Hubert_m01 Posted August 23, 2015 Report Share Posted August 23, 2015 Witam! Chciałbym wymienić stockową komorę Hop-up na coś lepszego. W oczy wpadła mi czarna komora Guardera. http://gunfire.pl/product-pol-1152198485-Komora-Hop-up-do-M16-M4.html Jednakże nie mogłem znaleźć recenzji tego przedmiotu. Nie chce kupować na ślepo, a potem tego żałować. Czy znalazłby się posiadacz tejże komory? Jeżeli tak to proszę o opinię. Quote Link to post Share on other sites
L3ny Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 (edited) To zależy do jakiej repliki. O tej komorze mogę Ci napisać tyle: + ładny odlew, wszystkie elementy pasują do siebie + dobrze kręci + brak problemów z podawaniem - plastik (jeżeli komuś to przeszkadza) - wąskie prowadnice, potrafi delikatnie chodzić w płaszczyźnie pionowej. Nie pasuje do szkieletów z grubą ścianką przednią (g&p, JBU, deep-fire + niektóre chińskie wzmocnione) Edited September 3, 2015 by L3ny Quote Link to post Share on other sites
Dominn Posted January 29, 2018 Report Share Posted January 29, 2018 Odkopie temat. Jaka szczelność tej komory? Raczej ją, Panowie użytkownicy, postawią (ogólbie oceniając) koło elementa, king arms, airsoft pro, cyma? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 30, 2018 Report Share Posted January 30, 2018 Yyyy.... szczelność komory? Nie rozumiem. Jak komora może być szczelna? Quote Link to post Share on other sites
Dominn Posted January 31, 2018 Report Share Posted January 31, 2018 Yyyy.... szczelność komory? Nie rozumiem. Jak komora może być szczelna? Musi być szczelna. Natomiast może być nieszczelna, np wykonana nieprecyzyjnie, z dużymi odchyłami w średnicy, gdzie "dokowana" jest lufa z gumką, przez co powietrze ucieka (nie zostaje spożytkowane na kulce). Niektórzy robią teflon-fix na gumce hop up, żeby temu zapobiec. Gdybyś wziął do porównania komorę Airsoft Pro i jakiegoś JG za 15zł, widać różnice, FPS spadnie itp. . Nie mogę już edytować.. Komora może też analogcznie być zbyt "ciasna", często powoduje to np. podwijanie się kołnierza gumki do wewnątrz. Ostatni odkopałem bardzo starą komorę i wydaje się, że jest właśnie zbyt ciasna. Co do komory, ktoś coś? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 31, 2018 Report Share Posted January 31, 2018 (edited) No to ciekawe, bo jakoś na ProWin mam duże spadki fps'ów, a na komorze plastikowej, przezroczystej od Boyi fps'y są bardzo, bardzo dobre :icon_smile: Tylko szkoda, że tak spaprana regulacja komory + odpadające pokrętła huehue. Komora sama w sobie nie ma jak być szczelna. Szczelność następuje na połączeniu gumka-dysza. Możesz zakleić gumkę i do szerokiej komory luźno włożyć lufę z gumką - jeśli będzie się zgrywać z dyszą, będziesz wszystko okej. Abstrahuję już od sztywności układu, dociśnięcia do końca komory itp. Zbyt ciasna komora może również spowodować zerwanie się gumki, wsunięcie na lufę, przekrzywienie się itp. IMO łatwiej się montuje twarde gumki, ale te miększe lepiej się uszczelniają. Edited January 31, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Dominn Posted February 1, 2018 Report Share Posted February 1, 2018 wallop, dzięki za wyjaśnienia, dodatkowe informacje, podzielenie się dośiadczeniem, ale to nie zmienia faktu, że dalej nie wiem co z tą komorą Guardera: "warto, czy nie?" :D Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 IMO zwykła komora. Jak już kupować to dopłać do np Prowina, RetroArms, Madbulla. Komora sama w sobie jest dobra, ale to nadal półka komór stockowych. Dla mnie do poprawy pokrętła. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts