kupieniem repliki. Oczywiście przeczytałem już wiele wątków i stwierdzam, że dobrym wyborem byłaby cyma 028a i kosztuje ona w granicach 450 zł jak się orientowałem, i tutaj moje pytanie czy warto dołożyć do czegoś na początek czy to będzie wystarczające ? W grę wchodzi przede wszystkim cqb na początku potem może las, zobaczymy. Rozumiem, że podstawą w cqb jest maska na zęby, okulary czy google, mundury ani nic z tych rzeczy na początek nie chciałbym kupować bo jak wiadomo chce zobaczyć co i jak, wolałbym dołożyć do repliki niż kupować mundur który w cqb się nie przyda tak bardzo chyba, że się mylę ? Z góry dzięki za odpowiedzi, Krystian Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Za 500zł na taiwangun dostaniesz modele RK boyi - stal zamiast plastiku, lepsze wnętrze... CQB w wielu rejonach ma ograniczenie do 350fps. Pamiętaj o tym przy wyborze repliki - zawsze możesz zrobić downgrade w sklepie. W CQB sprawdzą się też P90, g36c, repliki z rodziny Mp5 - wybór masz szeroki. Ja na twoim miejscu brałbym P90 od cymy, zmienił gumę i dał M100 - poszukaj wcześniej magów by sprawdzić ich dostępność i ceny. Obecnie cyma 28 jest słabym wyborem - w tej cenie. Kiedyś jak różnica cenowa pomiędzy modelami wyższej klasy średniej a CM.28 wynosiły 200-300zł to cymka była świetnym wyborem. Obecnie... średnio to widzę. Edited August 5, 2015 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
ferbenbb Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 Czyli taka cyma 28 czy rk-02 nie byłaby dobrym wyborem na cbq, jedynie coś mniejszego jak własnie wymienione P90 ? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Obecnie na GFie jest RK-08 za 580zł. Niby nie ma dopisku S w nazwie modelu, ale wedle opisu wygląda jakby była cała stalowa, pierwotna cena również na to by wskazywała, do tego na zdjęciach widać numer na suwadle, czego znalowe nie posiada, zatrzask kolby ma otwór po prawej stronie, znalowy jest zaślepiony. http://gunfire.pl/pr...inka-RK-08.html Dopłacasz 130zł więcej względem cymy, a otrzymujesz (prawdopodobnie) stalową konstrukcję, a nie znalowo-plastikową, do tego ze składaną kolbą co może być zaletą w CQB. Do tego ogólnie AK-104 jest krótsze od AK. Quote Link to post Share on other sites
ferbenbb Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 Do tego RK-08 też należałoby zmienić wtedy sprężynę ? I czy te kolby się nie łamią, czytałem dużo, że są problemy ze spasowaniem i trwałością składanych kolb. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 "Do tego RK-08 też należałoby zmienić wtedy sprężynę ?" Tego nikt nie będzie Ci w stanie powiedzieć na 100%. Po pierwsze, nie wiemy jakie u Ciebie na strzelankach są limity fpsów w budynkach, a może w ogóle nie ma limitu. Zwykle przyjmowanym jest wspomniane przez Mikadorusa 350fpsów. Wówczas: "Prędkość wylotowa: ~390 FPS" wychodziłoby że tak. Jednak to że sklep wpisał taką wartość, nie znaczy że replika dmuchnie Ci dokładnie tyle. Co do kolb - ludzie mają i żyją. Tutaj, jeśli faktycznie jest to wersja w pełni stalowa (o co się dowiedz w sklepie) - masz obsadę kolby ze stali, gdzie w takim np RK-02 jest ona znalowa. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) "Jedyny element metalowy który nie jest ze stali to lufa zewnętrzna, która jest wykonana z aluminium." ~ Opis z Tainwanguna. "Korpus, przyrządy celownicze oraz lufa zostały wykonane z stali." ~ Opis z Gunfire Dodatkowo boyi na taiwanie ma dopisek "S". Edited August 5, 2015 by EndeBeats Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts