Kamirusan Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Witam, chciałbym zaznaczyć na wstępie, że jestem całkowitym nowicjuszem w sferach ASG. Swoją replikę dostałem w prezencie (jest to Spartac SRT-10, plastikowy chińczyk z metalowym gearboxem). I wczoraj strzelałem z niej po raz pierwszy do tarcz. Problemem jest to, że przy celowaniu mechanicznymi przyrządami celowniczymi wszystkie kulki jak raz (.20g G&G) znosi w lewą stronę. Raczej wykluczam moje słabe umiejętności strzeleckie (strzelałem z wiatrówek i wygrywałem nawet turnieje strzeleckie), więc albo to wina jakości repliki, albo można coś ustawić i ja nie wiem, jak. :P Głównie to mam dwa pytania: 1) czy da się przestawić jakoś muszkę i szczerbinkę (jakbym skorygował, to nie musiałbym celować obok) oraz 2) czy ustawienie hop up jest jakieś uniwersalne, czy to zależy wszystko od odległości, na którą chce się strzelać? jak dotąd strzelałem na dystansie ok. 10m (nie mam chwilowo innych warunków) i z hop-up na min. szło prosto, na max szło bardzo w górę... Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 1. Ta replika ma stałą szczerbinkę a regulacja muszki ci nie pomoże bo muszka w ak chodzi tylko góra - dół. 2. Hop up a min. będzie miał mniejszy zasięg, w ak optymalnie jest w okolicach początku tej podziałki, ale różnie bywa. Jak będziesz miał możliwość strzelania na większe dystanse to musisz się pobawić. Na pewno kulki 0.20 są za lekkie, do tej prędkości wylotowej lepsze będą 0,23 lub 0,25. Najlepiej fiem G&G, Guarder, Madbull lub 5,95 jeśli znajdziesz w takiej wadze. Możliwe też ze masz leciutko przekręconą lufę wewnętrzną i trzeba ją przekręcić na prosto. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Wyjmij z repliki lufę wraz z komorą HU (póki nie ruszysz gearbxoa to gwarancji nie stracisz). Spartac to pewnie kopia CM 028 więc poradnik rozkładania znajdziesz bez problemu. Jak już wyjmiesz lufę i komorę to podkręć hopka na maksa i zerknij w lufę. Cycek gumki HU powinien być jak najbardziej u góry (czyli siłą rzeczy na środku osi lewo-prawo). Jeśli będzie przesunięty w któryś bok to będzie też kręcił w bok. W razie potrzeby popraw, a przy okazji możesz zrobić teflon-fixa (lub w ogóle wymienić gumkę). Dodatkowo możesz za pomocą taśmy teflonowej usztywnić lufę wewnętrzną. Owiń ją teflonem i zamontuj w replice. Stockowo zamontowane lufy potrafią latać jak Żyd po pustym sklepie co oczywiście wpływa na powtarzalność strzałów. Hopka do strzałów ustawiasz metodą prób i błędów - dajesz więcej i strzelasz, obserwujesz jak szła kulka. Powinna iść jak najdalej prosto. Po strzale zwiększasz/zmniejszasz hopka i szukasz najlepszego ustawienia. w ak optymalnie jest w okolicach początku tej podziałki, ale różnie bywa. ? Łoooooo Panie! Lata na forum, tysiące przeczytanych postów, ale tak Mądrej Głowy to jeszcze nie poznałem. Mistrzu! Powiedz proszę, jakie jest optymalne ustawienie hopka w AR, G36, MP5 i replikach snajperskich? Mistrzu, Ty musisz to wiedzieć skoro wiesz jakie jest optymalne ustawienie dla całej rodziny AK - składającej się z przynajmniej kilkudziesięciu modeli od kilku firm, do których to replik można wsadzić wiele różnych komór, gumek i strzelać na przeróżnych kulkach - setki jak nie tysiące kombinacji, ale Mistrz wie. Bo jest Mistrzem. Tylko dlaczego w moim AK jakoś optymalnie jest gdzieś tak w 1/3-1/2 podziałki... Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Z pomocą przychodzi powiedzenie używane w przemyśle muzycznym: "Nie ma złotego środka". Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 (edited) ? Łoooooo Panie! Lata na forum, tysiące przeczytanych postów, ale tak Mądrej Głowy to jeszcze nie poznałem. Mistrzu! Powiedz proszę, jakie jest optymalne ustawienie hopka w AR, G36, MP5 i replikach snajperskich? Mistrzu, Ty musisz to wiedzieć skoro wiesz jakie jest optymalne ustawienie dla całej rodziny AK - składającej się z przynajmniej kilkudziesięciu modeli od kilku firm, do których to replik można wsadzić wiele różnych komór, gumek i strzelać na przeróżnych kulkach - setki jak nie tysiące kombinacji, ale Mistrz wie. Bo jest Mistrzem. Tylko dlaczego w moim AK jakoś optymalnie jest gdzieś tak w 1/3-1/2 podziałki... Jeśli założyciel tematu dostał spartaca z super-hiper komorą Elementa i gumą Systemy, z teflon fixem i uberdystanserem typu H to masz rację. A tak się składa że na stock komorach, gumach, dystanserach w AKMS i AKS-74u i SRT-13 kulki najlepiej latały właśnie w okolicach początku podziałki. Poza tym według mnie napisałem wyraźnie "ale różnie bywa. Jak będziesz miał możliwość strzelania na większe dystanse to musisz się pobawić". Mistrzu Edited August 16, 2015 by Polishman213 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Wiem co napisałeś i nie musisz tego powtarzać krzycząc (zauważ, że to "różnie bywa" nawet zacytowałem) - netykieta się kłania. A tak się składa że na stock komorach, gumach, dystanserach w AKMS i AKS-74u i SRT-13 Miałem w rękach stockowe AK, nawet kilka różnych od Cymy (pierwowzór Spartaca) i Boyi, ale nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że jest jakieś uniwersalne ustawienie. Jeśli już miałbym coś takiego ocenić to gdzieś tak od 10% do 60% podziałki czyli rozrzut tak duży, że i tak guzik taka wiedza daje. A wiesz dlaczego? Bo każda replika (nawet w obrębie jednego modelu) jest ciut inna. Dodatkowo warunki atmosferyczne wpływają na działanie hopka (najlepiej widać to zimą na stockowych gumkach). Kulki z których się strzela również wpływają na najlepsze ustawienie hopka, bo jeden strzela z cięższych, inny z lżejszych. Jeden używa dobrych kulek, a inny szajsowatych. Ale już przestanę się czepiać Twojej uniwersalnej wiedzy. Napiszę tylko, że rada jaką dałeś jest do dupy ponieważ (zakładam, że Autor tematu ma mózg i umie z niego korzystać) stwierdzenie "Jak będziesz miał możliwość strzelania na większe dystanse to musisz się pobawić" ani trochę nie podpowiedziało mu, jak ma dojść do najlepszego ustawienia hopka, a będąc człowiekiem inteligentnym na pewno wiedział o tym, że może się pobawić. Co więcej, fragment Twojej wypowiedzi odnoszący się do optymalnego ustawienia hopka mógł go utwierdzić w przekonaniu, że powinien szukać tylko na początku podziałki. Językowo to w ogóle ten fragment woła o pomstę do prof. Miodka. Quote Link to post Share on other sites
Polishman213 Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Reasumując trzeba wyjąć komorę HU z lufą, ustawić Hop Up na max, ewentualnie przekręcić lufę wewnętrzną na prosto. Jeśli masz dostęp do taśmy teflonowej to warto zrobić teflon-fix. Możliwe że kulki są ciut za lekkie i je znosi. Sprawdź też czy lufa wewnętrzna siedzi prosto w tłumiku płomienia, jeśli nie - trzeba dokręcić tak, aby siedziała prosto i sprawdzić jak strzela (Marku wiem że to oczywiste). Za ewentualne błędy w pisowni przepraszam, z prawicą w gipsie nie pisze się najlepiej. Quote Link to post Share on other sites
Kamirusan Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 (edited) Dziękuję za zainteresowanie tematem i odpowiediz, MarekMac i Polishman213! To od razu zadam, że tak powiem, pytanie pomocnicze: czy są jakieś reguły przy kupowaniu gumek hop-up? Różni producenci, materiał z którego ona jest, czy po prosty kupić "gumkę do hop upu"? No i czy taśmę teflonową w takim specshopie (pytam o ten, bo mam go niedaleko) dostanę? Edited August 16, 2015 by Kamirusan Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 (edited) Z gumkami to jest różnie - do jednej repliki bardziej nada się gumka X, a do innej Y. Trzeba wziąć coś, co ludzie polecają i liczyć, że będzie dobrze - ja mogę polecić przezroczystego Guardera, sporo ludzi poleca czarną Systemę czy zieloną G&G (ale o tych ostatnich często słychać, że się pare lat temu popsuły i są o kant tyłka). Podobno czerwony i fioletowy Promyk (Prometheus) są bardzo dobre, ale drogie. Taśmę teflonową kup w sklepie z hydrauliką. Jak nie prowadzi go jakiś zacofany dziadek, który tylko pakuły i pakuły to będzie miał teflon. Kosztuje grosze - tam gdzie robie jest za złoty coś jeśli mnie pamięć nie myli. Edited August 16, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Giermen Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Jak już mowa o gumkach i preckach, takie głupie pytanie, rozsądnym jest wysłać precke kurierem? teoretycznie nic nie powinno się stać ale zostaje pewien nie pokój. I czy do zestawu http://gunfire.pl/product-pol-1152201761-Kompletna-komora-Hop-Up-CNC-do-replik-typu-G36.html Lepiej dokupić inną gumke czy ta ogarnie? Quote Link to post Share on other sites
Bartleby Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 Kamirusan, ja do Spartaca (tyle że SRT-12) włożyłem zieloną G&G i kręci elegancko - hop-up mam ustawiony na minimalną wartość i kulki lecą jak po sznurku. Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 I czy do zestawu http://gunfire.pl/pr...k-typu-G36.html Lepiej dokupić inną gumke czy ta ogarnie? Paczki kurierskie są ubezpieczone, więc gdyby coś się stało nie zostajesz z bublem Zamontuj i zobacz jak lata. Powinno być ok. Gdybyś jednak nie był zadowolony szukaj G&G Zielonej Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 (...) bo muszka w ak chodzi tylko góra - dół. Bardzo ciekawe stwierdzenie... Najpierw wypadałoby naprostować wiedzę, a później dawać rady. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts