Adam Adamski Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Witam wwszystkich forumowiczów . Jako iz jestem zielony w temacie tuningu, chciałby byście doradzili mi co zmienić w tym karabinku by był celniejszy miał lepszy zasięg i moc . Poniżej podam co jest w stocku. metalowy gearbox typu v.2 wyposażony w komplet stalowych kół zębatych. łożyskowana prowadnica sprężyny i 7 mm łożyska 360 mm lufa wewnętrzna W stocku 410 fpsów Czy da się coś w niej replice poprawić . Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Adam Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Gumka HU, ewentualnie lufa precyzyjna. Może PPS albo Madbull. Łatwo to poźniej przełożyć do innej repliki. Może dysza uczelniana. Zaproponowałbym też komorę ProWina, ale jest nieproponcjonalnie droga względem repliki. Co do GB przydałoby się podkładkowanie i smarowanie. Wrzucić można też jakiś tłok z pełną szczęką stalową. Najłatwiej może SHS. Sorbopady robią się ostatnio popularne, są teraz stosunkowo łatwo dostępne, a robią bardzo dobrą robotę. Dla lepszej reakcji na spust warto wrzucić jakiś prosty MOSFET. Quote Link to post Share on other sites
Adam Adamski Posted September 6, 2015 Author Report Share Posted September 6, 2015 (edited) Tyle że lufa precyzyjna jest dłuższa niż normalnie zamontowana i co z tym zrobić ? Nie będzie wystawać ?MadBulla ma 363 mm a stockowa 360. Nie będzie z tym problemu ? Edited September 6, 2015 by Adam Adamski Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Ahh, no tak... Troll alert... Quote Link to post Share on other sites
Adam Adamski Posted September 7, 2015 Author Report Share Posted September 7, 2015 ???? Quote Link to post Share on other sites
Adam Adamski Posted September 7, 2015 Author Report Share Posted September 7, 2015 Czekam na normalne odpowiedzi coś wnoszące do tematu Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Chyba widzisz, gdzie kończy ci się lufa. Wyobraź sobie, że jest jej 3mm więcej i będziesz wiedział czy ci to odpowiada. Quote Link to post Share on other sites
Adam Adamski Posted September 7, 2015 Author Report Share Posted September 7, 2015 Dobra temat do zamknięcia już sobie poradziłem . Quote Link to post Share on other sites
Adam Adamski Posted September 7, 2015 Author Report Share Posted September 7, 2015 Mam jeszcze jedno pytanie . Jaką sprężynę polecilibyście do tego by miała większą moc ? Czy m130 będzie dobra ? Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 Ja poleciłbym Ci najpierw uszczelnić cały układ, sprawdzić ile fps masz i dopiero wtedy rozważać branie się za zmianę sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted September 7, 2015 Report Share Posted September 7, 2015 (edited) Ja poleciłbym Ci najpierw uszczelnić cały układ, sprawdzić ile fps masz i dopiero wtedy rozważać branie się za zmianę sprężyny. To prawda. Sama zmiana sprężyny poprawi moc, ale zwiększy obciążenie całego układu. Jest to oczywiście najtańsze w krótkiej perspektywie - ~60zł za dobrą m140 i tyle. Przynajmniej do momentu aż coś gdzieś nie strzeli/zmieli się/przepali. No i moc nie ma wpływu na celność przy większych odległościach. Rozsądniej jest wykonać to, co opisał Kopcik - wtedy z tym napędem jaki masz, uzyskasz większą efektywność i żywotność całego układu, bez zwiększenia obciążeń ***EDIT: żeby zmienić sprężynę i tak musisz otworzyć gearbox, więc najłatwiej od razu przynajmniej spodkładkować. Edited September 7, 2015 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts